Wilt u inzicht hebben in uw stroomkosten? Daar bestaan allerlei hulpmiddelen voor. We helpen u graag op weg.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Of bekijk onze scherpe aanbiedingen voor stroom en gas. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen. 

Doe de postcodecheck

Bent u al klant van Essent? Dan krijgt u Thuisvoordeel. Thuisvoordeel is ons gratis klantprogramma. U krijgt mooie voordelen, zoals korting op uw stroomtarief, korting op Essent producten en regelmatig een cadeautje. Omdat we blij zijn dat u klant bent! Meld u gratis aan voor Thuisvoordeel.  

Hoe meet u uw totale stroomverbruik?

U meet eenvoudig uw totale stroomverbruik door wekelijks in de meterkast te kijken. De elektriciteitsmeter geeft het verbruik aan in kilowattuur (kWh). Loopt de teller op van 1800 naar 1850, dan hebt u die week 50 kWh verbruikt.

Hoe meet u het stroomverbruik van één apparaat?

Wilt u het stroomverbruik van uw stofzuiger weten? Zet hem 10 minuten aan, en noteer vooraf en achteraf de meterstand. Kijk ook hoeveel de meter oploopt in 10 minuten met de stofzuiger uit. Het verschil is het verbruik van de stofzuiger.

Zijn er ook andere manieren om uw stroomverbruik te meten?

  • Er zijn speciale meetapparaten te koop om het stroomverbruik van één apparaat te meten. Steek zo'n kWh-meter in het stopcontact, en steek de stekker van uw stofzuiger in het meetapparaat. Zet de stofzuiger een tijdje aan, en lees het verbruik van de stofzuiger op het meetapparaat af.

  • Hebt u een slimme meter? Er bestaan apparaatjes die de slimme meter van minuut tot minuut uitlezen. U bekijkt de gegevens in de vorm van grafiekjes op uw computer. Ziet u een piek rond lunchtijd? Wat at u ook alweer vandaag, tosti's? Dan weet u nu hoeveel het tosti-ijzer verbruikt.

  • Misschien staat het stroomverbruik achter op het apparaat aangegeven. Als u een nieuw toestel koopt, leest u het stroomverbruik op de verpakking. Dit staat dan aangegeven in watt. U rekent het stroomverbruik in watt vrij eenvoudig om naar kWh.

Hoe rekent u het verbruik in kWh uit?

De afkorting kWh betekent kilowattuur (h = hour). Een kilowatt is 1000 watt. Vermenigvuldig het stroomverbruik in kilowatt met de tijd in uren dat u het toestel gebruikt. Bijvoorbeeld: u gebruikt een stofzuiger van 1200 watt gedurende een half uur. Dan is het verbruik 1,2 kilowatt x 1/2 uur = 0,6 kWh.

Hoe rekent u de stroomkosten uit?

We gaan even verder met het voorbeeld hierboven. Stel, u zuigt elke dag een half uur met een stofzuiger van 1200 watt. U verbruikt dus 0,6 kWh per dag. In een jaar (365 dagen) is dat 219 kWh. Kijk nu in onze energietarieven hoeveel de stroom kost. Stel, de prijs is € 0,22 per kWh. Dan kost het stofzuigen u 219 x 0,22 = € 48,18 per jaar.

Hoe gebruikt u alle gegevens om te besparen?

Is uw lijstje compleet hoeveel kWh elk apparaat in uw huis per jaar verbruikt? Vervang de apparaten met het grootste verbruik door modernere exemplaren met een beter energielabel. Wilt u weten of het loont om een nog werkend apparaat te vervangen? Bij de meeste apparaten staat in de winkel hoeveel ze gemiddeld verbruiken. Reken uit hoeveel euro per jaar dat minder is dan uw huidige toestel. Scheelt het 10 euro per jaar en kost het nieuwe toestel 20 euro? Dan verdient u de aanschaf in 2 jaar terug.