Zonnepanelen zijn een populaire en duurzame manier om zonne-energie op te wekken. Het is alleen belangrijk om te begrijpen dat ze in verschillende afmetingen verkrijgbaar zijn. We leggen je uit welke afmetingen vaak gebruikt worden voor woningen, hoeveel je er nodig hebt en wat de verschillen zijn tussen zonnepanelen op een plat of schuin dak.

Standaard afmetingen zonnepanelen

De meeste zonnepanelen, ook wel PV panelen genoemd, hebben een standaardformaat van 110 cm bij 175 centimeter. De dikte is ongeveer 3 tot 4 centimeter aan de randen. Het vermogen van deze panelen is afhankelijk van de kwaliteit. Bij Essent hebben we panelen van de hoogste kwaliteit, waardoor ze een vermogen hebben van ongeveer 400 Wattpiek.

Grotere zonnepanelen

Grotere panelen zijn gemiddeld vaak 195 bij 99 centimeter*. Ze hebben over het algemeen een vermogen van meer dan 400 Wattpiek. Maar je ziet ze minder vaak bij woningen.

Kleinere zonnepanelen

Het formaat van kleine zonnepanelen is gemiddeld vaak 100 bij 50 centimeter*. Deze hebben een relatief laag vermogen, maar zijn wel goedkoper en gemakkelijk te plaatsen. Om deze reden zie je dit soort panelen vaak terugkomen op daken van bijvoorbeeld campers en boten.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn de meest moderne variant. Ze zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende afmetingen. De meeste glas-glas zonnepanelen maken gebruik van het standaardformaat van 165 bij 99 centimeter*.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film panelen hebben andere afmetingen dan traditionele zonnepanelen omdat ze vaak een vierkante vorm hebben. De meest voorkomende afmeting van deze zonnepanelen is 126 bij 100 centimeter*. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal panelen dat je nodig hebt is afhankelijk van onder andere:

  • Het energieverbruik van je huishouden
  • De ruimte op je dak en het vermogen van de panelen
  • De richting van je dak ten opzichte van de zon

Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt is hierdoor moeilijk zelf te bepalen. Gelukkig kun je via de Dakcheck een vrijblijvend gratis adviesgesprek aanvragen. Met dit advies maakt onze zonne-expert een legplan voor je.

Zonnepanelen op platte dak of schuine daken

Of je een plat of schuin dak hebt, maakt ook uit voor het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. We vertellen je de belangrijkste verschillen.

Zonnepanelen op een plat dak

Op platte daken worden zonnepanelen makkelijker geplaatst en hebben ze een hogere opbrengst. Je bent namelijk niet afhankelijk van de hellingshoek van het dak, waardoor je de panelen in de richting plaatst wat het meest optimaal is voor de inval van de zon. Hierdoor heb je in sommige gevallen minder zonnepanelen nodig.

Zonnepanelen op een schuin dak

In tegenstelling tot panelen op een plat dak heb je op een schuin dak soms minder ruimte om panelen te plaatsen, omdat je vast zit aan een bepaalde richting van het dak. Als je een dakkapel hebt kun je daar wel panelen op plaatsen. Je bent helaas niet zo flexibel als met een plat dak. Zonnepanelen installeren op een schuin dak maakt dat ze wel beter bestand zijn tegen wind en sneeuw vanwege de platte installatie tegen het dak.

De voordelen van zonnepanelen

  • Gemakkelijk besparen op je energierekening
  • Duurzame manier van energie opwekken
  • Ze hebben een lange levensduur
  • Het vergroot de waarde van je woning

Standaard afmeting zonnepanelen van Essent

Wil je zonnepanelen kopen voor op je eigen dak? Bij Essent heb je de keuze uit 3 verschillende standaard zonnepanelen. Dit zijn het Comfort, het Comfort Plus en het Premium paneel.

Ze zijn van de hoogste kwaliteit, hebben een lange garantie en worden professioneel geïnstalleerd door onze servicepartner bij jou in de buurt. Bekijk direct de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen over de afmetingen van zonnepanelen

Wat is het formaat van een standaard zonnepaneel?

Standaard zonnepanelen hebben meestal een afmeting van 110 cm bij 175 centimeter, met een dikte van ongeveer 3 tot 4 centimeter aan de randen. Dit formaat zie je veel op woningen, omdat de panelen een goede balans bieden tussen grootte en energieopbrengst.

Wat zijn de afmetingen van grote zonnepanelen?

Een groot zonnepaneel is meestal 195 bij 99 centimeter*. Deze panelen hebben meestal een vermogen van meer dan 400 Wattpiek. Deze zie je minder vaak op woningen. Voor woningen wordt meestal de keuze gemaakt om meerdere standaard zonnepanelen te gebruiken.

Hoe weet ik hoeveel zonnepanelen ik kan plaatsen op mijn huis?

Het aantal zonnepanelen dat je op je dak kan plaatsen is moeilijk zelf in te schatten. De opbrengst van zonnepanelen wordt niet alleen bepaald door de afmeting van je panelen, maar ook door de efficiëntie van de gebruikte cellen en het type zonnepaneel (monokristallijne zonnepanelen of glas-glas zonnepanelen bijvoorbeeld). Je kunt het beste een Dakcheck doen en een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen, zodat je professioneel advies krijgt.

Adviesgesprek aanvragen

*Bron: Consumentenbond