Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Denk je na over een overstap naar elektrisch rijden? Goede keuze! Maar hoe zit het met parkeren bij een laadpaal? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. Over de regels en voorwaarden tot de kosten en boetes. Ook verkennen we scenario's die je mogelijk tegenkomt. Dus lees verder en ontdek hoe je probleemloos parkeert bij een laadpaal.

Mag je parkeren bij een laadpaal?

Wanneer mag je parkeren bij een laadpaal? Er gelden verschillende regels voor elektrische en niet-elektrische auto's. Als je een elektrische auto rijdt, heb je het recht om te parkeren bij een openbare laadpaal terwijl je auto oplaadt. Maar let op, dit betekent niet dat je onbeperkt kunt blijven staan. Is je auto volledig opgeladen? Dan verwacht men dat je ruimte maakt voor anderen. We noemen dit 'laadetiquette' en het zorgt ervoor dat iedereen toegang heeft tot laadfaciliteiten.

Benzine auto parkeren bij laadpaal

Mag je met een benzine auto parkeren bij een laadpaal? Het is een logische vraag, vooral als je in een stedelijk gebied woont waar parkeren een uitdaging is. Hier is het heldere antwoord: nee. Over het algemeen mag je met een niet-elektrische auto niet parkeren op een parkeerplek met een laadpaal. Parkeerplekken met laadpalen zijn er specifiek voor het opladen van elektrische auto's. Ze zijn niet bedoeld als reguliere parkeerplekken.

Boete parkeren elektrisch oplaadpunt

Het is niet toegestaan om met een benzine- of dieselauto te parkeren bij een laadpaal met een bord erbij. Er bestaan verschillende verkeersborden die aangeven dat de parkeerplek bedoeld is voor de elektrische rijder. Ga je hier toch staan? Dan riskeer je een boete. Met deze regel blijven laadpalen beschikbaar voor elektrische auto's.

Parkeren bij laadpaal zonder bord uitzondering

Er zijn uitzonderingen. Meestal staat er op een parkeerplek voor elektrische wagens naast een laadpaal ook een bord met 'alleen voor opladen elektrische voertuigen'. Sta je voor een parkeerplek met een laadpaal, maar zie je geen bord? Dan mag je er parkeren met iedere auto. Dit geldt zowel voor elektrische voertuigen als voor auto's met een verbrandingsmotor.

Parkeerplaats waar een laadpaal staat zonder bord

Maar voordat je achterover leunt en geniet van je gevonden parkeerplek: we raden het niet altijd aan. Laadpalen zijn er om elektrische auto's op te laden. Als je daar parkeert zonder te laden, neem je een plek in die nodig kan zijn voor iemand die moet opladen. Is er genoeg plek op het parkeerterrein? Kies dan een ander plekje.

Moet je betaald parkeren bij laadpaal?

Je vraagt je misschien af: moet je betalen om te parkeren bij een laadpaal? Net als bij gewone parkeerplaatsen, hangt het af van de locatie van de publieke laadpaal. Laad je je auto op, dan moet je vaak ook een parkeerkaartje kopen. In stadscentra en andere drukke gebieden moet je nu eenmaal vaak parkeergeld betalen. Ongeacht of je bij een laadpaal staat of niet. Dit verschilt per locatie, dus controleer altijd de lokale regels.

Parkeren bij laadpaal zonder laden

Als je een elektrische auto hebt, mag je ook parkeren bij een laadpaal zonder laden als er geen bord staat. Er was een tijd waarin veel steden in Nederland gratis parkeren aanboden bij een openbaar laadpunt voor elektrische auto's. Tegenwoordig zijn gratis parkeerplekken voor elektrische auto’s steeds schaarser.

Hoe meer elektrische auto’s er zijn, hoe minder rendabel het is om deze gratis aan te bieden. Dat betekent dat de meeste parkeerplekken voor elektrische auto’s tegenwoordig betaald zijn. En dat betekent ook dat je er mag staan, zolang je maar betaalt. Ook als je niet hoeft te laden. Vergeet dus niet een parkeerkaartje te kopen.

Hoelang mag je parkeren bij een laadpaal?

Om je elektrische auto op te laden, heb je een laadpaal nodig. Maar zeker als het geen snellader is, ben je natuurlijk niet precies op tijd terug als het laden klaar is. Er zit dan ook geen tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal. Als je maar netjes de parkeerkosten betaalt als dat nodig is. Maar wees geen ‘laadpaalklever’ en houd de laadpaal niet te lang bezet.

Parkeren laadpaal regels elektrische voertuigen

Hoewel er geen echte regels zijn voor de duur van parkeren bij een laadpaal met je elektrische auto, kun je je wel houden aan de laadpaaletiquette. Wel zo aardig voor je mede-elektrische rijders. Volgens de laadpaaletiquette houd je alleen een parkeerplek met een laadpaal bezet als je daadwerkelijk moet laden. Houd je batterijpercentage dus in de gaten. Wil je het helemaal netjes doen, leg dan een visitekaartje onder je voorruit. Zo kan iemand je laten weten dat je aan het ‘kleven’ bent.

Laadpaal geen eigen parkeerplaats

Heb je een elektrische auto, maar geen eigen parkeerplaats om een laadpaal te installeren? Geen zorgen, we hebben een aantal opties voor je op een rijtje gezet.

  • Allereerst is er de mogelijkheid om gebruik te maken van openbare laadpalen. Deze vind je op veel locaties, zoals parkeerterreinen, winkelcentra en soms zelfs in woonwijken. Het nadeel is dat je mogelijk moet wachten tot een plek vrijkomt en dat je moet betalen voor de stroom die je gebruikt.
  • Een andere optie is om bij je werkgever te laden. Sommige bedrijven bieden laadfaciliteiten aan voor hun werknemers. Dit is een goede oplossing als je tijdens kantooruren kunt laden.
  • Tot slot kun je bij de gemeente een aanvraag indienen voor een laadpaal dichtbij je woning. Veel gemeenten hebben een regeling waarbij ze laadpalen plaatsen op verzoek van bewoners. Houd er wel rekening mee dat dit proces enige tijd duurt en dat anderen de laadpaal ook mogen gebruiken.

Dus, ondanks dat je geen eigen parkeerplaats hebt, zijn er genoeg mogelijkheden om jouw elektrische auto op te laden. Het is een kwestie van de optie kiezen die het beste bij jouw situatie past.

Laadpaal op eigen parkeerplaats

Rijd je elektrisch en kun je een laadpaal op eigen parkeerplaats kwijt? Dan is een Essent laadpaal aan huis de oplossing voor jou. Zo heb je altijd de zekerheid van een opgeladen auto en laad je tegen een goedkoper tarief dan bij een openbare laadpaal. Zeker wanneer je je eigen energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen. Bij Essent begrijpen we dat de zoektocht naar een geschikte paal voor jouw situatie niet altijd makkelijk is. Onze laadpaaladviseurs helpen je graag een keuze te maken die het beste bij jou past. Zo ontzorgen we je van advies tot installatie.

Laadpaal op openbare parkeerplaats

Rijd je een elektrische auto en heb je geen eigen parkeerplaats voor het installeren van een laadpaal? Geen zorgen, er bestaan in Nederland talloze openbare laadpalen en snelladers die je kunt gebruiken.

Een normale openbare laadpaal vind je doorgaans op openbare parkeerplaatsen, bij winkelcentra of in woonwijken. Deze publieke laadpalen laden je auto in een aantal uur volledig op. Gebruik deze als je voor langere tijd ergens parkeert. Bijvoorbeeld tijdens je werkuren of 's nachts.

Daarnaast zijn er snelladers. Deze openbare laadpunten kunnen je auto in ongeveer een halfuur tot 80 procent opladen. Je vindt ze meestal langs snelwegen of bij grote winkelcentra. Snelladers zijn ideaal voor langere ritten waarbij je onderweg even snel wilt bijladen.

Essent Laden app

Maar waar vind je deze laadpalen en snelladers precies? Er zijn verschillende apps en websites die je hierbij helpen. Zoals de Essent Laden app voor Apple of Android. Ze tonen je de dichtstbijzijnde laadpunten en geven informatie over de beschikbaarheid en de kosten per kWh. Soms kun je zelfs direct betalen via de app.

Alles over elektrisch laden

Veelgestelde vragen over parkeren bij laadpaal

Is er een tijdslimiet aan het parkeren bij een laadpaal?

Nee, over het algemeen is er geen tijdslimiet voor het parkeren bij een laadpaal, maar het is wel onwenselijk om langer te blijven staan als je klaar bent met laden.

Kun je zonder opladen parkeren bij een laadpaal?

Als er geen specifieke borden zijn die dit verbieden, kun je met een elektrische auto parkeren bij een laadpaal zonder te laden. Met een auto op diesel of benzine mag je er meestal niet staan.

Moet ik op een plaats met een laadpaal ook betaald parkeren?

Ja. Als de parkeerplaats zich bevindt in een zone waar je betaald moet parkeren, dan betaal je naast de laadkosten ook parkeerkosten.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden