Zo vind je de beste zonnepanelen-leverancier

Zonnepanelen kopen is een duurzamere keuze. Maar hoe kies je de beste installateur uit het grote aanbod van zonnepanelen-leveranciers? Lees meer waar je op kunt letten als je zonnepanelen gaat kopen en op zoek bent naar een installateur.

Waar let je op bij de keuze van zonnepanelen-installateur?

Bij het kiezen van een zonnepanelen-installateur is het belangrijk om niet alleen te kijken naar een goede prijs, maar ook naar de betrouwbaarheid van de installateur, of dit bedrijf de juiste certificaten heeft en de service. Wie voor jou de beste zonnepanelen-installateur is, hangt ook af van je wensen en budget.Ook bij het kopen van nieuwe zonnepanelen geldt, goedkoop is vaak duurkoop. Zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit zijn een investering die je in een aantal jaar weer terugverdient. Zonnepanelen kunnen je dus geld opleveren. De eerste stap is het vinden van betrouwbare zonnepanelen-installateurs. Ontdek waarop je moet letten bij je zoektocht naar erkende installateurs.

Betrouwbaarheid en certificeringen

 • Een betrouwbare installateur is vaak in het bezit van relevante keurmerken zoals Zonnekeur, VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) of ISO-certificaten. Deze keurmerken garanderen dat de installateur voldoet aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen.
 • Kijk naar de ervaring van het bedrijf in de branche en de expertise van het technisch personeel. Hoe lang legt de installateur al zonnepanelen? En werken ze met eigen monteurs of zzp'ers? Hoe meer ervaring met het plaatsen van zonnepanelen, hoe beter.
 • Vraag naar referenties van eerdere projecten van de installateur. Legt een installateur veel zonnepanelen bij consumenten? Of doen ze vooral veel zakelijke projecten?
 • Vraag of de installateur veilig werkt. Erkende installateurs waarborgen de veiligheid door niet onder spanning te werken, valbeveiliging te gebruiken op het dak en garanderen zorgvuldige installatie van de aansluiting in de meterkast. Zo voorkom je onveilige situaties bij het plaatsen van zonnepanelen.

Klantbeoordelingen en service

 • Zoek naar klantbeoordelingen op onafhankelijke platforms. Let op terugkerende thema's in positieve of negatieve beoordelingen. Kijk bij twijfel naar andere aanbieders.
 • Controleer de garantievoorwaarden van zowel de zonnepanelen en accessoires als de installatie. Een installateur die een goede productgarantie biedt, heeft vertrouwen in het geleverde werk.
 • Vraag naar de service na installatie. Een goede installateur blijft beschikbaar voor onderhoud en ondersteuning na de installatie en helpt bij vragen over de net geplaatste zonnepanelen.

Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE)

De beste zonnepanelen-installateurs zijn aangesloten bij SGZE. Deze stichting biedt extra zekerheid als je zonnepanelen koopt. Het garandeert dat de garantieverplichtingen van aangesloten leveranciers worden nagekomen, zelfs als een leverancier failliet gaat. Wel zo fijn als je net hebt geïnvesteerd in zonnepanelen.

Zo kies je de beste zonnepanelen

Een erkende installateur kan je veel vertellen over de beste zonnepanelen. Er zijn een aantal factoren die bepalen of een paneel van hoogwaardige kwaliteit is of niet.
 • Efficiëntie: De efficiëntie van een zonnepaneel geeft aan hoe goed een zonnepaneel het zonlicht omzet in bruikbare elektriciteit. Een hogere efficiëntie betekent dat je meer energie kunt opwekken op een kleiner oppervlak.
 • Kwaliteit en levensduur: Kijk naar de reputatie van de fabrikant en de levensduur van de panelen. Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen kunnen tot 25 jaar of langer meegaan. Het loont dus om te kiezen voor topkwaliteit.
 • Prijs: Duurdere panelen zijn vaak efficiënter en duurzamer. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de aanschafkosten en de langetermijnopbrengsten.
 • Type zonnecel: Er zijn hoofdzakelijk twee types: monokristallijne en polykristallijne panelen. Monokristallijne panelen zijn efficiënter, maar ook duurder. Polykristallijne panelen zijn betaalbaarder maar hebben een lagere efficiëntie.
 • Garantie: Een lange garantieperiode is een indicatie van het vertrouwen van de zonnepanelen leverancier in hun product. Let op zowel de productgarantie als de prestatiegarantie van zonnepanelen.
 • Uiterlijk: Voor sommigen is het uiterlijk van de zonnepanelen belangrijk. Monokristallijne panelen hebben meestal een egaal zwarte kleur, terwijl polykristallijne panelen blauwachtig zijn en soms minder mooi worden gevonden.
 • Certificeringen: Kies panelen die zijn getest en gecertificeerd door erkende instanties. De juiste certificeringen tonen aan dat ze voldoen aan bepaalde industrienormen. Dan weet je dat je een veilige installatie op je eigen dak hebt liggen. Fabrikanten zetten deze certificeringen vaak op hun website of bij de technische specificaties.

Tips voor het vergelijken van de zonnepanelen installateurs

Het aanbod van zonnepanelen installateurs is groot. Het is lastig om elke installateur te beoordelen op kwaliteit. Je koopt waarschijnlijk voor de eerste keer zonnepanelen. Met deze tips maak je zeker een goede keuze als je installateurs wil vergelijken.

 1. Vraag familie, vrienden en buren om advies. In Nederland liggen veel daken al vol met panelen. De kans is groot dat bekenden al eerder hebben gezocht naar de beste zonnepanelen-leverancier en die ook hebben gevonden. Doe je voordeel met deze kennis en ervaring.
 2. Bereid je goed voor. Bereken alvast hoeveel stroom je gemiddeld gebruikt, wat de verwachte opbrengst is van het aantal panelen dat je nodig hebt en of je dak geschikt is. Twijfel je? Laat je dan goed adviseren door een expert.
 3. Vraag minstens 3 vergelijkbare offertes op. Zo kun je de aanbiedingen goed vergelijken en beoordelen. Neem alle offertes goed door voordat je akkoord gaat.
 4. Zorg dat de offertes ook goed te vergelijken zijn. Let bijvoorbeeld op panelen van goede kwaliteit, het type van de omvormer, de manier van installeren en eventuele aanvullende werkzaamheden zoals het uitbreiden van de groepenkast.
 5. Vraag naar de manier van transport. Hoe worden de panelen getransporteerd? En wie is er verantwoordelijk voor schade tijdens het transport en de installatie?
 6. Vraag naar de service. Is een installateur goed bereikbaar voor vragen na de installatie? Hebben ze een klantenservice? Sommige installateurs melden als extra service de zonnepanelen voor je aan bij de netbeheerder. Dan kun je direct de overtollig opgewerkte energie terugleveren aan het net.

Heb je een keuze gemaakt? Zorg dat je zonnepanelen ook goed verzekerd zijn. Zonnepanelen zijn vaak verzekerd in de opstal- of inboedelverzekering.

De servicepartners van Essent: erkende installateurs

Essent helpt consumenten graag om efficiënter om te gaan met energie. Bij ons kan iedereen in Nederland zijn eigen leefwereld beter maken. Samen met onze servicepartners geven we je graag tips en advies over de ongekende mogelijkheden van energie en hoe je energie bespaart. Onze servicepartners zitten verspreid over heel Nederland. Zo is er altijd een expert bij je in de buurt.

Vraag een offerte aan

Koop je zonnepanelen via Essent, dan ben je gegarandeerd van A-kwaliteit materiaal en installatie. Onze zonnespecialist helpt je met advies bij de aanschaf van zonnepanelen. Ga je voor de Comfort, Comfort Plus of Premium panelen? Onze omvormers zijn inbegrepen bij het zonnepanelen-pakket. Vraag daarom een offerte aan.

Verduurzaam je woning met zonnepanelen

Zonne-energie is in Nederland de afgelopen jaren een populaire bron van energie. Het is een duurzame manier van energie opwekken omdat je geen fossiele energie nodig hebt. Zonnepanelen verminderen de CO2-uitstoot en maken gebruik van een onuitputtelijke energiebron: de zon. Financieel gezien betalen zonnepanelen zichzelf terug via besparingen op energiekosten en de mogelijkheid om overtollige energie terug te verkopen aan het net.

De Nederlandse overheid moedigt de overstap naar zonne-energie aan door subsidies te geven. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker. Nog verder verduurzamen? Denk na over de verdere isolatie van je woning en de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler.

Ga voor energieneutraal

Door al deze systemen te combineren, zorg je ervoor dat je het energieverbruik drastisch vermindert. De zonnepanelen leveren de energie, de warmtepomp en zonneboiler gebruiken deze energie efficiënt, en de isolatie zorgt ervoor dat er minder energie nodig is. De energiekosten dalen, je ecologische voetafdruk wordt kleiner en je bent weer een stap dichterbij een energieneutraal huis. Ieder huis is maatwerk en een goede installateur kan adviseren wat er allemaal mogelijk is.

Veelgestelde vragen over het vinden van betrouwbare zonnepanelen installateurs

Hoe kan ik zonnepanelen-leveranciers vergelijken?

De juiste partij vind je door zelf goed onderzoek te doen en installateurs te vergelijken. Bekijk certificeringen, lees reviews en vergelijk offertes. Kijk niet alleen naar het offertebedrag. Vraag ook naar de garantievoorwaarden, en wat de installateur doet aan nazorg en onderhoud. Zo maak je een weloverwogen keuze voor de juiste installateur.

Hoe weet ik of een zonnepanelen installateur betrouwbaar is?

Erkende installateurs hebben vaak relevante certificeringen zoals Zonnekeur die aantonen dat ze voldoen aan de industrienormen en kwaliteitseisen. Vraag daarnaast goed door naar de gekozen merken, materialen en andere voorwaarden. Betrouwbare zonnepanelen installateurs nemen de tijd om je goed te adviseren.

Hoe kies ik de juiste zonnepanelen?

Een betrouwbaar installatiebedrijf helpt je met het kiezen van de juiste zonnepanelen. Welke zonnepanelen geschikt zijn, hangt af van je wensen, je energiebehoefte en de omstandigheden op je dak. Let bijvoorbeeld op de efficiëntie, de kwaliteit en de garantievoorwaarden van de panelen. Vergelijk de prestaties en kosten van verschillende merken en typen.

Adviesgesprek aanvragen