‘Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?’

Of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp, is van meerdere zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld hoe je huis al geïsoleerd is en op welke manier je woning nu verwarmd wordt. Met de warmtepompcheck gaan we stap voor stap na of jouw huis geschikt is. Je ziet dan snel je mogelijkheden!

De warmtepomp wordt steeds populairder. Je ziet ‘m regelmatig in het nieuws verschijnen. De overheid geeft subsidie. Interesse in het verwarmen met een warmtepomp? Dan zijn er een aantal punten belangrijk. We leggen het graag uit.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

Grofweg kennen we 3 verschillende soorten warmtepompen: de lucht warmtepomp, de bodemwarmtepomp en de hybride warmtepomp. De lucht warmtepomp en de bodemwarmtepomp zijn volledig elektrisch. Een lucht warmtepomp haalt de warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht. Een bodemwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem. Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. Per situatie kijken we welke warmtepomp het meest geschikt is. Meer over soorten warmtepompen.

Ik heb interesse in een warmtepomp. Waar moet mijn woning aan voldoen?

Helaas zijn niet alle woningen geschikt voor een warmtepomp. Het is belangrijk dat jouw huis aan een aantal voorwaarden voldoet. We zetten ze op een rijtje.

De isolatie van je woning

De isolatie in je woning is belangrijk voor een goed werkende warmtepomp. Als je huis niet goed geïsoleerd is, moet de warmtepomp te hard werken om alle ruimtes goed te verwarmen. De warmtepomp verliest daardoor rendement.

Is je huis gebouwd na 1991? Dan is je woning meestal geschikt voor een (hybride) warmtepomp. Tijdens de bouw is je woning namelijk goed geïsoleerd. Is je woning voor 1991 gebouwd? Dan is het belangrijk dat er daarna (extra) isolatie is aangebracht. Het dak, de vloer, de muur én het glas moet geïsoleerd zijn om te kunnen verwarmen met een warmtepomp.

Het verwarmingssysteem

Het verwarmingssysteem is niet in alle woningen hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan vloerverwarming, radiatoren, convectoren of luchtverwarming.

Vloerverwarming is het meest geschikt voor een warmtepomp. In de meeste gevallen is een huis met een combinatie van vloerverwarming en radiatoren ook geschikt. Een van onze adviseurs kan dit voor je nagaan. Woningen die verwarmd worden met convectoren zijn doorgaans niet geschikt voor een warmtepomp.

Ruimte voor een warmtepomp

Een warmtepomp heeft ruimte nodig. Voor een hybride warmtepomp valt dat erg mee. Een hybride warmtepomp is in de meeste gevallen kleiner dan een cv-ketel. Het is belangrijk dat deze naast of in de buurt van de cv-ketel geplaatst kan worden. Een volledig elektrische warmtepomp is groter dan een cv-ketel, denk aan een vrijstaande koelkast. Bij sommige warmtepompen heb je daarnaast ruimte nodig voor een buitenunit. Deze kan op de grond, aan de gevel of op het dak geplaatst worden.

De staat van de cv-ketel

Zoals gezegd werkt een hybride warmtepomp samen met je cv-ketel. Het is belangrijk dat de cv-ketel niet te oud en in goede staat is. Heb je een relatief nieuwe cv-ketel? Dan is deze vaak te combineren met de warmtepomp. En dat scheelt in de kosten!