ls u de keuze hebt gemaakt om zonnepanelen te laten plaatsen, dan voert een ervaren installateur de installatie voor u uit. Wat er op zo’n dag allemaal gebeurt, dat leest u hier.

Zonnepanelen laten plaatsen

Het is een goede keuze om zonnepanelen te laten plaatsen. Ze zijn goed voor het milieu en uw energiefactuur. Voor de installatie hoeft u zelf niets te doen. Onze installateurs gaan met beveiliging het dak op en u bent zeker dat alles netjes en goed wordt geplaatst. Zonnepanelen hebben een verwachte levensduur van ongeveer 25 jaar, waardoor de installatiekosten heel erg meevallen. Bovendien profiteert u van een maandelijks lagere energierekening.

Daarbij komt ook nog eens dat een woning gemiddeld met maar liefst 5.000 euro in waarde stijgt na het plaatsen van zonnepanelen en dat het energielabel ook beter wordt. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Als u zonnepanelen laat plaatsen, dan weet u in ieder geval zeker dat uw energielabel zich verbetert. Het maakt dan niet uit of uw huis heel oud of erg nieuw is. Voordeel heeft u altijd.

De voorbereiding

Een ervaren installateur bepaalt op afstand wat de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak zijn. Misschien heeft u een dakraam, schoorsteen of hoge bomen in de buurt. Hier let de installateur natuurlijk ook goed op. Tot slot is ook de plaats van de omvormer belangrijk. De omvormer zet de zonnestroom om in bruikbare stroom voor uw huishoudelijke apparaten. Vaak wordt de omvormer zo dicht mogelijk bij de doorvoer in het dak naar de zonnepanelen geplaatst. Als de installateur al deze informatie heeft, worden de zonnepanelen bij de volgende afspraak bijna altijd binnen een dag geplaatst. Mocht er toch twijfel bestaan of zonnepanelen wel mogelijk zijn, dan komt er iemand bij u langs om de situatie te bekijken.

De installatie van de zonnepanelen

Omdat het plaatsen van zonnepanelen een aardige klus is, komen er meestal twee of drie monteurs op het afgesproken tijdstip bij u langs. Een van de monteurs is een ervaren elektricien. Ze nemen natuurlijk meteen het benodigde materiaal voor de installatie van uw zonnepanelen mee:

  • De zonnepanelen zelf
  • Een omvormer
  • Een montageframe
  • De bekabeling
  • Eventueel optimizers
  • Andere kleine aansluitmaterialen
  • Een ladder of hoogwerker
  • Valbeschermingsmiddelen om veilig te werken

De materialen worden uitgeladen en de installateurs beginnen met het aanbrengen van een frame op het dak. Daarop worden de zonnepanelen later vastgezet. Daarna brengen ze de panelen naar het dak. Tegelijkertijd zorgt een monteur voor de plaatsing van de omvormer. Die bevindt zich meestal op zolder of vlak onder het dak. Ook de bekabeling naar de meterkast wordt uitgevoerd.

Alle kabels tussen de zonnepanelen worden verbonden, waarna de kabel door het dak naar de omvormer wordt geleid. Als de omvormer ook aangesloten is en de elektricien het werk in de meterkast klaar heeft, mogen de zonnepanelen hun werk gaan doen. U geniet dan meteen al van uw zonnepanelen.

Na de plaatsing

Na de installatie van de zonnepanelen hoeft u helemaal niets meer te doen. Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk en doen tientallen jaren hun werk. Schoonmaken is af en toe wel nodig. Vaak is het zelfs gewoon niet nodig, omdat de regen er al voor zorgt dat de panelen schoon blijven. Geniet dus vooral van een veel lagere energierekening.

De opbrengst bijhouden

Het is natuurlijk heel erg leuk om op een zonnige dag te zien wat de opbrengst van uw panelen is. Dankzij de omvormer weet u precies hoeveel stroom er opgewekt is en hoeveel geld u per dag, maand of jaar heeft bespaard. Om alles helemaal in detail te kunnen volgen, kunt u bij sommige systemen kiezen voor optimizers. Daarmee kunt u zelf bijhouden hoeveel elk individueel paneel aan stroom opwekt. Vaak zijn er voor de omvormer ook speciale apps beschikbaar, waarmee op uw telefoon of tablet de actuele opbrengst ziet. Energie besparen kan zo zelfs leuk en een echte uitdaging worden.

Zonnepanelen