Ben je op zoek naar de perfecte zonnepanelen voor je huis? Misschien heb je al gehoord van full black zonnepanelen en vraag je je af wat ze zo speciaal maakt. In dit artikel vertellen we je alles over full black zonnepanelen. We bespreken hun unieke kenmerken, vergelijken ze met andere soorten zonnepanelen en helpen je bepalen of ze de juiste keuze zijn voor jouw situatie. Van esthetiek tot prestaties en van prijs tot duurzaamheid. Ontdek alles over zwarte zonnepanelen.

Zwarte zonnepanelen

Zwarte zonnepanelen of 'monokristallijne zonnepanelen' zijn momenteel de meest gekozen soort zonnepanelen via de energieleverancier. Op donkere daken kunnen ze subtiel worden gemonteerd en bovendien is de opbrengst per vierkante meter (m2) hoger dan bij blauwe zonnepanelen (polykristallijne panelen). Een zwart zonnepaneel kopen biedt een aantal interessante voordelen:

  • Ze vallen nauwelijks op bij een donker dak
  • Hoge opbrengst per vierkante meter
  • Meer opbrengst bij direct zonlicht
  • Ook verkrijgbaar als lichtgewicht variant (dunne film)
  • Zeer betrouwbaar

Waarom full black zonnepanelen?

De reden waarom full black zonnepanelen voor veel mensen de voorkeur hebben, is vooral het esthetische aspect. Het oog wil immers ook wat. Niet alleen de cellen zijn zwart, maar ook het frame en de achtergrond zijn zwart van kleur. Daardoor ziet het geheel er zeer verzorgd en als één geheel uit. Zwarte zonnepanelen zijn verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen en met verschillende vermogens. Wattpiek (Wp) geeft aan hoeveel vermogen een zonnepaneel kan leveren. Zwarte zonnepanelen vanaf 400 Wp per stuk zijn tegenwoordig heel gebruikelijk.

Blauwe of zwarte zonnepanelen?

Er zijn drie verschillende soorten zonnepanelen te onderscheiden, met elk hun eigen eigenschappen, voordelen en nadelen. Deze drie soorten zijn: zwarte zonnepanelen (monokristallijne zonnecellen), blauwe zonnepanelen (polykristallijne panelen) en dunne film panelen. Ook dunne film zonnepanelen zijn meestal volledig zwart. Of blauwe of zwarte zonnepanelen beter zijn, is afhankelijk van je wensen en eisen.

Dunne film zonnepanelen

Het grote voordeel van dunne film zonnepanelen is het lichte gewicht en de lage prijs. Het grote nadeel is de opbrengst per m2. Die ligt namelijk aanzienlijk lager dan de zwarte en blauwe zonnepanelen. Ook is de levensduur gemiddeld wat korter dan de andere varianten. Hier staat tegenover dat dunne film zonnepanelen in bewolkte omstandigheden juist beter presteren.

Verschil blauwe en zwarte zonnepanelen

Laten we eens kijken hoe zwarte panelen en blauwe zonnepanelen precies van elkaar verschillen.

Zwarte zonnepanelen (monokristallijne zonnepanelen)

Tijdens het productieproces zijn de zonnecellen volledig zwart gefabriceerd. Ook het frame en de achtergrond zijn in zwart uitgevoerd. Daarmee oogt een groep zwarte zonnepanelen op een dak strak en als één samenhangend geheel. Bovendien is de opbrengst van zwarte zonnepanelen per vierkante meter een aantal procent hoger dan blauwe zonnepanelen. Het nadeel is de hogere prijs die door het complexere productieproces per zonnepaneel oploopt tot enkele tientallen euro's.

Blauwe zonnepanelen (polykristallijne zonnepanelen)

Blauwe zonnepanelen hebben een onbespoten aluminium frame dat vaak zilverkleurig of wit is. De individuele blauwe, polykristallijne zonnecellen zijn vaak wat onregelmatig van vorm en kleur. Van de verschillende soorten zonnepanelen zijn ze vaak wel de voordeligste variant. Blauwe zonnepanelen hebben een iets lagere opbrengst per vierkante meter dakoppervlak. Vind je blauwe panelen geen probleem en heb je voldoende oppervlak beschikbaar? Dan zijn blauwe zonnepanelen een uitstekende keuze.

Verschil productieproces

Zowel blauwe als zwarte zonnepanelen gebruiken silicium in hun productieproces. Het onderscheid tussen poly- en mono-zonnepanelen ontstaat tijdens het afkoelproces: bij blauwe zonnepanelen gebeurt dit ongecontroleerd, terwijl het bij zwarte panelen een gecontroleerd proces is. Het resultaat? Alle monokristallijne zonnecellen liggen in zwarte zonnepanelen netjes en aaneengesloten naast elkaar. Dit detail maakt een wereld van verschil in de prestaties en esthetiek van je zonnepanelen.

Zonnepanelen: full black of niet?

De keuze voor een bepaald type zonnepaneel hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren. Als je voor je geld zoveel mogelijk opbrengst wilT realiseren, dan zijn de blauwe polykristallijne zonnepanelen zeer geschikt voor je. Vind je het uiterlijk van je zonnepanelen ook belangrijk en spreekt de egaal zwarte kleur je aan? Dan zijn de monokristallijne, zwarte zonnepanelen geschikt voor je. Ook als je dakoppervlak beperkt is, profiteer je met zwarte zonnepanelen van een hogere opbrengst per vierkante meter.

Dus, kies jij voor zonnepanelen full black of niet? Vraag een adviesgesprek aan en laat onze zon-experts je helpen.

Nieuwe trend: polykristallijne panelen in zwart

Een nieuwe trend is de opkomst van polykristallijne zonnepanelen, uitgevoerd met een zwart frame en zwarte achtergrond. Op deze manier valt de blauwe kleur van de zonnecellen bijna niet meer op, maar profiteer je wel van de egale uitstraling van zwarte zonnepanelen. Als je voldoende dakoppervlak beschikbaar hebt, kan de lagere prijs van dit type zonnepaneel interessant voor je zijn. Dunne film zonnepanelen zijn geschikt als je veel ruimte beschikbaar hebt. Bijvoorbeeld grote schuren of weilanden waar je een heel veld met zonnepanelen kunt plaatsen. Per vierkante meter is de opbrengst namelijk gemiddeld lager dan bij de andere twee typen zonnepanelen.

Beste full black zonnepanelen

Wat zijn de beste full black zonnepanelen? Dat is volledig afhankelijk van je situatie, wensen en eisen. Kies je voor de meest voordelige zonnepanelen of ga je voor de hoogste kwaliteit? Het is goed om voordat je zonnepanelen op je dak legt, verschillende zonnepanelen te vergelijken. Bij ons heb je de keuze uit 3 verschillende panelen. Zonnepanelen vergelijken.

Mooiste zwarte zonnepanelen

De meeste mensen vinden monokristallijne zonnepanelen de mooiste zonnepanelen. Bekijk ons huidige aanbod van de mooiste zwarte zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben elk een schitterend, duurzaam design. De mooiste zwarte zonnepanelen zijn natuurlijk persoonlijk voor je eigen situatie. Vraag een adviesgesprek aan en laat onze zon-experts je helpen.

Zwarte zonnepanelen verkleuren?

Bij het kiezen van een full-black zonnepaneel verwacht je natuurlijk dat het paneel egaal zwart blijft. In de praktijk kunnen zwarte zonnepanelen verkleuren naarmate ze langer op het dak liggen. Omdat iedere cel anders is, wordt het zwart soms iets minder diepzwart. Maar geen zorgen, deze kleurverschillen hebben geen invloed op het rendement of de prestaties van de zwarte panelen. Het gaat daarnaast om minimale verkleuring en de kleurverschillen verdwijnen vanzelf weer.

Afmetingen zonnepanelen all black

Een van de belangrijkste kenmerken van zonnepanelen is de afmeting. De keuze voor een bepaalde afmeting hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbare ruimte, het vermogen en je budget. Houd bij je keuze dus rekening met deze factoren. Zoek je bijvoorbeeld zwarte panelen voor je woning? Dan is het standaardformaat vaak de beste keuze. Maar als je zwarte panelen zoekt voor je camper, is een kleiner formaat misschien wat beter geschikt. Lees meer over de afmetingen van zonnepanelen. Weten hoeveel zonnepanelen er op je dak passen? Doe de Dakcheck.

All black zonnepanelen prijs

Ben je benieuwd naar de prijs van all black zonnepanelen? Hoeveel het je precies kost, is afhankelijk van het type paneel dat je kiest en de hoeveelheid panelen. Vraag eerst een vrijblijvend adviesgesprek aan of vraag meteen een offerte op. Wist je trouwens dat je subsidie kunt krijgen voor zonnepanelen? Dat scheelt! Daarnaast bespaar je met zonnepanelen flink op je energierekening, waardoor je de investeringskosten na verloop van tijd terugverdient.

Daarom zonnepanelen via Essent

  • Bespaar honderden euro's per jaar op je energierekening
  • Offerte op maat: helder wat je zonnepanelen kosten én opleveren
  • Professionele installatie door onze servicepartner bij jou in de buurt

Zonnepanelen 300, 400 of 500 Wp all black

Denk je erover na om zwarte monokristallijne zonnepanelen te installeren? Dan vraag je je misschien af welk vermogen je nodig hebt. Zonnepanelen komen in verschillende vermogens, zoals 300Wp, 400Wp en 500Wp. Elk heeft zijn eigen voordelen.

Zo hebben de wat oudere modellen en dunne film zonnepanelen vaak een vermogen rond de 300Wp. Voor degenen die echt het maximale uit hun zonne-energie willen halen, zijn er full black zonnepanelen tot wel 500 Wp. Deze high-end optie biedt de hoogste efficiëntie en is ideaal voor huiseigenaren die hun volledige energieverbruik willen dekken met zonne-energie.

Onze zonnepanelen zijn de nieuwste modellen en hebben een vermogen van 405 tot 440 Wp. Daarmee ligt de opbrengst van 10 panelen tussen de 3.847,5 kWh en 4.400 kWh per jaar. Overweeg je zonnepanelen 400 Wp all black? Vergelijk zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over full black zonnepanelen

Wat betekent 'full black' bij zonnepanelen?

Full black zonnepanelen hebben een volledig zwarte esthetiek, wat betekent dat zowel de cellen als het frame van het paneel zwart zijn. Je noemt deze panelen ook wel monokristallijne panelen.

Verkleuren full black zonnepanelen in de loop van de tijd?

Full black zonnepanelen kunnen na verloop van tijd enigszins verkleuren door blootstelling aan de elementen, maar dit heeft geen invloed op hun prestaties. Ook is het kleurverschil meestal niet blijvend.

Zijn full black zonnepanelen duurder?

De prijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder het merk en het model. Full black zonnepanelen hebben soms een iets hogere prijs vanwege hun esthetische voordelen.