We zien het wel vaker om ons heen gebeuren. Buurtgenoten die met behulp van een paar handige vrienden zelf de zonnepanelen installeren. Even op het dak klimmen, monteren de panelen en eigenhandig de meterkast induiken om de elektrische bedrading aan te leggen. Simpel! Zou je denken. Toch komt er veel kijken bij het monteren van zonnepanelen, waardoor we altijd aanraden om het door professionals te laten doen. Indien je besluit zelf zonnepanelen installeren, lees dan verder. Om er achter te komen of zonnepanelen wat voor jou zijn, kun je de daktest voor zonnepanelen invullen.

Mag je zelf zonnepanelen plaatsen?

Zelf zonnepanelen installeren is legaal, maar het vraagt veel voorbereiding. Bovendien is het niet eenvoudig om zelf de juiste spullen aan te schaffen. Wanneer je geen professionele hulp inschakelt, bestaat de kans dat het niet lukt of dat je niet weet hoe je verder moet. De voornaamste reden is veiligheid. Wanneer je zonnepanelen laat installeren door professionals is de veiligheid te allen tijde gewaarborgd. Onze zonnepanelen experts nemen de installatie dan ook graag voor je uit handen. Indien je besluit de panelen zelf te installeren vertellen we je waar je aan moet denken.

Zelf zonnepanelen plaatsen - hoe werkt het?

Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen komt heel wat kijken. Waar moet je allemaal aan denken? En wat moet je regelen?

  • Je  hebt een goede voorbereiding nodig: leg je de zonnepanelen horizontaal of verticaal? Komen de zonnepanelen naar het zuiden te liggen? En hoeveel zonnepanelen wil je eigenlijk plaatsen? In de voorbereiding heb je daarom een goed legplan nodig. Daarnaast is het aan te raden om de zonnepanelen op een bewolkte dag te leggen. Daar voorkom je ongelukken mee. Op een zonnige dag krijg je namelijk last van de weerkaatsing van het licht.
  • Aanschaf van gespecialiseerd materiaal om de zonnepanelen mee vast te zetten, inclusief rails en dakhaken. Hiervoor heb je advies nodig, zodat je geen verkeerde (of zelfs gevaarlijke) keuzes maakt.
  • De bekabeling aanleggen: de bekabeling moet waterdicht zijn. Zo is het beschermt tegen de regen. Hiervoor heb je speciale doorvoerpijpen nodig en maak je een gat in het dak van ongeveer 2 cm. Dit is echt een klus die heel precies moet worden uitgevoerd, zodat regen of sneeuw geen kans hebben om de woning binnen te dringen. Onze installateurs hebben daar natuurlijk verschillende oplossingen voor.
  • Het plaatsen van een omvormer en de zonnepanelen hierop aansluiten. De zonnepanelen worden altijd in lusvorm aangesloten. Soms moeten er meerdere lussen gemaakt worden en per lus dien je dan 2 DC-kabels (een plus en een min) op de omvormer aan te sluiten. Dat is heel erg technisch. Ook dit is een lastig karweitje voor wie het niet gewend is.
  • De omvormer aansluiten op de groepen in de meterkast. Dit is behoorlijk ingewikkeld, zeker bij oudere woningen. Eigenlijk werk voor een ervaren elektricien.
Al met al valt misschien te concluderen dat zelf zonnepanelen plaatsen een klus is die je beter kunt uitbesteden aan professionals. Veiligheid staat immers voorop! 

Zonnepanelen plaatsen op het dak of in de tuin

Wil je zelf zonnepanelen plaatsen, dan heb je de keuze uit panelen die op een schuin dak, een plat dak, op de grond of in een tuin worden neergezet. Zonnepanelen hebben licht nodig, dus het snoeien van overhangende bomen of struiken is alvast een van de dingen die moet gebeuren. Voor zonnepanelen installatie is het ook handig om te weten hoe schuin het dak is en hoe het ten opzichte van de zon staat. Dit kun je allemaal zelf nakijken vanaf een wiebelende ladder, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het ook gaat lukken.

Vergunning zonnepanelen

In de meeste gevallen heb je geen (omgevings-)vergunning nodig het plaatsen van zonnepanelen. In sommige gevallen is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een monumentaal pand of als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. Jouw eigen gemeente informeert je hierover. Neem altijd contact op met jouw gemeente om jouw situatie te bespreken.

Hebben zonnepanelen invloed op de verzekering?

De zonnepanelen vallen bijna altijd onder de opstalverzekering. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld panelen die niet aan het huis vastzitten. Voor huurwoningen gelden weer andere regels. In een separaat artikel vertellen we je alles over zonnepanelen verzekeringen.

Zonnepanelen laten plaatsen, of toch liever niet?

Weet je niet zeker of je in staat bent zelf de zonnepanelen aan te sluiten? Dan is het inschakelen van hulp toch net iets slimmer. Voor zonnepanelen installatie maken wij gebruik van servicepartners, die de panelen snel en deskundig komen plaatsen. De installateur kijkt eerst na of de meterkast geschikt is en of de capaciteit van de hoofdzekering overeenkomt met de hoeveelheid te installeren zonnepanelen. Ook kan de installateur goed beoordelen of het dak geschikt is en welke zonnepanelen het beste passen. Vervolgens kan het echte werk beginnen. Onze servicepartners garanderen een veilige en correcte plaatsing van de panelen. Op die manier ga je op verantwoorde wijze aan de slag en ben je zeker van een mooie besparing op de energierekening.