Met een warmtepomp met airco kun jij jouw woning verwarmen en verkoelen. Zonder fossiele brandstoffen, zoals gas. Dit apparaat vervangt (deels) de traditionele cv ketel én zorgt voor heerlijke koele lucht op snikhete zomerdagen. Goed nieuws: je bespaart per maand ook nog eens geld. Een slimme, duurzame keuze dus!

Hoe werkt een airco warmtepomp?

Het systeem bestaat uit twee hoofdcomponenten: een binnen- en een buitenunit. In de buitenunit zit een compressor, die natuurlijke warmte uit de buitenlucht haalt. Zelfs in de koude wintermaanden is er nog steeds genoeg warmte in de lucht die het systeem kan gebruiken. Deze warmte gaat met leidingen naar de binnenunit. De binnenunit zet de warmte om in warme lucht en verspreidt deze door je huis.

Wil je verwarmen, dan draait het systeem gewoon de rollen om. In plaats van warmte uit de buitenlucht te halen, haalt het koude lucht uit de buitenlucht. De compressor in de airco koelt de lucht af en stuurt deze dan door naar de binnenunit. Deze verspreidt de gekoelde lucht vervolgens door je huis.

Verschil tussen een warmtepomp met airco en airconditioning

Een warmtepomp met airco en een airconditioning lijken erg op elkaar. Toch zijn de apparaten niet helemaal hetzelfde. We leggen de verschillen tussen een airco en warmtepomp hieronder uit.

Airconditioning

Een airconditioning is in eerste instantie bedoeld om te koelen. Op warme dagen blaast het systeem gekoelde lucht in je huis om de temperatuur te verlagen. Moderne airco's kunnen ook verwarmen op dagen dat het kouder is. Dit noemen we airco warmte.

De airco geeft geen kou of warmte in het afgiftesysteem, zoals radiatoren. Deze gebruik je dus meestal niet om je hele huis te verwarmen, eerder als ondersteuning. Wil je meerdere ruimtes in de woning verwarmen, dan heb je meerdere binnenunits nodig. Daarmee stel je de temperatuur per ruimte in.

Warmtepomp met airco

Een warmtepomp met airco is in eerste instantie bedoeld om te verwarmen. De pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht (zelfs als het koud is) en gebruikt deze om uw huis te verwarmen. Op zomerse dagen kun je de warmtepomp inzetten als airconditioner: het koelt lucht af en blaast het in je huis.

Eén warmtepomp kan je hele huis verwarmen of verkoelen. Je sluit de pomp aan op het bestaande afgiftesysteem. Hierdoor wordt de warmte afgegeven aan het water in de leidingen, de radiator en bijvoorbeeld de buizen van de vloerverwarming. Dit is bij een airco niet het geval. Dat maakt de warmtepomp dan ook duurder in aanschaf dan een airco. 

De warmtepomp is dus eigenlijk een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Je kunt kiezen voor een hybride of volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel en verwarmt de woning. De cv-ketel zorgt voor warm water in de keuken en badkamer en springt bij op dagen als de warmtepomp de woning niet warm genoeg krijgt. De volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming én warm water.

Voordelen warmtepomp airco

  1. Twee in één: een warmtepomp airco kan je huis koel maken en ook verwarmen. Dit maakt het handig voor het hele jaar.
  2. Energie-efficiëntie: warmtepompen gebruiken meestal minder energie dan gewone verwarmingssystemen. Dit komt omdat ze warmte uit de lucht buiten halen, in plaats van zelf warmte te maken.
  3. Bespaart geld: omdat ze zuinig zijn, kunnen warmtepomp airco's je helpen om minder geld uit te geven aan energiekosten.
  4. Goed voor het milieu: warmtepompen stoten minder CO2 uit dan normale verwarmingssystemen. Daardoor zijn ze beter voor het milieu.

Nadelen warmtepomp airco

  1. Kosten: het kopen en installeren van een warmtepomp airco kan meer kosten dan een gewone airco of verwarmingssysteem.
  2. Werkt minder goed bij heel koud weer: hoewel warmtepompen warmte uit de lucht buiten kunnen halen, ook als het koud is, kan het zijn dat ze niet genoeg warmte geven als het heel erg koud is.
  3. Onderhoud nodig: warmtepomp airco's moeten regelmatig schoongemaakt en gecontroleerd worden om goed te blijven werken. Dit kan meer werk zijn dan bij gewone systemen.

Hoeveel verbruikt een warmtepomp met airco?

Hoeveel kWh stroom een warmtepomp verbruikt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van je huis, het klimaat waarin je woont en het rendement van de specifieke warmtepomp die je gebruikt. Over het algemeen kan een warmtepomp meer warmte leveren dan de stroom die hij verbruikt. Zo kan een warmtepomp van 1 kWh stroom 3,5 tot 5 kWh warmte maken. Dit maakt dat een volledig elektrische warmtepomp gemiddeld zo'n 3.200 kWh per jaar verbruikt. (bron: Warmtepomp: tips en uitleg  Milieu Centraal)

Hybride warmtepompen met airco

Hybride warmtepompen met airco verwarmen en verkoelen op een een efficiënte en kosteneffectieve manier je woning. Daarbij combineer je een traditionele gasgestookte ketel met een elektrisch aangedreven warmtepomp. Het systeem schakelt flexibel tussen deze twee energiebronnen, afhankelijk van wat op dat moment het meest efficiënt is. Met een hybride warmtepomp verbruik je gemiddeld 60% minder gas bij verwarming dan met alleen een cv-ketel. Erg nuttig dus!

Warmtepomp en airco op één buitenunit

De meeste airco warmtepompen hebben één buitenunit. Dit komt omdat de meeste systemen zijn ontworpen als zogenaamde 'split' systemen. De werking van het systeem wordt verdeeld over een binnen- en een buitenunit. De buitenunit haalt buitenlucht uit de omgeving en de binnenunit geeft de lucht af aan de ruimte die verwarmd of gekoeld moet worden.

Airco met warmtepomp zonder buitenunit

Een warmtepomp met airco zonder buitenunit wordt ook wel een monoblock airco genoemd. Het is een innovatieve oplossing die zowel verwarming als koeling biedt zonder een aparte buitenunit. Deze systemen zijn vooral handig als het installeren van een buitenunit niet mogelijk of gewenst is.

Monoblock systemen werken door het verplaatsen van warmte van de ene plaats naar de andere, net als traditionele warmtepompen en airconditioners. In plaats van deze functies te verdelen over twee units (een binnen- en een buitenunit), worden ze gecombineerd in één apparaat.

Voordelen:

Een groot voordeel van deze systemen is hun flexibiliteit. Ze kunnen worden geïnstalleerd in vrijwel elke ruimte, ongeacht de beschikbaarheid van buitenruimte. Bovendien hebben ze geen gaten in de muur nodig voor installatie. Monoblock systemen zijn ook energie-efficiënt. Ze gebruiken minder energie dan traditionele verwarming- en koelsystemen omdat ze warmte verplaatsen in plaats van genereren. Dit zorgt voor meer besparingen op je energierekening.

Nadelen:

Er zijn ook nadelen verbonden aan deze systemen. Omdat ze zowel verwarmings- als koelfuncties in één unit combineren, leveren ze vaak niet dezelfde capaciteit als afzonderlijke systemen. Bovendien zijn ze over het algemeen duurder in aanschaf en installatie dan traditionele systemen.

Subsidie voor warmtepomp met airco

De hoogte van de subsidie voor een warmtepomp in Nederland varieert en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp en het energielabel. Hier is een algemeen overzicht van de subsidiebedragen zoals die gelden vanaf 2024:

  1. Minimale subsidie: er is een minimumsubsidie van 500 euro voor (hybride) warmtepompen.
  2. Afhankelijk van energielabel: Koop je na 1 januari 2024 een warmtepomp? Dan moet deze minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te kunnen krijgen. Warmtepompen met energielabel A+++ krijgen een extra bonus van 225 euro bovenop de standaardsubsidie. 
  3. Specifieke modellen: de exacte subsidiebedragen verschillen per specifiek model. Als de warmtepomp op de meldcodelijst van RVO staat, kun je daar het subsidiebedrag bekijken.
  4. Rekentool: weet je niet zeker welke warmtepomp je kiest, of staat deze niet op de meldcodelijst? Gebruik dan de rekentool op de RVO-website (bron: ISDE: Warmtepomp woningeigenaren).

Lucht-water warmtepomp

Lucht-water warmtepompen komen wél in aanmerking voor ISDE-subsidie. Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken dit voor het verwarmen van water, wat bijdraagt aan het verminderen van het gebruik van fossiele energie.

Lucht-lucht warmtepomp: geen ISDE-subsidie in 2024

Lucht-lucht warmtepompen komen niet in aanmerking voor ISDE-subsidie. (Bron: ISDE: Veelgestelde vragen woningeigenaren) Dit komt omdat ze doorgaans worden gebruikt voor ruimteverwarming en -koeling, maar niet direct bijdragen aan het verminderen van het gebruik van fossiele energie voor het verwarmen van tapwater.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over de warmtepomp met airco

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte onttrekt aan de lucht, de bodem of het grondwater en die warmte gebruikt om uw huis te verwarmen. Het kan ook omgekeerd werken om uw huis te koelen.

Kan een airco ook verwarmen?

Ja, sommige airconditioners, zoals omkeerbare warmtepompen, kunnen ook warme lucht uitblazen en dus als verwarming dienen.

Is er een subsidie beschikbaar voor airco warmtepompen?

Ja, de Nederlandse overheid biedt subsidies aan voor de installatie van duurzame verwarmingssystemen zoals warmtepompen.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor een warmtepomp met airco?

Het exacte subsidiebedrag varieert afhankelijk van het type en het model van de warmtepomp. U kunt op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de hoogte van de subsidie controleren.