Wil je zonnepanelen installeren, maar vraag je je af hoeveel je er nodig hebt? In dit artikel helpen we je het antwoord op die vraag te vinden. We kijken naar factoren zoals je jaarlijkse energieverbruik, de ruimte op je dak, en nog veel meer.

Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, doe je zo

Het vermogen van een zonnepaneel drukken we uit in watt (W) of kilowatt (kW). Het piekvermogen per paneel vertelt je hoeveel elektrische energie het paneel produceert onder ideale omstandigheden. Het maximale vermogen dus. Nieuwe zonnepanelen hebben meestal een vermogen tussen de 400 en 430 wattpiek (Wp).

Piekvermogen versus werkelijke opbrengst

De werkelijke opbrengst is lager dan het aantal wattpiek. Er zit verschil in efficiëntie van het soort paneel en de plaats van je zonnepanelen. Zo is het afhankelijk van hoeveel uur ze daadwerkelijk in het zonlicht staan of in de schaduw liggen. En heb je bijvoorbeeld polykristallijn- of monokristallijn-zonnepanelen? Ook daar zit verschil in. Het aantal Wp van een monokristallijn-zonnepaneel ligt namelijk hoger.

Opbrengst standaard zonnepaneel per jaar

Wil je weten hoeveel zonnepanelen gemiddeld per jaar opbrengen? Voor een standaard zonnepaneel gaan we uit van een vermogen van 250 tot 400 watt. Laten we voor het standaard formaat zonnepanelen uitgaan van gemiddeld 4 tot 5 uur piekzonlicht per dag. In dat geval wekken ze 365 tot 730 kilowattuur (kWh) per jaar op. Voor de volgende rekenvoorbeelden gaan we uit van een opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel per jaar.

Doe de Dakcheck

Wie zonnepanelen plaatst, wil het benodigde aantal zonnepanelen berekenen die op het dak passen. Hoeveel zonnepanelen passen, hangt af van verschillende zaken. Zoals de grootte en oriëntatie van je dak. Wil je bijvoorbeeld hoeveel zonnepanelen op een plat dak passen berekenen? Met de Dakcheck bereken je eenvoudig hoeveel zonnepanelen er op je dak passen en ontdek je binnen 1 minuut hoeveel je mogelijk bespaart.

Doe de Dakcheck

Hoeveel zonnepanelen voor elektrische auto

Overweeg je om een elektrische auto aan te schaffen? Of heb je er al een en kijk je naar manieren om te besparen? Dan heb je ongetwijfeld de vraag: 'Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor het opladen van een elektrische auto?'. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het model van je auto, het bijbehorende verbruik en hoeveel kilometer je per jaar rijdt.

Rekenvoorbeeld aantal zonnepanelen voor elektrische auto

Stel dat je auto 15 kWh per 100 kilometer verbruikt en je rijdt jaarlijks 15.000 kilometer. Dan heb je jaarlijks 2.250 kWh nodig. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om jaarlijks 2.250 kWh op te wekken? Laten we een berekening maken. We gaan uit van een gemiddelde opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel per jaar. Dan heb je 7 zonnepanelen nodig om met je elektrische auto volledig op zonne-energie te rijden. Bereken dus eerst je persoonlijke energiebehoeften en bepaal zo hoeveel extra zonnepanelen je voor je elektrische auto nodig hebt.

Hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Maak je gebruik van elektrisch verwarmen met een warmtepomp? Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een warmtepomp, hangt af van het specifieke energieverbruik van de pomp. We gaan er voor dit voorbeeld vanuit dat jouw warmtepomp gemiddeld 3.000 kWh per jaar verbruikt. Daarmee kunnen we vervolgens berekenen hoeveel panelen er nodig zijn.

Normale versus hybride warmtepomp

Met een geschatte opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel per jaar, zou je ongeveer 9 zonnepanelen nodig hebben om aan deze vraag te voldoen (3.000 gedeeld door 350). Onthoud dat de hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt slechts een schatting is. Kijk zelf goed naar het verbruik van je warmtepomp en je vermogen per paneel. Heb je bijvoorbeeld een hybride warmtepomp? Dan heb je minder zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor elektrische boiler

Als je een elektrische boiler op zonne-energie wilt laten draaien, vraag je je misschien af: 'Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor mijn elektrische boiler?'. Stel, gemiddeld verbruikt je elektrische boiler jaarlijks 1.800 kWh. Met een gemiddelde opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel per jaar, heb je dan ongeveer 5 zonnepanelen nodig (1.800 gedeeld door 350). Maar let op, dit is een algemene berekening.

Jaarlijkse stroomverbruik is persoonlijk

Jouw specifieke situatie verschilt. Het aantal liters in de boiler, de energieklasse en het wattage spelen allemaal een rol bij het berekenen van jouw eigen verbruik. Ook factoren zoals de plaatsing van de panelen en het soort zonnepaneel dat je hebt, beïnvloeden de uiteindelijke energieopbrengst. Heb je bijvoorbeeld een zuidelijk dak of een noordelijk dak? Onderzoek goed hoeveel stroom je persoonlijk verbruikt en opwekt. Win advies in bij een specialist voordat je zonnepanelen aanschaft.

Hoeveel zonnepanelen voor elektrische cv

Misschien vraag je jezelf af: 'Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een elektrische cv-ketel?'. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het energieverbruik van de cv-ketel en de energieopbrengst van de zonnepanelen. Voor een schatting, gaan we weer uit van een opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel per jaar. Het verbruik van een elektrische cv-ketel varieert sterk.

Hoog verbruik elektrische cv

Het verbruik loopt soms op tot wel 11.850 kWh per jaar. In dat geval heb je ongeveer 34 zonnepanelen nodig (11.850 gedeeld door 350). Maar dit is slechts een algemene schatting. Het is belangrijk dat je jouw persoonlijke situatie goed onderzoekt en eventueel advies inwint bij een specialist om te bepalen hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt voor jouw elektrische cv-ketel.

Hoeveel zonnepanelen voor 2.000 kWh/2.500 kWh

Laten we eens kijken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt wanneer je jaarlijkse stroomverbruik neerkomt op 2.000 kWh of 2.500 kWh.

Hoeveel zonnepanelen voor 2.000 kWh?

Als een jaarlijks stroomverbruik hebt van 2000 kWh, dan heb je bij een gemiddelde jaaropbrengst van 350 kWh per zonnepaneel in totaal rond de 6 zonnepanelen nodig. Dit is een schatting en kan variëren afhankelijk van factoren zoals de efficiëntie van je panelen en jouw specifieke situatie.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2.500 kWh?

Een jaarlijks verbruik van 2500 kWh is vaak voldoende voor 2 volwassenen zonder elektrische auto. Het aantal zonnepanelen dat je daarvoor nodig hebt is 7. Ook hier geldt dat het daadwerkelijke aantal panelen varieert op basis van je specifieke situatie en de efficiëntie van je panelen. Waarschijnlijk heb je panelen met een hoger of lager vermogen en wijkt je jaarlijkse opbrengst dus ook af. Vraag dus altijd advies bij zonnepanelen-installatie.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3.000 kWh/3.500 kWh?

We nemen nu het voorbeeld van een verbruik van 3.000 tot 3.500 kWh per jaar. Dit jaarverbruik hoort bijvoorbeeld bij een gemiddeld huishouden van 2 volwassenen die regelmatig thuiswerken en bijvoorbeeld een elektrische auto of airconditioning hebben.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3.000 kWh?

Als je streeft naar een jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.000 kWh, dan heb je bij een gemiddeld vermogen per zonnepaneel van 350 kWh ongeveer 9 zonnepanelen nodig.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3.500 kWh?

Voor een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh heb je ongeveer 10 zonnepanelen nodig. Dit aantal varieert afhankelijk van de efficiëntie van de panelen en de hoeveelheid stroom die je nodig hebt in jouw specifieke situatie.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4.500 kwh?

Als je streeft naar een jaarlijks energieverbruik van 4.500 kWh, dan heb je bij een gemiddelde opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel ongeveer 13 zonnepanelen nodig. Laten we bij een verbruik van 4.500 kWh eens kijken naar wat we zien in de praktijk. Het aantal benodigde zonnepanelen ligt dan tussen de 12 en 17. Het exacte aantal is afhankelijk van zaken zoals de ligging en hellingshoek van je dak. Schakel dus altijd een specialist in die jouw situatie beoordeelt.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor 5.000 kwh

Als je een gezin hebt met 2 volwassenen en 3 kinderen, dan is de kans groot dat je een gemiddeld verbruik van 5.000 kWh per jaar hebt. Dit hangt natuurlijk wel af van jullie leefgewoontes en de hoeveelheid apparaten in huis. Maar hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig om dit verbruik te dekken? Met een gemiddelde opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel, kom je uit op ongeveer 14 zonnepanelen. Het precieze aantal wisselt, afhankelijk van factoren zoals de ligging van je dak en het type zonnepaneel. Dus als je je afvraagt 'hoeveel zonnepanelen voor 5.000 kWh?', dan is het antwoord: ga uit van 14 en laat een specialist kijken naar jouw specifieke situatie.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 6.000 kwh?

Heb je bijvoorbeeld een groot gezin en gebruik je elektrische verwarming, een warmtepomp, airconditioning of meerdere elektrische voertuigen? Dan loopt je verbruik op tot wel 6.000 tot 7.000 kWh per jaar. Maar hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig om dat te dekken? Met een gemiddelde opbrengst van 350 kWh per zonnepaneel, heb je ongeveer 17 zonnepanelen nodig voor 6.000 kWh. Factoren zoals de ligging van je dak en het type zonnepaneel hebben invloed op het exacte aantal. Dus als je denkt: '6.000 kWh, hoeveel zonnepanelen zijn dat?', ga dan uit van 17 en laat een specialist jouw situatie beoordelen.

Vraag een adviesgesprek aan

Tijdens een gratis en vrijblijvend adviesgesprek kijkt onze adviseur naar jouw persoonlijke situatie. Op basis hiervan krijg je een advies over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Snel en makkelijk!

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over hoeveel zonnepanelen je nodig hebt

Wat zijn de factoren die bepalen hoeveel zonnepanelen ik nodig heb?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van je stroomverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen en de ligging van je dak.

Welke invloed heeft het type zonnepaneel op het aantal dat ik nodig heb?

Het vermogen van het zonnepaneel dat je wilt plaatsen, verschilt per type paneel. Dit bepaalt dus mede hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik te dekken.