Een thuisaccu is een batterij met een grote capaciteit, die alle elektrische apparatuur in je woning enkele uren tot zelfs dagen van energie voorziet. Op deze manier is het mogelijk om veel minder afhankelijk van het energienet te worden. Ook benieuwd of zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak? Doe de Dakcheck.

Wat is een thuisaccu?

De thuisaccu maakt gebruik van moderne Lithium-Ion-batterijen, die voornamelijk met zonnestroom worden opgeladen. Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal weer stroom van het energienet worden gehaald. Zo zou het kunnen dat je, in de lente en in de zomer met veel zon-uren, onafhankelijk van het elektriciteitsnet kan zijn. Hoewel het aantal huishoudens met een thuisaccu nog klein en de prijs nog hoog is, zal de thuisaccu de komende jaren snel goedkoper en populairder worden.

Wanneer wordt een thuisaccu interessant?

Een thuisaccu wordt interessant zodra de kosten van deze accu’s dalen. Huishoudens met zonnepanelen kunnen dan voor een groot deel van hun eigen energievoorziening overstappen op een thuisaccu. Daarbij is de combinatie met zonnepanelen wel heel belangrijk, omdat je op deze manier na een eenmalige investering in zonnepanelen en een thuisaccu over gratis elektriciteit beschikt. Ook als het donker of bewolkt is. Een thuisaccu is op dit moment al interessant voor locaties waar geen vaste elektriciteitsaansluiting beschikbaar is. Afgelegen huizen met zonnepanelen kunnen al voor een groot deel onafhankelijk van het energienet functioneren. In Nederland komt deze situatie niet veel voor en belooft vooral de combinatie met zonnepanelen in eerste instantie erg interessant te gaan worden. 

Voordelen van een thuisaccu

Hoewel een thuisaccu op dit moment nog geen aantrekkelijk alternatief is voor een vaste energieaansluiting, kan dit in de toekomst veranderen. Voordelen zijn: 

  • Je slaat je eigen zonne-energie op voor later gebruik;
  • Je laadt de thuisaccu op tijdens de daluren en gebruikt deze vervolgens in de normaaluren;
  • Kan functioneren als noodstroomvoorziening;
  • Maakt je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat je deels zelfvoorzienend bent
  • Je geniet van een lagere energierekening.

Volledig onafhankelijk worden van het energienet met een thuisaccu?

Het is een droom van veel mensen: volledig onafhankelijk van het energienet zijn. De thuisaccu is hierin een goede ontwikkeling. Opgewekte stroom wordt overdag opgeslagen en ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Als de capaciteit van je thuisaccu groot genoeg is, ben je voor een groot deel onafhankelijk van het energienet. In Nederland is het bijna niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van het energienet in verband met het aantal zon-uren. Het grote probleem is de winter, waarin de zon onvoldoende schijnt om je thuisaccu voldoende op peil te houden. Toch helpen een thuisaccu en zonnepanelen je aan stroom van eigen dak. 

Thuisaccu in combinatie met de salderingsregeling

De reden waarom de thuisaccu in Nederland nog niet interessant is, komt met name door de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat je al je opgewekte zonnestroom verrekent met de stroom die je verbruikt. Eigenlijk is het stroomnet je thuisaccu. De overheid had plannen om de salderingsregeling langzaam - in stapjes - te gaan afbouwen. Op 13 februari 2024 is besloten om de salderingsregeling niet af te bouwen. Zonnepaneelbezitters kunnen dus gebruik blijven maken van de salderingsregeling.

Kosten en terugverdientijd van de thuisaccu

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het soort paneel dat je kiest. Dit staat los van de thuisaccu. Op dit moment zijn de kosten van de thuisaccu nog hoog. Factoren die de terugverdientijd van een thuisaccu verkorten zijn:

  • Stijgende energietarieven
  • Dalende prijzen van accu's
  • Groter onafhankelijkheidsgevoel

 Tot die tijd geniet je met zonnepanelen van stroom van eigen dak én een lagere energierekening.