Er zijn allerlei verschillende soorten zonnepanelen. Welke moet u kiezen? We zetten het voor u op een rij.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Bedenk goed waarvoor u de zonnepanelen wilt gebruiken. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker. Om de juiste soort zonnepanelen te kiezen, moet u op een aantal dingen letten:

 • het merk van de zonnepanelen;
 • het materiaal waarvan de zonnepanelen zijn gemaakt;
 • hoeveel licht de zonnepanelen doorlaten;
 • of de zonnepanelen stroom leveren via het lichtnet of een accu opladen.

Klik op de infographic om deze te vergroten:

 

Wat moet u weten over het merk van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn net auto's: het merk zegt niet alles, maar toch wel iets. Iedereen kan wel beweren dat hij de beste zonnepanelen levert met 10 jaar garantie. Staat het merk er niet bij? Dan zijn de zonnepanelen misschien van een onbekende (naamloze) fabriek. U hebt dan eigenlijk geen garantie dat die fabriek over 10 jaar nog bestaat. Vraag daarom altijd naar het merk van de zonnepanelen. Twijfelt u nog? Kijk dan op het internet wat u over dat merk kunt vinden. Bestaat de fabriek al lang, dan zit u meestal wel goed. Zonnepanelen van Essent zijn hoe dan ook een veilige keuze, omdat we alleen met betrouwbare leveranciers werken.

 

Wat moet u weten over het materiaal van de zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Hoe goed ze dat doen, hangt af van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Hoe beter het materiaal, des te meer de zonnepanelen kosten. U kunt kiezen uit:

 • Amorf silicium oftewel 'dunne film'. Vooral geschikt in de schaduw. Bij direct zonlicht werken de andere soorten zonnepanelen beter, maar dunne film is wel goedkoper;
 • Monokristallijn silicium. Dit materiaal heeft onder de microscoop een heel nette structuur. Daardoor werkt het heel goed, maar het is wel duur om te maken;
 • Polykristallijn silicium. Dit bestaat uit kleine stukjes monokristallijn silicium. Elk stukje apart werkt heel goed, maar samen werken ze wat minder goed;
 • CIGS en CIS. Dit zijn combinaties van verschillende metalen. Dit soort zonnepanelen werkt ongeveer net zo goed als de beste zonnepanelen van silicium. Bij hoge temperaturen werken ze zelfs beter dan andere soorten zonnepanelen. Ze wegen minder, maar zijn nog wel relatief duur.

 

Waarom is het belangrijk of zonnepanelen licht doorlaten?

Op elke plek waar de zon schijnt, kunt u zonnepanelen plaatsen. In uw serre wilt u misschien wel zonlicht ontvangen, maar niet te veel. Daar kunt u dan doorschijnende zonnepanelen voor gebruiken. Hiermee zet u een deel van het zonlicht om in stroom. Het licht dat overblijft, is een stuk zachter. Maar met de zonnepanelen op uw dak wilt u al het zonlicht gebruiken. Dus daar gebruikt u geen doorschijnende zonnepanelen. Ondoorzichtige zonnepanelen leveren veel meer op, omdat ze meer zonlicht omzetten in stroom.

 

Moeten de zonnepanelen stroom leveren via het lichtnet, of een accu opladen?

De meeste mensen sluiten de zonnepanelen op het dak van hun woning aan op het lichtnet. Dat is slim, want er staan altijd wel elektrische apparaten aan en daar kunnen zij de zonnestroom mooi voor gebruiken. Schijnt de zon niet of onvoldoende, dan neemt de stroom van Essent het weer over.

U kunt de stroom ook bewaren in een accu, maar dat is wel iets duurder. Een accu is handig op plaatsen waar geen lichtnet is, zoals op een boot. Ook in een vakantiehuisje is een accu handig. Stel, u bent er steeds tien weken niet en drie weken wel. De opgespaarde energie van tien weken is meer dan wat de zonnepanelen in drie weken rechtstreeks leveren. Met een beetje geluk hebt u de hele vakantie gratis stroom voor bijvoorbeeld uw computer of radio.

Wat voor soorten zonnepanelen levert Essent?

Het is goed dat er zoveel verschillende soorten zonnepanelen zijn. Voor elke situatie is wel een type zonnepaneel geschikt. Maar het is ook wel een beetje verwarrend. Daarom heeft Essent drie soorten zonnepanelen voor u geselecteerd. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker. U kunt kiezen uit:

 • Basis: goede kwaliteit en zeer betaalbaar;
 • Comfort: heel mooi en heel goed;
 • Premium: de nieuwste soort zonnepanelen. Beter dan dit is haast niet te koop, maar u betaalt er wel iets meer voor.

In de praktijk kiezen de meeste klanten van Essent voor Comfort zonnepanelen, vanwege het mooie uiterlijk en goede rendement. Maar ook met Basis en Premium bent u gegarandeerd van zonnepanelen van uitstekende kwaliteit.

 

Zonnepanelen