De zonnecollector werkt samen met een zonneboiler. De twee worden altijd samen in uw huis geïnstalleerd, want het een kan niet zonder het ander. Samen zijn ze in staat via warmte van de zon water te verwarmen. In dit artikel gaan we verder in op de zonnecollector. 

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is een zwart of blauw paneel wat op het dak van een woning geplaatst wordt. Dit paneel vangt de warmte van de zon op. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water. Dit gebeurt in de zonneboiler (een warmwaterboiler). 

Een zonnecollector bestaat uit een aantal buizen met een speciale vloeistof. Deze vloeistof heeft een laag kookpunt, waardoor het zeer gemakkelijk verwarmt. De vloeistof loopt door de buizen naar de zonneboiler, waar het water verwarmd wordt.

Verschillende zonnecollectoren

Er zijn twee soorten zonnecollectoren, namelijk de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector. 

De vlakkeplaatcollector. Dit type zonnecollector bestaat uit een rechthoekige bak die wordt afgesloten door een glasplaat. De bak is heel goed geïsoleerd, zodat er geen warmte kan ontsnappen en de temperatuur binnenin hoog op kan lopen. Dat gebeurt door gebruik te maken van een zwarte plaat die het zonlicht absorbeert. Onder deze zwarte plaat zijn buizen gemonteerd waar vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof verwarmt vervolgens het water in de zonneboiler.

De vacuümbuiscollector. Dit type zonnecollector werkt niet alleen met zonlicht, maar ook met infrarood licht. De zonnecollector bestaat uit meerdere ronde, glazen buizen die zorgvuldig naast elkaar zijn geplaatst. Iedere buis bestaat uit een binnenbuis en een buitenbuis. Tussen de buizen in wordt een vacuüm gecreëerd, zodat de opgevangen warmte niet verloren gaat. In de binnenste buis stroomt de speciale vloeistof die dankzij de ronde vorm van de buizen wordt verwarmd. Het zonlicht kan immers aan alle kanten de buis verwarmen. De vacuümbuiscollector vangt meer zonlicht op, ook op bewolkte dagen.

Het verschil tussen zonnecollectoren en zonnepanelen

Veel mensen gebruiken de termen zonnecollector en zonnepaneel door elkaar. Toch zijn het twee verschillende dingen. Het grootste verschil is dat zonnecollectoren de warmte van de zon gebruiken om direct warm water te maken en u vooral bespaart op gas, terwijl zonnepanelen zonlicht omzetten naar elektriciteit.

Als u zonnepanelen en zonnecollectoren op een dak ziet liggen, dan kan het nog best moeilijk zijn om het verschil te zien. In sommige gevallen zijn zonnecollectoren nog wat dikker en groter dan zonnepanelen, maar er bestaan ook zonnecollectoren en zonnepanelen met dezelfde afmetingen. Soms zijn ook de buizen te zien, terwijl bij zonnepanelen vierkante vlakjes te onderscheiden zijn. Zonnecollectoren zijn vooral geschikt om warm water te maken. Zeker als u nu een elektrische boiler voor warm water gebruikt, kunt u met een zonnecollector behoorlijk besparen.

De kosten van een zonnecollector en terugverdientijd

Met een zonnecollector en een zonneboiler maakt u uw woning en warmwatergebruik een stukje duurzamer. Een zonnecollector gaat gemiddeld 25 jaar mee voordat deze aan vervanging toe is. De aanschaf is een investering en begint gemiddeld bij € 2.200. De prijzen zijn onder andere afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden, en hoeveel door de zon verwarmd water u wenst te gebruiken. In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de installatie van de zonnecollector en zonneboiler. De terugverdientijd op de energierekening is ongeveer 10 jaar. Dit is afhankelijk uiteraard van hoeveel gas u verbruikt en wat de prijs is voor gas.