Als u elektriciteit en gas gaat afnemen bij een andere energieleverancier, heeft u dan na uw beslissing recht op bedenktijd? Na hoeveel dagen kunt u nog van uw nieuwe energiecontract af? Geldt de bedenktermijn ook als u online, of juist in een winkel of aan de deur een nieuw aanbod hebt geaccepteerd? Sinds eind 2014 is de bedenktijd voor het afsluiten van een energiecontract 14 kalenderdagen. Het gaat hier dan om kalenderdagen, waarbij feestdagen en weekenddagen ook meetellen. Tijdens deze 14 dagen is het mogelijk om zonder opgaaf van reden van het nieuwe contract af te komen. 

Wanneer gaat de bedenktijd in?

Heeft u een nieuw energiecontract afgesloten via internet? Dan gaat de bedenktijd in op het moment dat officiële bevestiging per mail is verstuurd. Wanneer u het energiecontract telefonisch hebt afgesloten, wordt de dagtekening van de bevestiging per post aangehouden. Een nieuw contract afgesloten aan de deur of in een winkel direct getekend? Dan gaat de wettelijke bedenktijd direct in op het moment dat u de handtekening op het contract heeft gezet.

Nieuw contract met een energieleverancier annuleren

Als u het nieuwe energiecontract wilt stoppen, dan is het belangrijk om dit binnen 14 dagen aan de energieleverancier te melden. U hoeft geen reden op te geven. Het contract opzeggen mag altijd op dezelfde manier waarop u het energiecontract hebt afgesloten: een telefonische contractaanbieding mag dus ook per telefoon opgezegd worden. Het is wel aan te raden om dit voor de zekerheid ook altijd ook schriftelijk te doen.

Bedenktijd bij een spoedaanvraag

Met een spoedaanvraag voor een nieuw energiecontract is het mogelijk om al binnen drie dagen een nieuwe energieleverancier te hebben, die vanaf dat moment ook energie zal leveren. Dit wordt door energieleveranciers ook wel een spoedinhuizing genoemd. Toch heeft u zelfs dan nog steeds recht op 14 dagen bedenktijd, ook al levert uw nieuwe energieleverancier al energie. Ziet u alsnog binnen de bedenktijd van het contract af, terwijl er al energie geleverd wordt? Geen probleem, u rekent de geleverde energie dan gewoon netjes af en u kiest een andere leverancier.

Na de bedenktijd toch van het energiecontract af?

Ook na de wettelijke bedenktijd kan het contract nog steeds verbroken worden, alleen heeft dat mogelijk wel financiële gevolgen. Houd altijd rekening met 30 dagen opzegtermijn voor contracten met een onbepaalde looptijd en als u een contract met een bepaalde looptijd heeft (bijvoorbeeld twee jaar) en dit voortijdig wilt stoppen, dan betaalt u mogelijk een opzegvergoeding. Er bestaan bij ons ook contractvormen waarbij u elke maand op kunt zeggen. U bent vrij om te gaan en betaalt geen overstapboetes.

Besparen op uw energierekening

Nieuwsgierig naar uw persoonlijke energie-aanbod? Vul uw postcode in, u ziet direct welk energiecontract voor u gunstig is. Overstappen naar Essent is met een paar klikken geregeld. Kiest u voor ons, dan krijgt u sowieso groene stroom – zonder meer te betalen.

Doe de postcodecheck