Zwarte zonnepanelen zijn momenteel de meest gekozen soort zonnepanelen via de energieleverancier. Op donkere daken kunnen ze subtiel worden gemonteerd en bovendien is de opbrengst per m2 hoger dan bij blauwe zonnepanelen. Voor welk soort zonnepaneel kiest u?

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende typen?

De reden waarom veel mensen voor zwarte zonnepanelen kiezen, is vooral het esthetische aspect: het oog wil immers ook wat. Niet alleen de cellen zijn zwart, maar ook het frame en de achtergrond zijn zwart van kleur. Daardoor ziet het geheel er zeer verzorgd en als één geheel uit. Zwarte zonnepanelen zijn verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen en met verschillende vermogens. Wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel kan leveren. Zwarte zonnepanelen van 270 tot 300 Wp per stuk zijn tegenwoordig heel gebruikelijk.

Drie typen zonnepanelen

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen te onderscheiden, met elk hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Deze drie soorten zijn:

Zwarte zonnepanelen (monokristallijne zonnepanelen)

Tijdens het productieproces zijn de zonnecellen volledig zwart gefabriceerd. Ook het frame en de achtergrond zijn in zwart uitgevoerd. Daarmee oogt een groep zwarte zonnepanelen op een dak strak en als één samenhangend geheel. Bovendien is de opbrengst van zwarte zonnepanelen per vierkante meter een aantal procent hoger dan blauwe zonnepanelen. Het nadeel is de hogere prijs die door het complexere productieproces per zonnepaneel oploopt tot enkele tientallen euro's.

Blauwe zonnepanelen (polykristallijne zonnepanelen)

Het frame van blauwe zonnepanelen is vaak zilverkleurig of wit. De individuele blauwe zonnecellen zijn vaak wat onregelmatig van vorm en kleur, maar zijn van de drie verschillende soorten zonnepanelen vaak wel de voordeligste variant. Blauwe zonnepanelen hebben een iets lagere opbrengst per vierkante meter dakoppervlak. Vindt u de blauwe kleur geen probleem en heeft u voldoende oppervlak beschikbaar? Dan zijn blauwe zonnepanelen een uitstekende keuze.

Dunnefilmpanelen

Ook dunne film zonnepanelen zijn meestal volledig zwart. Het grote voordeel van dit type zonnepanelen is het lichte gewicht en de lage prijs. Het grote nadeel is de opbrengst per vierkante meter. Die ligt namelijk aanzienlijk lager dan de zwarte en blauwe zonnepanelen hierboven. Ook is de levensduur gemiddeld wat korter dan de andere varianten. Hier staat tegenover dat dunnefilm zonnepanelen in bewolkte omstandigheden juist beter presteren.

Wanneer voor welk type zonnepaneel kiezen?

De keuze voor een bepaald type zonnepaneel hangt vooral af van uw persoonlijke voorkeuren. Indien u voor uw geld zoveel mogelijk opbrengst wilt realiseren, dan zijn de blauwe polykristallijne zonnepanelen zeer geschikt voor u. Vindt u het uiterlijk van uw zonnepanelen ook belangrijk en spreekt de egaal zwarte kleur u aan? Dan zijn de monokristallijne, zwarte zonnepanelen geschikt voor u. Ook als uw dakoppervlak beperkt is, profiteert u met zwarte zonnepanelen van een hogere opbrengst per vierkante meter.

Een nieuwe trend is de opkomst van polykristallijne zonnepanelen, uitgevoerd met een zwart frame en zwarte achtergrond. Op deze manier valt de blauwe kleur van de zonnecellen bijna niet meer op, maar profiteert u wel van de egale uitstraling van zwarte zonnepanelen. Als u voldoende dakoppervlak beschikbaar heeft, kan de lagere prijs van dit type zonnepaneel interessant voor u zijn. Dunnefilm zonnepanelen zijn geschikt als u veel ruimte beschikbaar heeft, bijvoorbeeld grote schuren of weilanden waar een heel veld met zonnepanelen geplaatst wordt. Per vierkante meter is de opbrengst namelijk gemiddeld lager dan de andere twee typen zonnepanelen.

De voordelen van zwarte zonnepanelen

Een zwart zonnepaneel kopen biedt een aantal interessante voordelen:

  • Ze vallen nauwelijks op bij een donker dak
  • Hoge opbrengst per vierkante meter
  • Meer opbrengst bij direct zonlicht
  • Ook verkrijgbaar als lichtgewicht variant (dunnefilm)
  • Zeer betrouwbaar

Besparen met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu doordat energiecentrales minder fossiele brandstoffen hoeven te stoken om elektriciteit te maken. Deze elektriciteit maakt u met zonnepanelen op uw eigen dak en gebruikt u in veel gevallen direct zelf. Daarnaast is voor veel mensen natuurlijk de financiële kant van zonnepanelen zeer interessant. De kosten van zonnepanelen zijn de laatste jaren snel gedaald, waardoor u de kosten al binnen zes tot zeven jaar terugverdient. Daarna geniet u nog ruim 20 jaar van gratis energie! Na het plaatsen van zonnepanelen kan uw maandelijkse termijnbedrag meestal direct omlaag. En verkoopt u uw huis? Dan zijn zonnepanelen een waardevolle toevoeging aan uw woning en stijgt de verkoopwaarde, omdat uw energielabel beter is geworden. De lage energielasten spreken veel nieuwe woningeigenaren aan.