Hoeveel energie verbruikt mijn Quooker?

Een Quooker is handig hulpmiddel voor in de keuken. Met één kraan tap je direct kokend water. Maar hoeveel stroom verbruikt een Quooker eigenlijk? In deze blog lees je alles over het energieverbruik van een Quooker. We vergelijken het met andere opties zoals de waterkoker en close-in boiler, geven inzicht in het jaarlijkse stroomverbruik en delen tips om energie te besparen.

Quooker-verbruik en energie besparen

Een Quooker gebruikt stroom om water continu op 100 graden te houden. Dat doet hij via een klein, goed geïsoleerd reservoir in je keukenkastje. Afhankelijk van het type en gebruik, ligt het verbruik tussen de 400 en 600 kilowattuur (kWh) per jaar. Sommige modellen gebruiken zelfs minder dankzij energiebesparende technologie. Een belangrijk voordeel van een Quooker is dat je geen water verspilt. Je hebt direct heet water en hoeft dus geen koud water te laten wegstromen. Dat maakt hem efficiënter dan traditionele kranen.

Met een Quooker tap je direct kokend water uit de kraan. Dat bespaart tijd, voorkomt verspilling én je hoeft nooit meer te wachten op een waterkoker. Dankzij de perfecte warmte-isolatie kan de warmte nergens naartoe ontsnappen. Zo blijft het water continu op temperatuur zonder veel extra energie te gebruiken. Je gebruikt de Quooker voor thee, pasta, schoonmaken, groente blancheren of snel opwarmen van flessen. In veel huishoudens is het een onmisbare hulp in de keuken geworden.

Hoeveel stroom verbruikt een Quooker precies?

Een Quooker werkt volledig op elektriciteit. Je hebt er dus geen gas voor nodig. Dat maakt het een slimme stap richting een gasvrije keuken. Vooral met de COMBI-variant, die ook warm water levert, vervang je de cv-ketel voor je keukenkraan helemaal. Een gemiddeld gezin gebruikt de Quooker meerdere keren per dag voor thee, koken of schoonmaken. Het stand by-verbruik is zo'n 10 watt. Bij normaal gebruik ligt het verbruik uiteraard hoger.

Hoeveel kWh verbruikt een Quooker per jaar?

Op jaarbasis verbruikt een Quooker ongeveer 400 tot 600 kWh, afhankelijk van hoe vaak je kokend water tapt. Bij zeer intensief gebruik kan dit oplopen tot 650 kWh, maar dit komt zelden voor. Hoeveel je jaarlijks aan stroom verbruikt hangt ook af van hoe goed je met de kraan omgaat. Tap je alleen wat je nodig hebt? Laat je de kraan niet onnodig lopen? Dat maakt een groot verschil.

Stroomverbruik Quooker en de cv-ketel

Met een Quooker verlicht je de belasting op je cv-ketel, die minder vaak hoeft op te starten voor kleine hoeveelheden warm water. Zeker bij oudere ketels is dit een voordeel. Bovendien bespaar je water doordat de afstand tussen de warmtebron en de kraan veel kleiner is.

Waar bevindt de kraan zich ten opzichte van de cv-ketel?

In veel huizen zit de cv-ketel niet direct bij de keuken. Daardoor moet warm water een flinke afstand overbruggen voordat het uit je keukenkraan komt. Dat zorgt voor koude voorloop. Koude verloop betekent dat er eerst koud water wegloopt tijdens het opwarmen van het kraanwater. Een Quooker voorkomt verspilling van koud leidingwater. De kraan bevindt zich namelijk direct boven het reservoir. Deze besparing is vooral merkbaar in huizen met een lange leiding van de ketel naar de keuken. In sommige gevallen kan dat tot 10 liter water per dag schelen.

Stroom besparen met een Quooker

Je kunt eenvoudig stroom besparen door:

  • Niet onnodig kokend water te tappen

  • De Quooker 's nachts uit te zetten met een timer

  • De ECO-stand te gebruiken

  • Te kiezen voor een model met een klein reservoir dat past bij je huishouden

  • Regelmatig de Quooker ontkalken voor optimale efficiëntie

Hoe lang gaat een Quooker mee?

Een Quooker gaat gemiddeld 15 jaar mee. De onderdelen zijn vervangbaar, wat de kraan duurzaam maakt. Combineer dat met het comfort en de Quooker is een slimme investering. Regelmatig onderhoud en schoonmaak van de Quooker zorgen voor een nog langere levensduur. Denk daarbij aan het kalkfilter vervangen, ontkalken en af en toe de boiler controleren.

Hoeveel verbruikt een Quooker in vergelijking met een waterkoker?

Een waterkoker verbruikt per keer meer stroom dan een Quooker. Dat komt omdat je vaak meer water kookt dan nodig. Een Quooker verwarmt precies wat je nodig hebt. Het stroomverbruik van een Quooker is per jaar daarom lager dan als je een waterkoker gebruikt.

Bijvoorbeeld: 1 kopje thee maken met een waterkoker kost al snel 0,1 kWh. Doe je dat 5 keer per dag, dan zit je al op ruim 180 kWh per jaar. Bij een tarief van 0,24 euro per kWh kost dat ruim 43 euro per jaar. Maar veel mensen koken in de praktijk meer water dan ze gebruiken, waardoor het verbruik en de kosten hoger uitvallen. Een Quooker verwarmt alleen wat je nodig hebt en is daardoor efficiënter, zeker bij intensief gebruik.

Energieverbruik Quooker vs close-in boiler

Een close-in boiler is vergelijkbaar met een Quooker, maar vaak minder goed geïsoleerd. Daardoor verliest hij sneller warmte en moet je vaker bijverwarmen. Het energieverbruik van een Quooker is meestal lager. Close-in boilers hebben ook vaker een groter reservoir dan nodig, waardoor je onnodig veel water warm houdt. De Quooker heeft precies de inhoud die je nodig hebt, meestal 3 tot 7 liter.

Quooker COMBI energieverbruik

De Quooker COMBI levert zowel warm als kokend water. Hij vervangt dus de warmwaterleiding vanuit de cv-ketel. Je bespaart met de Quooker COMBI daardoor ook gas. Het stroomverbruik ligt rond de 500 kWh per jaar. Deze variant is ideaal voor keukens zonder warmwaterleiding, of als je snel warm water wilt zonder opstarttijd van de ketel.

Stroomverbruik van een Quooker CUBE

De Quooker CUBE levert naast kokend water ook gekoeld en bruisend water. Dat betekent minder plastic flessen omdat je geen bruisend water meer hoeft te kopen. Het extra stroomverbruik ligt rond de 60 kWh per jaar.

Het vermogen en wattage van een Quooker

Een Quooker heeft een vermogen van ongeveer 1.600 watt. In stand-by verbruikt hij rond de 10 watt en tijdens het verwarmen van water stijgt dat naar 1.600 watt. Dankzij de goede isolatie hoeft de kraan weinig bij te verwarmen bij het leveren van warm of kokend water.

Is een Quooker energiezuinig?

Ja, vooral als je deze slimme kraan op de juiste manier gebruikt. In plaats van telkens liters water op te warmen met een waterkoker of cv-ketel, tapt de Quooker precies wat je nodig hebt. Dat voorkomt verspilling en maakt het de zuinigste warmwatervoorziening voor in de keuken. Bovendien is een Quooker ideaal in combinatie met duurzame systemen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Als je zonnepanelen hebt kun je de stroom die de Quooker verbruikt deels of helemaal zelf opwekken. Zo gebruik je je zelfopgewekte energie direct in huis, zonder terug te leveren. Dat maakt de Quooker nóg voordeliger en duurzamer.

Wat betekent dit voor je energierekening?

Bij gemiddeld gebruik verbruikt een Quooker zo’n 500 kWh per jaar. Reken je met een stroomtarief van 0,24 euro per kWh, dan kom je uit op een jaarlijkse kostenpost van ongeveer 120 euro. Heb je zonnepanelen? Dan kunnen deze kosten (deels) wegvallen. Zo bespaar je gas en water. Een Quooker is dus vaak energiezuiniger dan water op een andere manier koken. In veel gevallen kun je je energiecontract ook afstemmen op je stroomverbruik. Slim kiezen kan je jaarlijks tientallen euro’s schelen. Wil je weten welk energiecontract het beste past bij jouw stroomverbruik? Bekijk jouw persoonlijke aanbod bij Essent. Vergelijk eenvoudig energie en kies zonder gedoe de optie die het beste bij je past.

 

Doe de postcodecheck