Energierapport

Uitleg bij je Energierapport

Heb je een slimme meter? Dan ontvang je elke maand het Energierapport in je e-mail of op de deurmat. Hiermee krijg je inzicht in je werkelijke verbruik en wat dat kost. Lees op deze pagina hoe het Energierapport in elkaar zit. Krijg je het rapport per post maar wil je deze liever digitaal ontvangen?
Geef je e-mailadres door en we regelen het voor je .

Je verbruik en kosten

In het Energierapport zie je wat je afgelopen maand hebt verbruikt en hoeveel dat kost. Je betaalt verschillende soorten kosten. Bekijk hoe de energieprijs is opgebouwd. Daarnaast heb je te maken met belastingen en toeslagen. Bijvoorbeeld de vermindering energiebelasting.

Wil je weten hoe de opbouw van jouw persoonlijke kosten in elkaar zit? Bekijk je tarievenoverzicht. Deze ontvang je als de tarieven wijzigen. Je vindt je persoonlijke tarieven ook in Mijn Essent.

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Jouw stroomverbruik

Vergelijking

Stroom: vergelijking met andere huishoudens

In je Energierapport vergelijken we jouw stroomverbruik met dat van andere huishoudens. Dit levert de beste vergelijking op omdat het aantal mensen op 1 adres de meeste invloed heeft op de gemiddelde hoeveelheid verbruikte stroom. Denk aan de verlichting in meerdere kamers, het aantal apparaten op het lichtnet of in de oplader, enzovoort.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Vergelijking stroom

Gas: vergelijking met andere woningtypes

Je gasverbruik vergelijken we niet met andere huishoudens maar met andere woningtypes. Want het woningtype heeft meer invloed op het gemiddelde gasverbruik dan het aantal mensen in een huis. Je verbruikt in een vrijstaande woning bijvoorbeeld meer gas voor de verwarming dan in een appartement met buren link, rechts, boven en onder.

Bron: Milieu Centraal en RVO (berekening Nibud, 2020)

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Vergelijking gas

Jouw historisch verbruik

In je Energierapport vind je jouw historisch verbruik. Daarin zie je precies hoeveel energie je afgelopen jaren elke maand hebt verbruikt. Je ziet maximaal 3 jaar. Je overzicht is korter als je nog niet zo lang een slimme meter hebt. Of als je nog niet zo lang klant bent. Er staat ‘niet beschikbaar’ als het ons niet is gelukt om je slimme meter uit te lezen.

Met dit overzicht krijg je nóg meer inzicht in je verbruik. Je checkt eenvoudig of jouw inspanningen om te besparen hebben geholpen. En je krijgt inzicht in de gevolgen van veranderingen. Bijvoorbeeld als de samenstelling van je gezin verandert.

Dit is een voorbeeld. Bekijk jouw verbruik in je Energierapport.

Jouw historisch verbruik

Zonnepanelen en het energierapport

Heb je zonnepanelen? Dan verbruik je de stroom die je daarmee opwekt eerst in je eigen huis. Als je meer opwekt dan je verbruikt, gaat de overtollige stroom via de elektriciteitsmeter naar het openbare elektriciteitsnetwerk. Dit heet terugleveren.

In je Energierapport zie je onder het kopje 'Jouw teruglevering' hoeveel stroom je afgelopen maand hebt teruggeleverd. Hier kun je een terugleververgoeding voor krijgen.

Dit is een voorbeeld

Jouw teruglevering

Het energierapport is geen factuur

Het Energierapport geeft inzicht in je werkelijke verbruik, niet in het maandelijkse bedrag dat je betaalt. Want je betaalt elke maand een termijnbedrag. Dit is een schatting op basis van je gemiddelde jaarverbruik. Na een jaar verrekenen we je termijnbedragen met de hoeveelheid energie die je werkelijk hebt verbruikt. Dit zie je terug op je jaarrekening.

Handig om te weten

Krijg nóg meer inzicht in je verbruik

het Energierapport is niet de enige plek waar je inzicht in je verbruik krijgt. Lees meer over inzicht in je verbruik.

Minder verbruiken? Check onze bespaartips

Valt je verbruik hoger uit dan je wilt? Misschien kun je wel besparen. Ontdek het met onze bespaartips.

Veelgestelde vragen over je energierapport en inzicht in verbruik

Je hebt je Energierapport of jaarrekening ontvangen en vraagt je af hoe het komt dat je meer energie hebt verbruikt. Dit zijn mogelijke verklaringen:

 • Het was kouder of warmer dan normaal.
 • De omstandigheden in je woning zijn veranderd, waardoor je meer energie hebt verbruikt. Bijvoorbeeld:
  - Nieuwe apparaten in huis. Een ligbad, airconditioning, waterbed, aquarium, jacuzzi of sauna vraagt extra energie.
  - Een verbouwing.
  - Je hebt oude apparaten in huis (meer dan 10 jaar oud).
  - De gezinssamenstelling is veranderd.
  - Een storing aan je cv-ketel.

Je verbruik kan dus anders zijn dan de vorige maand of vorig jaar, omdat er iets veranderd is in je huishouden.


Weet hoeveel energie je verbruikt

Wil je verrassingen voorkomen? Maak dan gebruik van de VerbruiksManager. Hiermee houd je grip op je verbruik en zie je heel eenvoudig of je verbruik nog in lijn ligt met je termijnbedrag. Is dat niet het geval, dan krijg je het advies om je termijnbedrag aan te passen. Zo is je jaarrekening nooit een verrassing. Ontdek het gemak van de VerbruiksManager.


Oude apparaten
Oude apparaten gebruiken vaak meer energie dan nieuwe modellen. Vervang ze dus op tijd. Let bij de aanschaf van nieuwe apparaten goed op het energielabel. Hoe zuiniger het apparaat, hoe lager je energieverbruik.

Energieadvies voor jouw huis
Met de online huisscan ontdek je binnen 5 minuten hoe je je huis energiezuiniger maakt. Of bekijk onze praktische bespaartips of lees ons advies voor verbeteringen aan jouw huis.


Als deze verklaringen niet van toepassing zijn op jouw situatie, neem dan contact met ons op. We controleren de meterstanden en kijken met je mee naar mogelijke andere oorzaken.

Doe de gratis online adviesscan en ontdek hoe je energie bespaart in je woning. Of bekijk onze praktische bespaartips of lees ons advies voor verbeteringen aan je huis.

Met de VerbruiksManager zie je precies hoeveel stroom en gas je verbruikt of hoeveel stroom je hebt teruggeleverd met je zonnepanelen. Zo weet je of je termijnbedrag nog bij je verbruik past. 

Heb je een slimme meter? Dan zie je in de VerbruiksManager automatisch je meterstanden en dus ook wat je verbruikt.  

Geen slimme meter? Voer dan regelmatig zelf je meterstanden in.

Ga direct naar de Verbruiksmanager of download de gratis app via de AppStore of Google Play

Ja, dat kan op 3 manieren: 

 1. Met de VerbruiksManager zie je aan de hand van je actuele meterstanden hoeveel stroom en gas je verbruikt.
  Download 'm gratis
 2. Heb je een slimme meter dan krijg je elke maand een Energierapport
 3. Ben je langer dan 1 jaar klant? Dan zie je je verbruik van vorig jaar op je jaarrekening.