Wil je meer weten over de stroomprijs en inzicht krijgen in de totale stroomkosten? We helpen je graag op weg. Er bestaan namelijk allerlei hulpmiddelen voor het inzichtelijk krijgen van je stroomkosten. 

Besparen op je energierekening

Nieuwsgierig naar je persoonlijke stroom en gas aanbod? Vul je postcode in en je ziet meteen welk energiecontract voor jou gunstig is. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kies je voor ons, dan krijg je altijd groene stroom. En dat zonder extra kosten.  

Ben je al klant van Essent? Dan krijg je Thuisvoordeel. Dit is ons gratis klantprogramma waaraan je kunt meedoen. Je ontvangt mooie voordelen, zoals korting op je stroomtarief, korting op Essent producten en regelmatig een cadeautje. Omdat we blij zijn dat u klant bent!  

Hoe meet je je totale stroomverbruik?

Je meet eenvoudig je totale stroomverbruik door wekelijks in de meterkast te kijken. De elektriciteitsmeter geeft het verbruik aan in kilowattuur (kWh). Loopt de teller op van 1800 naar 1850, dan hebt u die week 50 kWh verbruikt.

Hoe meet je het stroomverbruik van één apparaat?

Wil je het stroomverbruik van je stofzuiger bijvoorbeeld weten? Zet hem 10 minuten aan, en noteer vooraf en achteraf de meterstand. Kijk ook hoeveel de meter oploopt in 10 minuten met de stofzuiger uit. Het verschil is het verbruik van de stofzuiger.

Zijn er ook andere manieren om je stroomverbruik te meten?

  • Er zijn speciale meetapparaten te koop om het stroomverbruik van één apparaat te meten. Steek zo'n kWh-meter in het stopcontact, en steek de stekker van je stofzuiger in het meetapparaat. Zet de stofzuiger een tijdje aan, en lees het verbruik van de stofzuiger op het meetapparaat af.

  • Hebt u een slimme meter? Er bestaan apparaatjes die de slimme meter van minuut tot minuut uitlezen. Je bekijkt de gegevens in de vorm van grafiekjes op je computer. Zie je een piek rond lunchtijd? Wat at je ook alweer vandaag, tosti's? Dan weet je nu hoeveel het tosti-ijzer verbruikt.

  • Misschien staat het stroomverbruik achter op het apparaat aangegeven. Als je een nieuw toestel koopt, leest je het stroomverbruik op de verpakking. Dit staat dan aangegeven in watt. Je rekent het stroomverbruik in watt vrij eenvoudig om naar kWh.

Hoe reken je het verbruik in kWh uit?

De afkorting kWh betekent kilowattuur (h = hour). Een kilowatt is 1000 watt. Vermenigvuldig het stroomverbruik in kilowatt met de tijd in uren dat u het toestel gebruikt. Bijvoorbeeld: Je gebruikt een stofzuiger van 1200 watt gedurende een half uur. Dan is het verbruik 1,2 kilowatt x 1/2 uur = 0,6 kWh.

Hoe reken je de stroomkosten uit?

We gaan even verder met het voorbeeld hierboven. Stel, je zuigt elke dag een half uur met een stofzuiger van 1200 watt. Je verbruikt dus 0,6 kWh per dag. In een jaar (365 dagen) is dat 219 kWh. Kijk nu welke energieprijzen we hanteren. Stel, de prijs is € 0,22 per kWh. Dan kost het stofzuigen u 219 x 0,22 = € 48,18 per jaar.

Hoe gebruikt je alle gegevens om te besparen?

Is je lijstje compleet hoeveel kWh elk apparaat in je huis per jaar verbruikt? Vervang de apparaten met het grootste verbruik door modernere exemplaren met een beter energielabel. Wil je weten of het loont om een nog werkend apparaat te vervangen? Bij de meeste apparaten staat in de winkel hoeveel ze gemiddeld verbruiken. Reken uit hoeveel euro per jaar dat minder is dan je huidige toestel. Scheelt het 10 euro per jaar en kost het nieuwe toestel 20 euro? Dan verdien je de aanschaf in 2 jaar terug.