Zonnepanelen wekken energie op. De opbrengst van zonnepanelen zie je staan in wattpiek (Wp). Tegenwoordig zijn zonnepanelen van 300 of 320 Wp normaal maar je hebt ook al zonnepanelen van 350 tot 400 Wp. Wat is nou het verschil tussen zonnepanelen van 300 en die van 350 Wp?

Wat is wattpiek ook alweer?

Wattpiek (Wp) zegt hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken in de beste situatie. De werkelijkheid is natuurlijk altijd anders, daarom moet je even omrekenen. In Nederland levert 1 Wp elk jaar ongeveer 0,85 kWh op. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar, en heeft dus ongeveer 4000 Wp nodig.

Waarin verschillen zonnepanelen van 300 en 350 Wp?

De meeste zonnepanelen brengen ongeveer 300 Wp op. Zonnepanelen van 300 Wp leveren dus veel meer op. Maar dat kan alleen met de beste materialen en de nieuwste technieken. Zonnepanelen van 300 Wp zijn nog steeds uitzonderingen. De betere kwaliteit van deze zonnepanelen weegt vaak nog niet op tegen de hogere prijs. 

Welke zonnepanelen kies jij?

Op onze Nederlandse daken zie je het vaakst zonnepanelen installaties van 300 Wp. Je krijgt minder stroom per paneel, maar daarvoor betaal je dan ook minder. Met zonnepanelen van 300 Wp ben je nu nog steeds voor hetzelfde aantal Wp goedkoper uit. Hebt je niet genoeg plek op je dak om met panelen van 300 Wp genoeg stroom op te wekken? Dan is het misschien beter om zonnepanelen van 350 Wp te kopen. Dat kost je dan wel meer, maar levert je wel de stroom op die je nodig hebt.