Als je elektriciteit en gas gaat afnemen bij Essent, heb je dan na je beslissing recht op bedenktijd? Na hoeveel dagen kun je nog van je nieuwe energiecontract af? Geldt de bedenktermijn ook als je online, of juist in een winkel of aan de deur een nieuw aanbod hebt geaccepteerd? Sinds eind 2014 is de bedenktijd voor het afsluiten van een energiecontract 14 kalenderdagen. Het gaat hier dan om kalenderdagen. Feestdagen en weekenddagen tellen ook mee. Tijdens deze 14 dagen kun je zonder reden je energiecontract opzeggen. We vertellen je er meer over.

Wanneer gaat de bedenktijd van mijn energiecontract in?

Heb je online een nieuw energiecontract afgesloten? Dan gaat de bedenktijd van jouw energiecontract in op het moment dat je de bevestiging in je mail krijgt. Wanneer je het energiecontract telefonisch hebt afgesloten, wordt de dagtekening van de bevestiging per post aangehouden. Als je een nieuw contract aan de deur of in een winkel hebt afgesloten, dan gaat de bedenktijd in zodra je je handtekening hebt gezet. In alle gevallen is de bedenktijd 14 kalenderdagen. 

Bedenktijd energiecontract: nieuw contract annuleren

Als je het nieuwe energiecontract wilt stoppen, dan is het belangrijk om dit binnen 14 dagen aan de energieleverancier te melden. Je hoeft geen reden op te geven. Het energiecontract opzeggen mag altijd op dezelfde manier waarop je het energiecontract hebt afgesloten. Een telefonische contractaanbieding mag dus ook per telefoon opgezegd worden. Het is wel aan te raden om dit voor de zekerheid ook altijd ook schriftelijk te doen.

Bedenktijd energiecontract bij een spoedaanvraag

Snel overstappen? Met onze spoedaanvraag regel je binnen drie dagen een nieuw energiecontract. De levering van stroom en gas start meteen. We noemen het ook wel 'spoedinhuizing'. Fijn om te weten: je hebt nog steeds 14 dagen bedenktijd. Toch niet helemaal tevreden? Als je binnen die tijd opzegt, betaal je alleen voor de energie die je gebruikt hebt. Daarna ben je vrij om te kiezen voor een andere leverancier. Makkelijk, toch?

Na de bedenktijd toch van het energiecontract af?

Wil je na de bedenktijd je contract stopzetten? Dat kan, maar houd wel rekening met eventuele kosten. Bij een variabel contract zeg je makkelijk op met een opzegtermijn van 30 dagen. Voor contracten met een vaste looptijd, zoals 2 jaar, kan er een opzegboete zijn. Deze kosten kunnen oplopen, bekijk de voorwaarden dus goed. Wil je nergens vast zitten? Dan zijn er ook variabele energiecontracten die je maandelijks kunt opzeggen. 

Besparen op je energierekening

Nieuwsgierig naar je persoonlijke energie-aanbod? Doe dan de postcodecheck. Je ziet direct welk energiecontract het beste bij jou past. Overstappen is zo geregeld. Je zit goed bij Essent. 

Doe de postcodecheck