Een thuisaccu is een batterij met een grote capaciteit, die alle elektrische apparatuur in uw woning enkele uren tot zelfs dagen van energie voorziet. Op deze manier is het mogelijk om veel minder afhankelijk van het energienet te worden. 

Wat is een thuisaccu?

De thuisaccu maakt gebruik van moderne Lithium-Ion-batterijen, die voornamelijk met zonnestroom worden opgeladen. Pas wanneer de thuisaccu leeg is, zal weer stroom van het energienet worden gehaald. Het wordt zelfs mogelijk om in de lente en zomermaanden volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet te zijn. Thuisaccu’s worden in hoog tempo goedkoper door de opkomst van elektrische auto’s. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel thuisaccu’s door bekende automerken worden aangeboden. Fabrikanten zoals Tesla, BMW en Mercedes bieden al thuisaccu's aan. Hoewel het aantal huishoudens met een thuisaccu nog klein en de prijs nog hoog is, zal de thuisaccu de komende jaren snel goedkoper en populairder worden.

Wanneer wordt een thuisaccu interessant?

Een thuisaccu wordt interessant zodra de kosten van deze accu’s dalen. Naar verwachting zullen we dat punt binnen vijf tot tien jaar bereiken. Als de salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland wordt afgeschaft, worden thuisaccu’s sneller economisch interessant. Huishoudens met zonnepanelen kunnen dan voor een groot deel van hun eigen energievoorziening overstappen op een thuisaccu. Daarbij is de combinatie met zonnepanelen wel heel belangrijk, omdat u op deze manier na een eenmalige investering in zonnepanelen en een thuisaccu over gratis elektriciteit beschikt. Ook als het donker of bewolkt is. Een thuisaccu is op dit moment al interessant voor locaties waar geen vaste elektriciteitsaansluiting beschikbaar is. Afgelegen huizen met zonnepanelen kunnen al voor een groot deel onafhankelijk van het energienet functioneren. In Nederland komt deze situatie niet veel voor en belooft vooral de combinatie met zonnepanelen in eerste instantie erg interessant te gaan worden.

Voordelen van een thuisaccu

Hoewel een thuisaccu op dit moment puur economisch gezien nog geen financieel interessant alternatief is voor uw vaste energieaansluiting, zullen de voordelen in de toekomst groot zijn:

  • U slaat uw eigen zonne-energie op voor later gebruik
  • U laadt uw thuisaccu op tijdens de daluren en gebruikt deze vervolgens in de normaaluren
  • Kan functioneren als noodstroomvoorziening
  • Maakt u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, omdat u (deels) zelfvoorzienend bent
  • De thuisaccu vangt schommelingen in het landelijke vraag en het aanbod op, zodat er geen (vervuilende) elektriciteitscentrale hoeft bij te schakelen
  • U geniet van een lagere energierekening

Volledig onafhankelijk worden van het energienet met een thuisaccu?

Het is een droom van veel mensen: volledig onafhankelijk van het energienet zijn. De thuisaccu zal dit in de toekomst mogelijk gaan maken. Opgewekte stroom wordt overdag opgeslagen en ’s avonds en ’s nachts gebruikt. Als de capaciteit van uw thuisaccu groot genoeg is, bent u voor een groot deel onafhankelijk van het energienet. In Nederland is het bijna niet mogelijk om volledig onafhankelijk te worden van het energienet, maar is 80 procent onafhankelijkheid haalbaar. Het grote probleem zijn namelijk de wintermaanden, waarin de zon onvoldoende schijnt om uw thuisaccu voldoende op peil te houden. Toch is er binnen afzienbare tijd een alternatief voor wie voor 100 procent onafhankelijk van het energienet wil zijn: de elektrische auto. In de wintermaanden kunt u uw elektrische auto gebruiken om uw thuisaccu bij te laden, of koppelt u uw auto aan uw woning. Ook deze voorzieningen zijn volop in ontwikkeling. Stroom ‘tanken’ voor thuisgebruik doet u in de wintermaanden dan bij (snel)laders onderweg.

Thuisaccu in combinatie met de salderingsregeling

De reden waarom de thuisaccu in Nederland nog niet interessant is, komt met name door de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat u al uw opgewekte zonnestroom verrekent met de stroom die u verbruikt op de momenten waarop u geen stroom opwekt. Eigenlijk is het stroomnet uw thuisaccu. Als u heel graag los van het energienet wilt leven en, dan is een thuisaccu interessant, maar nog niet financieel aantrekkelijk voor de gemiddelde Nederlander.

Kosten en terugverdientijd van de thuisaccu

Op dit moment zijn de kosten van de thuisaccu nog hoog. Afhankelijk van de gewenste opslagcapaciteit, bedragen de kosten tussen 3.000 en 9.000 euro. De terugverdientijd bedraagt ongeveer 16 jaar voor een huishouden met een gemiddeld stroomverbruik. De levensduur van een thuisaccu bedraagt ongeveer 15 jaar. Factoren die de terugverdientijd van een thuisaccu verkorten zijn:

  • Stijgende energietarieven
  • Afschaffen salderingsregeling voor zonnepanelenbezitters
  • Dalende prijzen van accu's
  • Groter onafhankelijkheidsgevoel