Een gigawatt aan elektriciteit? Dat is nogal wat. Kunt u zich de energiecentrale voorstellen die dit kan opwekken en doorgeven? Omdat het een abstracte term is, kunt u een gigawatt ook zien als duizend megawatt, een miljard watt of een miljoen kilowatt.

1 miljoen huishoudens

Een gigawatt kan ongeveer 1 miljoen huishoudens van stroom voorzien. Om dit op te kunnen wekken moet de energiecentrale ook de capaciteiten hebben. Een normale energiecentrale heeft een iets kleinere capaciteit, namelijk ongeveer 0,6 gigawatt. Dit is nog steeds een zeer grote centrale.

Gigawatt per uur

Net als bij kilowatt per uur (kilowattuur) kan ook de gigawatt per uur worden uitgedrukt. De afkorting hiervoor is GWh, en het is de rekeneenheid waarmee energiecentrales kunnen uitrekenen hoeveel gigawatt aan energie zij per uur kunnen produceren.

Bespaar energie

Hoewel er dus veel energie wordt opgewekt om de huishoudens in Nederland van voldoende energie te voorzien is het toch aan te raden om op energie te besparen in huis. Dat is beter voor het milieu, de energiecentrale hoeft minder hard te werken en het scheelt in de portemonnee. Doe bijvoorbeeld het licht uit in ruimtes waar u niet bent, laat opladers niet zonder apparaat in het stopcontact zitten en doe apparaten die u niet gebruikt echt helemaal uit. Dat betekent bijvoorbeeld dat u de extra vriezer in de schuur uitzet wanneer u deze niet gebruikt. En laat ook de televisie niet op stand-by staan.