We zien het wel vaker om ons heen gebeuren. Buurtgenoten die met behulp van een paar handige vrienden zelf de zonnepanelen installeren. Ze klimmen op het dak, monteren de panelen en duiken eigenhandig de meterkast in om de elektrische bedrading aan te leggen. Zonnepanelen zelf installeren is dus eigenlijk mogelijk.


De kans is groot dat u zich nu afvraagt of dat op het dak van uw huis of schuur ook mogelijk is. Maar zelf zonnepanelen installeren vraagt veel voorbereiding en het aanschaffen van de juiste spullen is niet eenvoudig. Roept u geen professionele hulp in, dan bestaat de kans dat het niet lukt of niet weet hoe u verder moet.


Zonnepanelen voor dak of tuin

Wilt u zelf zonnepanelen installeren, dan heeft u de keuze uit panelen die op een schuin dak komen te liggen en zonnepanelen die op een plat dak, op de grond of in een tuin worden neergezet. Zonnepanelen hebben licht nodig, dus het snoeien van overhangende bomen of struiken is alvast een van de dingen die moet gebeuren.


Om zonnepanelen zelf te installeren is het ook handig om te weten hoe schuin het dak is en hoe het ten opzichte van de zon staat. Dit kunt u allemaal zelf doen vanaf een wiebelende ladder, maar dan moet u wel zeker weten dat het ook gaat lukken. Weet u dat niet zeker? Dan is het inschakelen van hulp toch net iets slimmer.


Wij maken gebruik van servicepartners, die zonnepanelen snel en deskundig komen plaatsen. De installateur kan bovendien goed beoordelen of het dak geschikt is en welke zonnepanelen het beste passen. Dat neemt toch een aantal zorgen weg.


Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn te koop in diverse maten, soorten en kwaliteiten. Diepzwarte zonnepanelen zijn duurder maar ook beter in staat om zonlicht om te zetten in energie. Constructie en afmetingen zijn echter zeker zo belangrijk. De aanschaf van een compleet standaardpakket is heel aantrekkelijk als de afmetingen precies passen op het dak van uw woning of schuur. De kans dat dit lukt is echter klein en het gevolg daarvan kan dan een vreemde vlakverdeling op het dak zijn. U kunt ook zonnepanelen installeren op een plat dak of in een tuin of weiland plaatsen. Daarvoor heeft u voldoende montagemateriaal en de nodige meters bekabeling nodig. Om de exacte maten uit te rekenen, neemt u het beste contact op met een professional zodat u na afloop geen panelen of lengtes kabel overhoudt of tekort komt.


Uitbesteden, of toch liever niet?

Zonnepanelen leveren met behulp van een omvormer wisselstroom voor uw huishouden op. De opgewekte stroom die u zelf niet gebruikt, mag u terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daardoor is uw energierekening natuurlijk veel lager. Om dit op verantwoorde wijze te doen, regelen wij altijd een installateur via onze servicepartners.


De installateur kijkt eerst na of uw meterkast geschikt is en of de capaciteit van de hoofdzekering overeenkomt met de hoeveelheid te installeren zonnepanelen. Wilt u dit zelf vaststellen, maar komt u er niet helemaal uit, vraag dan altijd om advies. Vervolgens kan het echte werk beginnen.


Zelf zonnepanelen installeren is voor veel mensen toch een ingewikkelde klus. Het is daarom altijd slim om de installatie uit te besteden. Een belangrijke reden daarvoor is dat het zorgt dat de panelen veilig worden geplaatst. Bovendien wordt de omzetting van zonlicht naar energie mogelijk verstoord als u de kabels niet goed aangesloten hebt. Op die manier gaat u op verantwoorde wijze aan de slag en bent u zeker van een mooie besparing op uw energierekening.