Een warmtepomp heeft een hoog rendement. Hij levert meer energie dan hij verbruikt. Daarom is het een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Maar wat is het rendement van een warmtepomp? En wat is verder belangrijk om hierover te weten? Ontdek het in dit artikel.

COP warmtepomp: een waarde voor rendement

COP staat voor Coëfficient of Performance. Met deze waarde wordt het rendement van een warmtepomp uitgedrukt. Het is de verhouding tussen de warmte die de warmtepomp afgeeft en hoeveel energie hij verbruikt.

Een voorbeeld: bij een COP van 1 geeft de warmtepomp evenveel warmte af als hij verbruikt aan energie. Het rendement is dan 100%.

De gemiddelde COP van een warmtepomp is minstens 4. Dat betekent dat de warmtepomp 1 kWh elektriciteit nodig heeft om 4kWh warmte te produceren. Hoe hoger de COP, hoe beter.

COP en SCOP: wat is het verschil?

Misschien heb je naast de COP ook weleens van de SCOP-waarde gehoord. SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance. Het is de gemiddelde efficiëntie van een warmtepomp over een heel jaar. 

De SCOP geeft een beter beeld van het rendement dan de COP. Dit komt omdat een warmtepomp in de winter een lager rendement heeft omdat het dan kouder is. De SCOP houdt rekening met invloeden van de seizoenen.

Rendement warmtepomp versus cv-ketel

Het rendement van een cv-ketel is gemiddeld 90 tot 100%. Dit is veel lager dan bij een warmtepomp omdat een cv-ketel energie uit gas haalt. Een warmtepomp haalt warmte uit lucht, water of de grond. De energie die een warmtepomp uit de bron haalt, kost niets behalve de energie die nodig is om de compressor te laten draaien. Een warmtepomp haalt dus ‘gratis’ warmte uit de bron.

Werkelijke rendement van een warmtepomp

Je vindt de COP-waarde op het energielabel van de warmtepomp. Hiermee vergelijk je makkelijk het rendement van verschillende warmtepompen.

Let op: het werkelijke rendement verschilt van de COP-waarde. De fabrikant laat graag het maximale rendement zien in de meest gunstige omstandigheden. Maar in jouw huis kan het rendement afwijken. Dit hangt onder andere af van een aantal factoren die je hieronder leest.

Factoren die het rendement beïnvloeden

Het rendement van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren. Op een aantal factoren heb je zelf (gedeeltelijk) invloed. Hier kun je dus opletten als je het rendement van je warmtepomp wilt verbeteren.

Type warmtepomp

Warmtepompen die warmte uit de aardbodem halen, hebben meestal een hoger rendement dan warmtepompen die warmte uit de buitenlucht halen. Warmte uit de lucht halen kost namelijk meer energie. Vooral in de winter als de lucht koud is. 

Qua financieel rendement is er een verschil tussen volledig elektrische warmtepompen en hybride warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel of hr-ketel. Je gebruikt dan dus wel nog gas. En dat kost meer dan elektriciteit. Met een all electric warmtepomp ben je helemaal van het gas af. En betaal je dus ook niet voor gas.

Temperatuur van de warmtebron

De bodem heeft een vrij constante temperatuur. Het rendement van een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt is dus ook vrij constant.

De temperatuur van de lucht schommelt sterk door de seizoenen heen. In de herfst en in de winter is het kouder. Hierdoor ligt het rendement van een warmtepomp die warmte uit de lucht haalt dan lager.

Het klimaat

Hoe hoger de temperatuur van de buitenlucht, hoe hoger het rendement. Het rendement is in landen met een warm klimaat dus hoger dan in landen met koude temperaturen.

Isolatie

Hoe beter je je woning isoleert, hoe hoger het rendement. In een goed geïsoleerde woning ontsnapt namelijk minder warmte. Hierdoor hoeft je warmtepomp minder hard te werken om je woning te verwarmen. 

Verwarmingssysteem

Het rendement van je warmtepomp is het hoogst als deze op een lage temperatuur werkt. Dit bereik je met lage-temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. De warmtepomp hoeft het water dan maar te verwarmen tot 20 á 30 graden. 

Bij hoge-temperatuurverwarming, zoals traditionele radiatoren, is warm water van 60 tot 80 graden nodig. Dit kost de warmtepomp veel meer energie. Daarom is het advies om een warmtepomp te combineren met lage-temperatuurverwarming.

Tapwater

De temperatuur van tapwater ligt nóg hoger dan die van het aanvoerwater voor het verwarmingssysteem. Als je veel warm water gebruikt zal het rendement van de warmtepomp dus dalen.

Onderhoud 

Een goed onderhouden warmtepomp heeft minder last van storingen. Ook werkt deze efficiënter en veiliger én heeft deze een hoger rendement. Zorg daarom voor regelmatig onderhoud door een specialist. Deze kan je warmtepomp ook goed afstellen.

Hoog rendement halen? Laat je adviseren

De experts van onze servicepartners kunnen je goed adviseren over hoe je een hoog rendement haalt met een warmtepomp. In een persoonlijk adviesgesprek kijken ze samen met jou naar je persoonlijke situatie. Welk type past daarbij? En hoe bereik je een zo hoog mogelijk rendement? Zo ontdek je hoe je het meest uit een warmtepomp haalt.

Adviesgesprek aanvragen