Er zijn allerlei verschillende soorten zonnepanelen. Welke kies jij? Doe de Dakcheck. We zetten wat informatie voor je op een rij.

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Bedenk goed waarvoor u de zonnepanelen wilt gebruiken. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker. Om de juiste soort zonnepanelen te kiezen, moet u op een aantal dingen letten:

  • het merk van de zonnepanelen;
  • het materiaal waarvan de zonnepanelen zijn gemaakt;
  • hoeveel licht de zonnepanelen doorlaten;
  • of de zonnepanelen stroom leveren via het lichtnet of een accu opladen.

Waarom is het belangrijk of zonnepanelen licht doorlaten?

Op elke plek waar de zon schijnt, kunt u zonnepanelen plaatsen. In uw serre wilt u misschien wel zonlicht ontvangen, maar niet te veel. Daar kunt u dan doorschijnende zonnepanelen voor gebruiken. Hiermee zet u een deel van het zonlicht om in stroom. Het licht dat overblijft, is een stuk zachter. Maar met de zonnepanelen op uw dak wilt u al het zonlicht gebruiken. Dus daar gebruikt u geen doorschijnende zonnepanelen. Ondoorzichtige zonnepanelen leveren veel meer op, omdat ze meer zonlicht omzetten in stroom.

Moeten de zonnepanelen stroom leveren via het lichtnet, of een accu opladen?

De meeste mensen sluiten de zonnepanelen op het dak van hun woning aan op het lichtnet. Dat is slim, want er staan altijd wel elektrische apparaten aan en daar kunnen zij de zonnestroom mooi voor gebruiken. Schijnt de zon niet of onvoldoende, dan neemt de stroom van Essent het weer over.

U kunt de stroom ook bewaren in een accu, maar dat is wel iets duurder. Een accu is handig op plaatsen waar geen lichtnet is, zoals op een boot. Ook in een vakantiehuisje is een accu handig. Stel, u bent er steeds tien weken niet en drie weken wel. De opgespaarde energie van tien weken is meer dan wat de zonnepanelen in drie weken rechtstreeks leveren. Met een beetje geluk hebt u de hele vakantie gratis stroom voor bijvoorbeeld uw computer of radio.

Wat voor soorten zonnepanelen levert Essent?

Het is goed dat er zoveel verschillende soorten zonnepanelen zijn. Voor elke situatie is wel een type zonnepaneel geschikt. Maar het is ook wel een beetje verwarrend. Daarom heeft Essent drie soorten zonnepanelen voor u geselecteerd. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker. U kunt kiezen uit:

  • Comfort
  • Comfort Plus
  • Premium

Onze zon-expert vertelt u meer over de zonnepanelen en de beste keuze in uw situatie.