De opbrengst van je zonnepanelen zie je het liefst zo hoog mogelijk, want met zonne-energie bespaar je flink op je energierekening. Maar de zonnepanelen opbrengst is niet elke maand hetzelfde. Hoe zit dat precies? We vertellen je er meer over.

De opbrengst van zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor zonnepanelen. Dat is niet gek: dankzij de opbrengst van zonnepanelen zorg je voor stroom via je eigen dak. En dat zie je terug op je energierekening.

De zon schijnt niet altijd in Nederland, maar dat betekent niet dat je zonnepanelen dan geen stroom opwekken. Zonnepanelen leveren ook bij bewolking stroom, de opbrengst van de zonnepanelen is dan vaak wel wat lager. Zo hebben meerdere factoren invloed op de opbrengst per zonnepaneel.

De opbrengst van je panelen is afhankelijk van de volgende factoren

Het aantal zonnepanelen op je dak

Hoe meer zonnepanelen je op je dak legt, hoe groter het totale vermogen in Wattpiek (Wp) van je installatie. In de meeste gevallen geldt: hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de totale opbrengst. Toch bepalen meerdere factoren de opbrengst van een zonnepaneel.

De ligging van je dak

De ligging van je dak ten opzichte van de zon is belangrijk voor de opbrengst. Over het algemeen is een ligging op het zuiden het meest gunstig. Een dak op het zuiden profiteert net wat meer van zonnepanelen door de goede stand van de zon.

De hellingshoek van je dak

De opbrengst van je zonnepanelen hangt ook af van de hellingshoek. De meest ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Op een schuin dak is de hellingshoek van het dak en de zonnepanelen hetzelfde. Op een plat dak is de hellingshoek vrij te bepalen. 

Schaduw

Zonnepanelen wekken stroom op bij daglicht. Daarom geven de zonnepanelen ook opbrengst als het bewolkt is. Toch heeft schaduw invloed op de opbrengst van zonnepanelen in kWh. Valt er veel schaduw op je zonnepanelen? Dan zie je dit vaak wel terug in de opbrengst: die is dan wat lager. Om deze reden bekijkt de adviseur altijd wat de beste ligging is voor jouw zonnepanelen.

Waar je woont

Het aantal zonuren is belangrijk voor de opbrengst van zonnepanelen. Over het algemeen geldt dat de gemiddelde opbrengst in het westen van het land net iets hoger is dan is het oosten. Woon je in het oosten van Nederland? Ook dan is een investering in zonnepanelen zéker de moeite waard.

De opbrengst van zonnepanelen per maand

Het gebruik van energie wordt steeds duurder. Buiten de kosten van zonnepanelen is het daarom fijn om te weten wat zonnepanelen ongeveer per maand opleveren. Op lange dagen met veel zonuren is de opbrengst van de zonnepanelen vaak het hoogst. Op lange dagen met veel zonuren is de opbrengst van de zonnepanelen vaak het hoogst.

In de herfst en in de wintermaanden wekken de zonnepanelen ook stroom op, maar dan is de opbrengst van zonnepanelen per maand vaak wat lager. In het voorjaar is het de laatste jaren erg zonnig in Nederland. De opbrengst van zonnepanelen per maand is daarom een stuk hoger dan de afgelopen jaren. Perfect voor zonnepanelen!

De jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen berekenen

Om de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen te berekenen, is het belangrijk om enkele basisgegevens te hebben, zoals het aantal panelen dat je hebt, het vermogen per paneel uitgedrukt in wattpiek (Wp), en de gemiddelde energieprijs per kWh.

De formule die vaak wordt gebruikt om de opbrengst te berekenen is als volgt: het aantal zonnepanelen vermenigvuldigd met het vermogen in wattpiek geeft het totale vermogen, dat vervolgens wordt vermenigvuldigd met 0,85 (de gemiddelde benutte capaciteit) om de verwachte jaarlijkse energieopbrengst in kWh te krijgen. Deze opbrengst vermenigvuldigd met de energieprijs geeft een schatting van de financiële opbrengst.

Een praktisch voorbeeld: als je 10 zonnepanelen hebt met elk een vermogen van 350 Wp, en de energieprijs is 0,37 per kWh, dan zou de berekening er als volgt uitzien: 10 x 350 = 3500 Wp totaal vermogen. Dit vermenigvuldigd met 0,85 geeft een jaarlijkse opbrengst van 2975 kWh. Vermenigvuldigd met de energieprijs, bespaar je jaarlijks ongeveer 1100 euro op je energierekening. (Bron: milieucentraal)

De jaarlijkse opbrengst op basis van meerdere aantal panelen

Voor de berekening van de opbrengst van zonnepanelen zonder specifieke bronvermelding, kun je algemene richtlijnen en formules gebruiken. Hier is een algemene methode om de jaarlijkse energieopbrengst van zonnepanelen te berekenen, gebaseerd op de informatie van de eerdere zoekopdrachten:

  1. Bereken het totale vermogen in Wattpiek (Wp): vermenigvuldig het aantal zonnepanelen met het vermogen per paneel (uitgedrukt in Wattpiek). Bijvoorbeeld, als je paneel bijvoorbeeld 350 Wp is, dan is het totale vermogen voor 10 panelen 3500 Wp.*
  2. Jaarlijkse energieopbrengst: zonnepanelen leveren niet constant elektriciteit (in kWh) volgens hun piekvermogen. Gemiddeld benutten ze ongeveer 85% van hun capaciteit. Je krijgt dus ongeveer 0,85 kWh elektriciteit per 1 Wp aan vermogen. Vermenigvuldig het totale vermogen in Wp met de factor 0,85, wat de gemiddelde benutte capaciteit weerspiegelt. Dit geeft een schatting van hoeveel kWh je systeem per jaar zal produceren. Bijvoorbeeld, voor 3500 Wp is dit 3500 x 0,85 = 2975 kWh per jaar.*
  3. Financiële opbrengst: om de financiële opbrengst te berekenen, vermenigvuldig je de jaarlijkse energieopbrengst met de huidige energieprijs per kWh. Als de energieprijs bijvoorbeeld 0,37 per kWh is, dan is de jaarlijkse besparing voor 2975 kWh ongeveer 1100 euro.*

De rol van micro omvormers voor de hoogste opbrengst

Micro-omvormers spelen een belangrijke rol in de optimalisatie van de energieproductie van zonnepanelensystemen. Deze kleine, maar krachtige apparaten worden direct op individuele zonnepanelen gemonteerd en zijn verantwoordelijk voor het omzetten van de door het paneel gegenereerde gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC), de stroomvorm die door huishoudens en op het elektriciteitsnet wordt gebruikt.

Verbeterde efficiëntie per paneel

Traditionele string-omvormers verbinden meerdere zonnepanelen in een serie, wat betekent dat het hele systeem wordt beperkt door het minst presterende paneel. Als één paneel in de schaduw ligt of vuil is, kan dit de prestaties van het gehele systeem verminderen.

Micro-omvormers daarentegen maken het mogelijk voor elk paneel om onafhankelijk te opereren. Dit betekent dat zelfs als één paneel tijdelijk minder presteert, de rest van de panelen nog steeds op hun maximale capaciteit kan werken. Het resultaat is een hogere algehele efficiëntie en een grotere energieproductie.

Zonnepanelen op je dak: bereken de opbrengst

Zonnepanelen zijn een goede investering. Zo profiteer je van stroom van je eigen dak. Benieuwd hoeveel jij bespaart met zonnepanelen? Doe de Dakcheck! Ontdek binnen 1 minuut hoeveel je per jaar kunt besparen.

Veelgestelde vragen over de opbrengst van zonnepalen

Wat beïnvloedt de werkelijke opbrengst van mijn zonnepanelen?

De werkelijke opbrengst van zonnepanelen kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de ligging van het dak ten opzichte van de zon, de hellingshoek van de panelen, de aanwezigheid van schaduw, het type paneel (bijvoorbeeld monokristallijne panelen hebben vaak een hoger rendement dan polykristallijne panelen), en het lokale klimaat. Ook de efficiëntie van de gebruikte omvormer speelt een rol.

Hoeveel elektriciteit kan ik verwachten op te wekken met mijn zonnepanelen?

De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen opwekken, hangt af van het totale vermogen van je systeem (uitgedrukt in Wattpiek), de effectieve zonuren op je locatie, en de hierboven genoemde factoren. Gemiddeld kan een goed geïnstalleerd zonnepaneelsysteem in Nederland met 10 panelen ongeveer 3500 kWh elektriciteit opwekken per jaar (bron: MilieuCentraal).

Zijn monokristallijne panelen beter dan overige panelen?

Monokristallijne zonnepanelen staan bekend om hun hogere efficiëntie en betere prestaties in minder optimale lichtomstandigheden vergeleken met polykristallijne panelen. Dit maakt ze vaak een betere keuze voor locaties met beperkte ruimte, omdat je meer energie kunt opwekken op een kleiner oppervlak.

Hoeveel kan ik besparen met zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden?

De besparing hangt af van de grootte van je zonnepaneelsysteem, je energieverbruik, en de energieprijs. Een gemiddeld Nederlands huishouden met een systeem van 10 zonnepanelen ongeveer 1100 euro besparen op jaarbasis (bron: MilieuCentraal).

Wat is de gemiddelde zonnepanelen opbrengst per maand?

De opbrengst van zonnepanelen varieert maandelijks, afhankelijk van het seizoen. In de zomermaanden is de opbrengst het hoogst door langere dagen en meer direct zonlicht, terwijl in de wintermaanden de opbrengst aanzienlijk lager is. Gemiddeld genomen kun je in de zomermaanden een hogere opbrengst verwachten dan in de winter.

Opbrengst zonnepanelen per jaar: hoeveel stroom leveren zonnepanelen?

De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen varieert sterk afhankelijk van factoren zoals locatie, oriëntatie, en het type paneel. Lees het volledige artikel voor een completer beeld.

Hoe beïnvloedt de opbrengst van zonnepanelen mijn energierekening?

De opbrengst van je zonnepanelen per jaar heeft direct invloed op je energierekening door de hoeveelheid energie die je van het net haalt te verminderen. Als je in 2024 10 zonnepanelen koopt, verdien je deze in 6 jaar terug (bron: MilieuCentraal).

* Let op: in deze berekeningen wordt gewerkt met voorbeelden. Neem altijd het daadwerkelijke vermogen om de juiste berekening te maken voor jouw situatie.