Met een thermostaat met zoneregeling is het mogelijk om per kamer te verwarmen; de temperatuur is in elke ruimte afzonderlijk in te stellen. U verwarmt daar waar de warmte nodig is en bespaart in de rest van uw woning veel energie. Geniet van alle voordelen van een thermostaat met zoneregeling. Zoneregeling werkt in de meeste gevallen met draadloze thermostaten. In elke kamer wordt de temperatuur gemeten en aan de hand van de door u gewenste temperatuur wordt de verwarming in een bepaalde ruimte automatisch hoger of lager gezet.

Thermostaat met zoneregeling voor lager energieverbruik

Per ruimte verwarmen is interessant, aangezien u veel geld bespaart op energiekosten en het wooncomfort aanzienlijk verbetert. Iedere ruimte heeft immers een aangename temperatuur op de momenten waarop u dat nodig vindt. Geniet van een warme badkamer, of juist een werk- en/of kinderkamer, terwijl de rest van uw woning niet onnodig verwarmd wordt. Het bekende nadeel van een enkele thermostaat in de woonkamer is dat het niet overal in huis lekker warm wordt of blijft. Om het boven warmer te krijgen moet u eerst de thermostaat in de woonkamer hoger zetten, zodat de radiatoren boven ook aangaan. Dit is onhandig en kost onnodig veel energie. Een thermostaat met zoneregeling stelt u in staat de kamers afzonderlijk warm te stoken.

Thermostaat met zoneregeling: minder slijtage aan uw cv-ketel

Een ander voordeel van een thermostaat met zoneregeling is dat het vermogen van uw cv-ketel lager ingesteld kan worden. De ketel hoeft immers niet meer het maximale vermogen te leveren, omdat niet alle kamers tegelijk verwarmd hoeven te worden. Ook de standaard temperatuur van de cv-ketel kan lager ingesteld worden, van gemiddeld 85 graden naar 55 graden Celsius. Vanwege deze instellingen gaat de cv-ketel langer mee en verbruikt hij minder energie.

Zoneregeling: een thermostaat in elke kamer

Elke kamer met een eigen thermostaat heeft een apart ingestelde temperatuur. U verbruikt alleen energie waar u bent en bespaart energie op de plekken in uw woning waar u juist niet bent. Als u een bad neemt en alleen thuis bent, dan kan de temperatuur in de woonkamer gemakkelijk omlaag. Er bestaan ook slimme thermostaten voor individuele radiatoren, waarmee elke radiator een slimme thermostaat wordt. Zo’n thermostaatknop beschikt over een kleine motor die de knop van de radiator open en dicht kan draaien en houdt zo de kamer op de gewenste temperatuur. Daarmee is het een geheel zelfstandig werkende thermostaat. De temperatuur kan per radiator ingesteld worden, of via een slimme thermostaat die alle individuele thermostaten in kamers of op radiatoren aanstuurt.

Thermostaat met zoneregeling zelf installeren

Een thermostaat met zoneregeling is gemakkelijk zelf aan de muur te bevestigen en te installeren. Hier hoeft geen installateur voor langs te komen.