Een HR-ketel – ofwel hoogrendementsketel – is belangrijk in iedere woning die niet is aangesloten op stadsverwarming. De ketel is namelijk verantwoordelijk voor de verwarming in huis en het warme water. Een goede, energiezuinige ketel bespaart bovendien op de energiekosten. Een HR-ketel kopen doet u niet zomaar. Daar gaat wat voorbereiding aan vooraf. We zetten op een rij waar u rekening mee moet houden bij het kopen van een HR-ketel en wat de voordelen zijn om tot de koop van een HR-ketel over te gaan.

Kijk en vergelijk

Er zijn veel verschillende merken HR-ketels op de markt. En ieder merk heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is aan te raden om via vergelijkingswebsites te kijken welke merken er allemaal zijn en wat het vermogen is van de HR-ketel. Zo vindt u de ketel die het beste past bij uw woning, maar ook bij uw budget. Laat u hierover ook goed informeren door uw energiemaatschappij.

Laat de ketel installeren

Het installeren van een HR-ketel kunt u het beste aan een professional overlaten. Het bedrijf waar u de ketel koopt, heeft vaak ook installateurs in dienst. Hier moet u wel extra voor betalen. Houd er dus rekening mee dat u naast de kosten voor de HR-ketel extra voor de installatiekosten opzij zet. U kunt overigens ook met het installatiebedrijf een servicecontract afsluiten. Hiervoor betaalt u dan een klein bedrag per maand.

Voordeel: goedkoper op de lange termijn

De aanschaf van een HR-ketel is in één keer best een hele uitgave. Echter blijven na de aanschaf en de installatie alleen nog de servicekosten en storingskosten (wanneer u een servicecontract afsluit tenminste) over. Wanneer u een HR-ketel huurt, betaalt u iedere maand een vast bedrag. Op de lange termijn is kopen dus goedkoper.

HR-ketel leasen

Wilt u geen HR-ketel huren, maar is kopen ook een te grote uitgave? Kies er dan voor om een HR-ketel te leasen. Hierbij betaalt u ongeveer 2 tot 2½ jaar een vast termijnbedrag en uiteindelijk is dan de HR-ketel van u. Tijdens de leasetermijn heeft u vaak recht op onderhoud via de installateur. Zodra de ketel van u is, moet u dit weer zelf verzorgen. U kunt dan meestal een service- en onderhoudscontract afsluiten met de installateur.

Storingen

Wanneer u een HR-ketel gekocht heeft, bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de ketel. Het is ook aan te raden om een storingscontract af te sluiten bij de installateur. Meestal is dit opgenomen in het servicecontract, maar het is verstandig dit goed na te lezen voor u zo'n contract afsluit. Bij storing zou de installateur namelijk extra kosten in rekening kunnen brengen.

Energie besparen

Het is heel belangrijk om een goede HR-ketel in huis te nemen. Hoewel het een uitgave is, gaat u zeker op uw energierekening zien dat u geld bespaart. Dat is goed voor uw portemonnee en voor het milieu.