Energieverbruik berekenen

Inzicht in je energieverbruik

Weet je welke apparaten in je huishouden de grootste verbruikers zijn? Is het de oude koelkast in de keuken, je vriezer of het waterbed in de slaapkamer? De meeste mensen zijn niet dagelijks bezig met hun energieverbruik of het berekenen daarvan, terwijl er met een klein beetje moeite veel energie en vooral geld te besparen is. Er bestaan apparaten en verschillende moderne hulpmiddelen om goed inzicht te krijgen in je stroom- en gasverbruik. Wist je dat je makkelijk tot wel honderden euro’s per jaar kunt besparen door je energieverbruik van stroom en gas te berekenen?

Inzicht in je totale energieverbruik krijg je door je meterstanden op regelmatige tijden te controleren. Je weet op dat moment wat je gemiddelde dag- of weekverbruik is en kunt beginnen om individuele apparatuur te meten. Hiervoor zijn handige verbruiksmeters verkrijgbaar, die je eenvoudig in het stopcontact steekt. Op deze manier signaleer je de energieslurpers in huis en weet je waar de pijnpunten zitten. Heb je een slimme meter? Dan is het mogelijk om deze gegevens via de Essent app of Mijn Essent automatisch uit te laten lezen. Maak dus slim gebruik van de uitgebreide opties die je slimme meter biedt.

Je energieverbruik berekenen geeft duidelijk inzicht in het verbruik van stroom en gas. Zo wordt het veel eenvoudiger om energie te besparen.

Gasverbruik berekenen en verminderen is zeer effectief

Als je alternatieven hebt gevonden voor de elektrische grootverbruikers in huis, realiseer je waarschijnlijk al een mooie besparing op je stroomkosten. Maar, het is goed om te weten dat het grootste deel van je totale energiekosten bestaat uit je gasverbruik. Dit verbruik verminderen is meestal niet zo makkelijk, omdat er over het algemeen aanzienlijke investeringen in isolatiemaatregelen vereist zijn. Deze investeringen verdien je overigens in veel gevallen al binnen enkele jaren terug. Wil je direct beginnen met besparen op je gasverbruik? Zet je thermostaat dan een of enkele graden lager. Ook het aanbrengen van radiatorfolie en alleen de ruimtes verwarmen waar je daadwerkelijk aanwezig bent is een effectieve methode. In je meterkast vind je de gasmeter, waarmee je periodiek je gasverbruik kunt berekenen en je vorderingen inzichtelijk maakt. Je beloning is een aanzienlijk lagere energierekening!

Veelgestelde vragen over energieverbruik

Gemiddeld verbruikt een Nederlands huishouden circa 3.500 kWh elektriciteit en ongeveer 1.800 m³ gas. Dit is een gemiddelde, want het daadwerkelijke energieverbruik is in grote mate afhankelijk van de samenstelling van een huishouden en het type woning. Een vrijstaande woning waar een heel gezin woont zal meer energie verbruiken, vergeleken met een alleenstaande in een appartement.

Energiekosten berekenen is voor elektrische apparatuur eenvoudig te doen met een verbruiksmeter. Het loont vaak de moeite om grootverbruikers te vervangen voor energiezuinige apparatuur.

Een slimme thermostaat maakt je verwarming slim. De slimme thermostaat leert je voorkeuren kennen en regelt geheel automatisch de temperatuur in huis en zet zichzelf lager als je weg bent. Verspil geen energie meer aan een leeg huis! Geniet van meer gemak en comfort én lagere gaskosten. Met een slimme thermostaat bedien je de verwarming overal ter wereld via je tablet of smartphone, ideaal voor als je eerder thuiskomt dan gepland, of juist een weekendje weg bent.

Over het algemeen is de verwarming van je woning de grootste kostenpost. Een oude en inefficiënte cv-ketel verstookt onnodig veel gas. Een moderne cv- of HR-ketel bespaart veel gas, zeker indien je dit combineert met het uitvoeren van isolerende maatregelen. Over het algemeen geldt: hoe minder je verwarming hoeft aan te slaan, des te minder gas je verbruikt. Kortom, houd de warmte in huis.

Beruchte apparaten die veel stroom verbruiken zijn de elektrische boiler, de wasdroger, elektrische oven, elektrische auto, vaatwasser, wasmachine, aquarium en oude halogeen- en gloeilampen. Ook zijn vooral apparaten die 24 uur per dag aan staan verantwoordelijk voor een groot deel van het totale elektriciteitsverbruik.