Het geluid van een warmtepomp

Denk je erover na om een warmtepomp te kopen, maar twijfel je over het geluid? Dan hebben we goed nieuws. Met de juiste warmtepomp en goede installatie maak je je absoluut geen zorgen over geluidsoverlast. Benieuwd hoe het precies zit met het geluidsniveau van warmtepompen? We leggen het je graag uit.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

In de buitenunit van een warmtepomp zit een ventilator. Deze draait rond om warmte uit de buitenlucht te halen. Als de ventilator heel hard moet werken, hoor je geluid. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de buitentemperatuur daalt tot rond het vriespunt. Of als je binnen de thermostaat een paar graden hoger zet.

Hoeveel decibel produceert een warmtepomp?

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp als je kijkt naar het aantal decibel? Een warmtepomp produceert gemiddeld tussen de 40 en 60 dB aan geluid. Ter vergelijking: een normaal gesprek voer je op ongeveer 60 dB.

Het type warmtepomp bepaalt het geluidsniveau

Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, hangt onder andere af van het type warmtepomp en het merk. Er zijn verschillende soorten warmtepompen met elk een ander geluidsniveau. Een hybride warmtepomp combineer je bijvoorbeeld met een cv-ketel. Deze springt bij op koude dagen. De warmtepomp draait dan minder hard en maakt dus minder geluid. Ook de installatie en de afstand tot je leefruimte beïnvloeden het exacte geluidsniveau.

Warmtepompen met een speciale nachtinstelling: een modulerende warmtepomp

Ook zijn er warmtepompen met een speciale nachtinstelling. Dit noem je een modulerende warmtepomp. Deze draaien ’s nachts niet op vol vermogen. Bij een lager vermogen is de warmtepomp namelijk stiller. Laat je door een expert adviseren over welk type en merk warmtepomp het beste bij jouw situatie past.

Hoeveel geluid maakt de buitenunit van een warmtepomp?

De buitenunit van de warmtepomp maakt het meeste geluid. Dit komt omdat deze de compressor en ventilator huisvest. Deze genereren beide geluid. Het geluidsniveau van de buitenunit varieert met het model en de locatie van de installatie. Zo veroorzaakt een unit dicht bij je raam of terras bijvoorbeeld eerder geluidsoverlast.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp binnen?

Meestal produceert de binnenunit van een warmtepomp minder geluid dan de buitenunit. Dit komt doordat de compressor en de ventilator zich buiten bevinden. Het geluid is vergelijkbaar met dat van een cv-ketel. Een slecht geïnstalleerde of onderhouden binnenunit veroorzaakt soms toch geluidsoverlast. Voer daarom regelmatig onderhoud uit en los eventuele problemen snel op.

Het geluid van een warmtepomp op het dak

Een op het dak geïnstalleerde warmtepomp veroorzaakt mogelijk extra geluidsoverlast. Dit komt doordat het geluid gemakkelijker weerkaatst en verspreidt vanaf een hogere locatie. Bovendien gaan de trillingen van de pomp door het gebouw heen, wat extra geluid veroorzaakt. Plan de installatie daarom zorgvuldig en overweeg geluiddempende maatregelen.

Zo demp je het geluid van je warmtepomp

Er zijn verschillende manieren waarop je het geluid van je warmtepomp dempt:

  • Breng bijvoorbeeld isolatiemateriaal rond de buitenunit aan of plaats een geluidsscherm en blokkeer zo het geluid.

  • Plaats de unit op een stabiele, geluiddempende ondergrond. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een betonnen vloer.

  • Zet de warmtepomp niet in een hoek waar het geluid weerkaatst, maar zorg voor een vrije ruimte.

  • Als de temperatuur laag kan blijven, hoeft de warmtepomp minder hard te werken. Dus maakt hij minder lawaai. Maak je woning daarom geschikt voor lage-temperatuurverwarming. Dit doe je door te isoleren en vloerverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren te plaatsen.

  • Maakt je warmtepomp nog te veel geluid? Koop dan een goede omkasting die geluidswerend is. Deze bestaat uit geluidsisolerend materiaal en vermindert het geluid met wel 10 db.

Het geluidsniveau berekenen

Met diverse online rekentools krijg je een beter beeld van het mogelijke geluidsniveau van verschillende warmtepompen. Deze tools berekenen het verwachte geluidsniveau op basis van verschillende factoren, zoals het model en de plaats van installatie. Daarmee maak je een geïnformeerde keuze bij het kopen van een warmtepomp.

De regelgeving rond het geluidsniveau van warmtepompen

Er zijn regels en richtlijnen voor het maximale geluidsniveau dat warmtepompen mogen produceren. Blijf altijd op de hoogte van nieuwe wetgeving en leef de regels na om boetes en klachten te voorkomen. Laten we de exacte geluidseisen bekijken. In Europa is het maximale geluidsvermogen van energie gerelateerde producten zoals warmtepompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A). Grotere warmtepompen van 6 kW tot 12kW mogen een maximaal geluidsvermogen van 70 dB(A) hebben (bron: Bouwbesluit Rijksoverheid)

De geluidseisen in het bouwbesluit

Er zijn nieuwe eisen voor de maximale geluidsproductie van de buitenunits van warmtepompen. De eisen gelden vanaf 1 april 2021 en staan in het gewijzigde bouwbesluit (bron: Rijksoverheid). Dit voorkomt dat jij of je buren last hebben van lawaai. Deze eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Deze nieuwe regels gelden voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen.

Het maximale geluid overdag en 's nachts

  • Een warmtepomp 's nachts: tussen 19:00 en 7.00 uur mag het maximale geluid 40 dB zijn. Zorg dus dat hij dan niet op vol vermogen draait.

  • Een warmtepomp overdag: Overdag mag het geluid van een warmtepomp maximaal 45 dB zijn.

Zo voorkom je geluidsoverlast van je warmtepomp

Geluidsoverlast van een warmtepomp kan leiden tot klachten en conflicten met buren. Wees daarom proactief in het beheersen en verminderen van het geluid van je warmtepomp. Dit doe je onder andere door een stil model te kiezen, het apparaat correct te installeren en geluiddempende maatregelen te nemen.

Zorg voor een stabiele ondergrond

Of je last hebt van het geluid van de warmtepomp, hangt ook af van waar de buitenunit staat. Zorg voor een vrije ruimte. Hoe verder weg van jouw huis en van de buurtbewoners, hoe minder kans op geluidoverlast. Plaats je de buitenunit in een tuin met veel gras en planten, dan weerkaatst het geluid veel minder dan in een betegelde tuin. Op een stabiele ondergrond ontstaan minder trillingen dan op een dak of gevel.

Vraag advies hoe je minder geluid kunt produceren

Installateurs adviseren graag over wat een goede plek is voor de warmtepomp in jouw situatie. En of er bijvoorbeeld trillingsdemping nodig is. Ook kijken ze mee naar een warmtepomp met het juiste vermogen. Zo zorg je dat hij niet overbodig lawaai maakt.

Breng je buren op de hoogte

Heb je buren? Houd dan rekening met hun comfort en welzijn bij het installeren en gebruiken van een warmtepomp. Je wil natuurlijk niet dat de buren geluidsoverlast ondervinden van jouw warmtepomp. De buitenunit maakt best wat geluid, dus het is mogelijk. Te veel geluid richting de buren kan leiden tot klachten en mogelijke conflicten. Het is daarom een goed idee om je buren op de hoogte te stellen van je plannen.

Meet het geluid vanaf de erfgrens

Of de warmtepomp de geluideisen niet overschrijdt, wordt bij de warmtepomp gemeten vanaf de erfgrens. Warmtepompen mogen gemeten vanaf de erfgrens maar 40 dB(A) aan geluid produceren. Als je warmtepomp dicht bij de erfgrens staat, kan dit een probleem zijn. Het geluid bereikt dan gemakkelijk de woning van je buren en veroorzaakt zo overlast. Kies de locatie van je pomp daarom zorgvuldig en neem eventueel geluiddempende maatregelen.

Meet bij appartementen het geluid bij de openslaande ramen

Woon je in een appartement? Dan meet je het geluid niet op de erfgrens, maar bij de openslaande ramen van de buren. Soms kies je beter voor een warmtepomp zonder buitenunit. Deze pompen zijn wel minder krachtig, dus kijk eerst goed of dit in jouw situatie slim is.

Laat je adviseren door onze gespecialiseerde servicepartners

De experts bij onze servicepartners weten alles over warmtepompen, het geluidsniveau en hoe je geluidsoverlast voorkomt. In een persoonlijk adviesgesprek kijken ze welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. En hoe je zorgt dat jij of je buren geen last hebben van het geluid van je warmtepomp.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over het geluid van een warmtepomp

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een warmtepomp produceert gemiddeld tussen de 40 en 60 decibel aan geluid, afhankelijk van het model en de installatie. Factoren zoals de grootte van de pomp, het type, de installatie en de afstand tot je leefruimte beïnvloeden het exacte geluidsniveau.

Zijn er wettelijke normen voor het geluid van een warmtepomp?

Ja, er zijn wettelijke normen voor het geluid dat warmtepompen mogen produceren. In Nederland is bijvoorbeeld een norm vastgesteld van 40 decibel voor de nachtsituatie.

Wat kan ik doen om het geluid van mijn warmtepomp te dempen?

Er zijn verschillende manieren om het geluid van je warmtepomp te dempen, waaronder het aanbrengen van isolatiemateriaal rond de buitenunit. Ook het plaatsen van een geluidsscherm of het installeren van de unit op een stabiele, geluiddempende ondergrond is een goed idee.