Een storing in het gasnetwerk of een cv-ketel die er ineens mee ophoudt betekent dat u geen warm water of verwarming heeft in huis. Dat is vervelend, vooral wanneer er niet direct een oplossing voor het probleem is. Neem altijd contact op met uw energiemaatschappij of servicemonteur om de ketel te laten maken of om erachter te komen of er een storing is. Vervolgens zorgt u ervoor dat het lekker warm blijft in huis met deze tips.

Doe de gordijnen dicht

Houd de warmte in huis door de gordijnen dicht te doen en deuren en ramen verder gesloten te houden. Heeft u enkele beglazing, plak dan isolatiefolie op de ramen, om kou buiten te houden.

Trek een warme trui aan en draag laagjes

Wat is het geheim van dubbel glas? Dat de lucht tussen de verschillende laagjes glas de warmte vasthoudt. Draag daarom verschillende laagjes kleding. Bijvoorbeeld een legging onder je spijkerbroek en een hemdje, T-shirt en een trui. De luchtlaagjes houden u extra warm. En sla een deken om je heen op de bank.

Warm de spieren op

Door jezelf uit te rekken genereren je spieren warmte. Hierdoor verwarmt uw lichaam zichzelf. U kunt natuurlijk ook een paar yogaoefeningen doen of een dansje maken met de kinderen.

Open haard of een elektrisch kacheltje

Heeft u een open haard (geen gaskachel) of een elektrisch kacheltje in huis, dan biedt deze snel warmte. Elektrische kachels zijn ook te huur. Houd er echter wel rekening mee dat deze kacheltjes veel energie verbruiken.

Drink geen alcohol

Misschien krijgt u het wel warm van een lekker glaasje wijn of schnaps, maar het lichaam koelt eigenlijk af wanneer u alcohol drinkt. Daarom is het beter om ook de glühwein te laten staan. Lauwwarme dranken zoals thee helpen dan weer wel.

Doe een wintermuts op

Wist u dat u via het hoofd ook veel warmte verliest? Houd deze warmte vast door een wollen muts te dragen. Wol zorgt ervoor dat uw huid wel kan blijven ademen, terwijl de warmte vastgehouden wordt.

Isoleer het bed

De slaapkamer mag best koeler zijn dan de rest van het huis. Een koele slaapkamer helpt bij het hebben van een goede nachtrust. Maar als het echt koud is, dan houdt u de warmte in bed het beste vast met zijde of katoenen lakens en een warme kruik. Heeft u geen warm water, dan kunt u ook een kersenpittenkruik warm maken in de magnetron. Deze blijven nog langer warm ook. Katoen en zijde staan er om bekend dat ze warmte beter vasthouden, zodat u het lekker warm heeft.

Kruip tegen elkaar aan

Met behulp van lichaamswarmte kunt u elkaar ook warm houden. Hebben de kinderen het koud, neem ze dan lekker bij u in bed of maak de bank op, zodat u met zijn allen lekker warm blijft. Dat is ook nog eens gezellig televisie kijken.

Kaarsen aan

Kaarsen geven ook warmte af. Steek er daarom lekker veel aan om het toch een beetje warmer te krijgen. Check wel eerst of u geen last heeft van een gaslek in huis voordat u dit doet, of overleg met de energiemaatschappij als u toch een storing aan het melden bent, of dit kan. Plaats de kaarsen bij elkaar, zodat u clusters van warmte creëert. Bovendien is het nog gezellig ook, tijdens donkere winteravonden.