Lening isolatie woning

 • Direct flink besparen op je energierekening
 • Een comfortabel geïsoleerd huis
 • Maandelijks in kleine bedragen afbetalen
Je woning isoleren zorgt voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort. Slim dus! Maar hoe financier je zo'n project? Subsidies voor isolatie dekken een groot deel van de kosten. Voor het resterende bedrag kan een lening een slimme keuze zijn. We nemen je mee langs de verschillende opties. Van persoonlijke leningen tot hypothecaire leningen, bij de overheid of bij de bank. Ontdek welke lening het beste aansluit op jouw behoeften.

Investeren in isolatie lening

Wil je een lening afsluiten, dan heb je als huiseigenaar de keuze uit verschillende opties. De beste keuze hangt af van de energiebesparende maatregelen die je plant, wat je nodig hebt en hoe groot je project is.
Ga je bijvoorbeeld alleen je dak isoleren of kies je ook voor vloerisolatie? Voor sommige leningen moet minimaal de helft van je renovatie energiebesparing of veiligheid verbeteren. Check dus altijd de voorwaarden voordat je een lening kiest.

Persoonlijke of hypothecaire lening

Gebruik je spaargeld of ga je voor een persoonlijke lening? Als je binnenkort een hypotheek afsluit, heb je nog een optie. Je kunt extra lenen voor energiebesparende maatregelen via je hypotheek. Je mag tot 6% van je woningwaarde lenen, tot maximaal 9.000 euro. Informeer bij je hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden. Bij een hypotheek dient je woning als onderpand, wat extra zekerheid biedt. Een persoonlijke lening vereist dit niet.

Renteloze lening isolatie

Wil je investeren in de isolatie van je woning maar vind je de kosten een drempel? Kijk dan of je in aanmerking komt voor een renteloze lening. Dit is mogelijk voor mensen met een kleinere portemonnee (verzamelinkomen tot 60.000 euro bruto).

Verstrekkers van woningisolatie leningen

Voor een lening voor woningisolatie kun je terecht bij de overheid, banken, kredietverstrekkers en fondsen. Vaak biedt je eigen bank of gemeente al mogelijkheden voor een lening. Groene leningen trekken aan met een lage rente. Dit maakt ze erg aantrekkelijk voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen en op zoek zijn naar financiering.

Energiebespaarlening

Sinds 1 november 2022 betalen huishoudens met een gemeenschappelijk inkomen tot 60.000 euro per jaar geen rente op de Energiebespaarlening bij het Nationaal Warmtefonds. Dit maakt het nog aantrekkelijker om je huis duurzamer te maken. De Rijksoverheid wil deze regeling zeker voor 2 jaar (dus tot 1 november 2024) in stand te houden. Daarna evalueren ze of de maatregel langer nodig is. Bekijk voor de actuele informatie de website van het Warmtefonds.

Ontdek de SVn Duurzaamheidslening

Voor financiering van energiebesparende investeringen kun je vaak bij je gemeente aankloppen voor de SVn Duurzaamheidslening. Deze lening biedt aantrekkelijke tarieven voor bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Sommige gemeenten bieden onder bepaalde voorwaarden 0% rente aan, zoals bij de Toekomstbestendig Wonen Maatwerklening van gemeente Gelderland. Bekijk de SVn website voor actuele informatie.

Subsidieservice

Begin met verduurzamen en maak gebruik van onze subsidieservice. Vraag direct een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Isolatie lening overheid

Het Warmtefonds is een initiatief van de Rijksoverheid. Met de Energiebespaarlening kun je veel energiebesparende maatregelen financieren, zoals de voorbeelden hieronder.

Energiebesparende maatregelen

 • Isolatie van gevel of spouwmuurIsolatie van vloer, dak of deuren
 • Warmtepomp of terugwininstallatie
 • Zonnepanelen of boiler
 • HR++- of triple-glas

Voorwaarden lening aanvragen

 • Je bent eigenaar en bewoner van een bestaande woning
 • Huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro per jaar hoeven (sinds 1 nov 2022) geen rente te betalen
 • Je kunt minimaal 1.000 en maximaal 71.000 euro lenen
 • De aanvraag is drie maanden geldig

Waarom nú verduurzamen slim is

 • Hoge maandelijkse besparing. De besparing per maand is vaak hoger dan wat je maandelijkse aflost.
 • Zekerheid en flexibiliteit: Geniet van een vaste rente gedurende de looptijd van de lening. Wil je eerder boetevrij extra aflossen? Dat kan altijd.
 • Rente vanaf 0%. Een renteloze lening is mogelijk voor mensen met een kleinere portemonnee (verzamelinkomen tot 60.000 euro bruto).

Bespaar meer dan je terugbetaalt

We laten je een voorbeeldsituatie zien. Stel je voor: je kiest voor spouwmuurisolatie, gefinancierd met een renteloze Energiebespaarlening. Je hebt een gemiddelde tussenwoning met een hr-combiketel. Dan zul je elke maand meer op je gasrekening besparen dan het bedrag dat je aflost.

 • De kosten zijn een schatting, ze hangen bijvoorbeeld af van hoeveel m2 je gaat isoleren (bron: Milieu Centraal).
 • De besparing hangt af van het bouwjaar van je woning, je stookgedrag, hoe je huis nu is geïsoleerd, etc (bron: Milieu Centraal).
 • Er wordt gerekend met een gasprijs van 1,20 euro per m3 (prognose 2030) (bron: Milieu Centraal).
 • Er is nog geen rekening gehouden met subsidies, deze kunnen de investering nog aantrekkelijker maken. Voor één isolatiemaatregel kun je tot 15% van de kosten terugkrijgen, bij twee maatregelen kan de subsidie oplopen tot 30% (bron: Milieu Centraal).
 • Investering spouwmuurisolatie: €1000,-
 • Looptijd renteloze Energiebespaarlening: 180 mnd
 • Aflossing lening per maand: €1000,- / 180 = €5,56
 • Gemiddelde maandelijkse gasbesparing 15m3 x €1,20 = €18,00
 • Netto maandelijks besparing = gasbesparing – aflossing = €18,00 – €5,56 = €12,44

Leningen en subsidies combineren

Check altijd of je leningen met subsidies kunt combineren. Zo haal je het maximale voordeel uit je project. Ze kunnen de kosten flink drukken en het nog aantrekkelijker maken om je huis te verduurzamen. Ga je bijvoorbeeld een Energiebespaarlening afsluiten? Deze lening biedt gunstige voorwaarden voor het financieren van energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Informeer dan bij je gemeente naar de mogelijkheden van een lening voor isolatie.

Hulp nodig?

Wist je dat wij je ook kunnen helpen met subsidies? Met onze subsidieservice helpt de isolatiespecialist van onze servicepartner je met de subsidieaanvraag. Wij zorgen er dan voor dat je alle benodigdheden ontvangt. Of je machtigt ons, zodat wij alles voor je regelen van A tot Z.

Wist je dat je korting krijgt met bespaartegoed?

Ben je Thuisvoordeel klant en is het isolatiewerk uitgevoerd en betaald? Log dan in op thuisvoordeel.essent.nl met jouw 'Mijn Essent' om je factuur en betaalbewijs te uploaden. Je bespaartegoed wordt dan binnen vier weken op je rekening gestort. Zo makkelijk is het.

Veelgestelde vragen over isolatie leningen

Wie een Energiebespaarlening aanvraagt en als huishouden een verzamelinkomen tot € 60.000 heeft, komt in aanmerking voor een Energiebespaarlening met 0% rente. Bekijk voor de actuele informatie de website van het Warmtefonds.

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een Energiebespaarlening heeft het Warmtefonds gedetailleerde informatie over de te treffen maatregelen nodig van een (erkende) aannemer/installateur, zoals Nederland Isoleert. Meer weten over het aanvragen van de Energiebespaarlening? Bekijk dan het aanvraagproces stap voor stap

 

De rente van de lening is mogelijk fiscaal aftrekbaar. Voor vragen over de fiscale behandeling van de lening verwijzen wij je naar de Belastingdienst of een fiscaal adviseur.

We werken al jaren samen met lokale servicepartner Nederland Isoleert, specialist in isolatie. Zij zijn de echte specialisten in isolatie met een enorme bak aan kennis en ervaring. Onze isolatiespecialist kan je meer informatie geven over de isolatiemogelijkheden bij jouw thuis. Daarnaast is het Nationaal Warmtefonds een initiatief van de Rijksoverheid en zij bieden de Energiebespaarlening aan.