Je denkt erover na om een warmtepomp te kopen maar je twijfelt over het geluid. Dan hebben we goed nieuws. Met de juiste warmtepomp en goede installatie hoef je je geen zorgen te maken over geluidsoverlast. Benieuwd hoe het precies zit met het geluidsniveau van warmtepompen? We leggen het je uit.
Waarom maakt een warmtepomp geluid?
Een
warmtepomp maakt geluid. Maar niet altijd en niet altijd even hard. In de buitenunit van een warmtepomp zit een ventilator. Deze draait rond om warmte uit de buitenlucht te halen. Als de ventilator heel hard moet werken, hoor je geluid. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de buitentemperatuur daalt tot rond het vriespunt. Of als je binnen de thermostaat een paar graden hoger zet.
Eisen voor het geluidsniveau van een warmtepomp
Sinds 1 april 2021 zijn er eisen voor het geluidsniveau van de buitenunits van warmtepompen. Dit voorkomt dat jij of je buren last hebben van lawaai. Deze eisen gaan over de hoeveelheid geluid op de erfgrens. Ze gelden voor zowel bestaande woningen als nieuwbouwwoningen.
- Tussen 19:00 en 7.00 uur mag het maximale geluid 40 db zijn.
- Overdag mag het geluid van een warmtepomp maximaal 45 db zijn.
Geluidsniveau verschilt per type en merk warmtepomp
Hoeveel geluid een warmtepomp maakt, hangt onder andere af van het type warmtepomp en het merk.
Een
hybride warmtepomp combineer je bijvoorbeeld met een cv-ketel. Deze springt bij op koude dagen. De warmtepomp hoeft dan minder hard te werken en maakt dus minder geluid. Daarnaast maken buitenunits meer lawaai dan binnenunits. Ook zijn er warmtepompen met een speciale nachtinstelling. Deze draaien ’s nachts op minder vermogen en zijn dan dus stiller. Laat je door een expert adviseren over welk type en merk warmtepomp het beste bij jouw situatie past.
Minder geluid bij lage-temperatuurverwarming
Als de temperatuur laag kan blijven, hoeft de warmtepomp minder hard te werken. En dus minder lawaai te maken. Maak je woning daarom geschikt voor lage-temperatuurverwarming. Dit doe je door te isoleren en vloerverwarming en/of lage-temperatuurradiatoren te plaatsen.
Geluidsoverlast warmtepomp afhankelijk van locatie
Of je last hebt van het geluid van de warmtepomp, hangt ook af van waar de buitenunit staat. Hoe verder weg van jouw huis en van de buren, hoe minder kans op geluidoverlast. Plaats je de buitenunit in een tuin met veel gras en planten, dan weerkaatst het geluid veel minder dan in een betegelde tuin. En op een stabiele ondergrond ontstaan minder trillingen dan op een dak of gevel. Installateurs kunnen je adviseren waar je de warmtepomp in jouw situatie het beste plaatst. En of er bijvoorbeeld trillingsdemping nodig is.
Geluidsisolatie bij warmtepompen die lawaai maken
Maakt je warmtepomp toch te veel geluid? Dan kun je een geluidswerende omkasting kopen. Deze bestaat uit geluidsisolerend materiaal en vermindert het geluid met wel 10 db.
Laat je adviseren door onze gespecialiseerde servicepartners
De experts bij onze servicepartners weten alles over warmtepompen, het geluidsniveau en hoe je geluidsoverlast voorkomt. In een persoonlijk adviesgesprek kijken ze welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past. En hoe je zorgt dat jij of je buren geen last hebben van het geluid van je warmtepomp.
Adviesgesprek aanvragen