Wil je besparen op je energiekosten? Dan is het een goed idee om je huis te verwarmen met een hybride warmtepomp. Ontdek hoe en hoeveel je bespaart als je een hybride warmtepomp aanschaft.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Je gaat dus niet helemaal van het gas af. De warmtepomp zorgt voor warmte in jouw huis. De cv-ketel springt bij als het erg koud is. Of als je je huis snel wilt verwarmen. Ook zorgt de cv-ketel voor warm tapwater. Een hybride warmtepomp gebruikt energie uit de buitenlucht en werkt op stroom in plaats van gas. Het is een energiezuinig apparaat waarmee je bespaart op je energiekosten.

Factoren die invloed hebben op je besparing

Wil je weten hoeveel je bespaart met een warmtepomp in jouw woning? Dit is onder andere afhankelijk van 3 factoren.

1. Soort woning

In een grote woning moet je een groter oppervlak verwarmen dan in een kleine woning. Je cv-ketel verbruikt dan meer gas. In verhouding kun je met een warmtepomp dan veel meer besparen dan in een kleine woning. Hoe meer gas je gebruikt, hoe meer je kunt besparen met een warmtepomp.

Hetzelfde geldt voor de ligging van de woning. In een rijtjeshuis heb je vaak minder energie voor de verwarming nodig dan in een hoekwoning of vrijstaand huis van dezelfde grootte. Want in een rijtjeshuis gaat minder warmte verloren. In verhouding zul je in een rijtjeshuis dus minder besparen met een warmtepomp dan in een hoekwoning of vrijstaand huis. Maar besparen ga je altijd.

2. Manier van verwarmen

Heb je oude radiatoren in je huis hangen of ligt er vloerverwarming? De manier waarop je je huis verwarmt is van invloed op je besparing. Want het type verwarming bepaalt het rendement van de warmtepomp. Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage-temperatuurverwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming. Je huis wordt dan constant op lage temperatuur verwarmd. Hierdoor heeft de warmtepomp minder energie nodig om de temperatuur op peil te houden. De warmtepomp heeft dan een hoog rendement. Bovendien hoeft de cv-ketel dan niet of minder vaak bij te springen. Dit zorgt voor een grotere besparing.

3. Isolatie

Hoeveel je bespaart, hangt ook af van het isolatieniveau van je huis. Heeft jouw huis goede isolatie? Dan blijft de warmte behouden. Zo heb je minder energie (en dus geld) nodig om je huis te verwarmen. Daar komt bij dat lage-temperatuurverwarming alleen mogelijk is in een huis dat goed geïsoleerd is.

Hybride warmtepomp besparing

Een hybride warmtepomp gebruikt stroom. Je zal dus meer elektriciteit gaan verbruiken. Maar een warmtepomp levert meer warmte dan hij stroom verbruikt. Daarnaast neemt je gasverbruik flink af. Je verbruikt gemiddeld 60 procent minder gas bij verwarming met een hybride warmtepomp. Ook verlaag je op deze manier jouw CO2-uitstoot met zo’n 30 procent (bron: Milieu Centraal). Goed voor je portemonnee én het milieu dus.

Een voorbeeld: in een matig geïsoleerde hoekwoning met 2 bewoners verbruik je op jaarbasis 1.710 kWh meer stroom en bespaar je 760 m3 gas. Je vervangt dus een deel van je gasverbruik door stroom, maar bent toch goedkoper uit. In dit geval bespaar je met een hybride warmtepomp ongeveer 480 tot 1.080 euro per jaar op je energierekening. Dit is afhankelijk van de energieprijs die je betaalt (bron: Milieu Centraal).

Ben je benieuwd hoeveel je bespaart in een ander soort huis of met een ander isolatieniveau? Op de website van Milieu Centraal vind je voor elk type woning en isolatieniveau een tabel met het energieverbruik en de besparing.

Laat je adviseren door een expert

Zoals je ziet, is er niet een makkelijk en snel antwoord op de vraag hoeveel je precies bespaart met een warmtepomp. Maar wat voor huis je ook hebt, je gaat altijd besparen. Wel is het handig om je goed te laten adviseren. Essent werkt samen met servicepartners. Zij zijn dé experts in het advies over warmtepompen. Ze weten alles over verschillende soorten warmtepompen. In een vrijblijvend adviesgesprek kijken ze samen met jou of je huis geschikt is.

Adviesgesprek aanvragen