Subsidie vloerisolatie: bekijk hoeveel je terugkrijgt

Lekker warme voeten, energie besparen én je energierekening verlagen: je vloer isoleren is een klus waar je geen spijt van krijgt. Er zijn verschillende subsidies voor vloerisolatie beschikbaar. Dat maakt vloerisolatie niet alleen een slimme, maar ook een aantrekkelijke investering. We zetten de belangrijkste subsidies voor vloerisolatie voor je op een rij.

Subsidie vloerisolatie 2023

In 2023 zijn er vier belangrijke regelingen voor mensen die hun vloer willen isoleren:

 1. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE): deze subsidie kun je aanvragen voor verschillende duurzame investeringen, zoals warmtepompen en zonneboilers, en voor isolerende maatregelen, zoals vloerisolatie.
 2. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE): deze regeling is specifiek bedoeld voor VvE's die hun gebouw willen verduurzamen.
 3. Verlaagd btw-tarief: laat jij jouw vloer isoleren, en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je een verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.
 4. Energiebespaarlening: dit is lening zonder rente om energiebesparende investeringen in je huis te financieren.

1. Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

De ISDE-subsidie is er voor woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Je kunt deze subsidie dus ook aanvragen als je jouw vloer laat isoleren. Goed om te weten: het subsidiebedrag voor je isolatiemaatregelen verdubbelt wanneer je meer dan 1 maatregel uitvoert. Bijvoorbeeld als je naast je vloer ook je dak laat isoleren. Of wanneer je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.

Hoeveel bedraagt de ISDE-subsidie?

Bij het aanvragen van de ISDE-subsidie speelt een aantal factoren mee die bepalen hoeveel je kunt ontvangen. Hier zijn de belangrijkste punten:

 • Het type isolatie maakt uit: of je nu kiest voor dakisolatie of vloerisolatie, elk type heeft zijn eigen subsidiebedrag.

 • De grootte telt: isoleer je meer vierkante meters, dan stijgt ook het bedrag van de subsidie.

 • Combineer en profiteer: door verschillende isolatiemaatregelen samen aan te pakken, kun je in aanmerking komen voor een hogere subsidie.

Benieuwd naar het exacte bedrag dat jij kunt ontvangen? Plan gemakkelijk een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze deskundige adviseurs rekenen het graag voor je uit. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Belangrijke voorwaarden vloerisolatie subsidie ISDE

De belangrijkste voorwaarden voor deze subsidie zijn:

 • Eigenaar: je moet eigenaar zijn van de woning die je gaat isoleren.

 • Correcte uitvoering door specialist: je kunt alleen gebruikmaken van deze subsidie als je het werk uitbesteedt aan erkende isolatiespecialisten. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je vloer isoleert.

 • Minimale oppervlakte: om in aanmerking te komen voor deze subsidie moet je minimaal 20 m2 aan vloer isoleren.

 • Minimale isolatiewaarde: de isolatiemaatregelen moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde). Dit betekent dat het materiaal dat je gebruikt een bepaalde kwaliteit en dikte moet hebben om effectief te zijn. Voor vloerisolatie is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W.

 • Binnen 24 maanden: Je moet de subsidie binnen 2 jaar aanvragen. De termijn begint te lopen op het moment dat de eerste maatregel is geplaatst.

 • Bestaande woning: je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning. Dus niet voor een nieuwbouwwoning of een nieuwe aanbouw.

Vanaf 2024: extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal

Vanaf 2024 krijg je extra subsidie als je biobased isolatiemateriaal gebruikt. Bijvoorbeeld vlas of vezelhennep. Voor vloerisolatie is deze extra subsidie 2 euro per vierkante meter.

2. Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)

Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie? Dan kun je ook kiezen voor de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Deze subsidie is bedoeld om het gebouw te verduurzamen. Maar je kunt 1 keer subsidie krijgen voor je woning. Je moet dus kiezen of je individueel subsidie aanvraagt (ISDE) óf als VvE (SVVE).

Hoeveel bedraagt de SVVE-subsidie per m2?

Voor vloerisolatie geplaatst in 2024 is het subsidiebedrag minimaal 5,50 euro per m2. Voor bodemisolatie krijg je minimaal 3 euro per m2. Het exacte subsidiebedrag dat je krijgt, hangt af van de specifieke maatregelen die je neemt. Voor isolatiemaatregelen zoals vloerisolatie is het bedrag afhankelijk van de oppervlakte en de soort isolatie.

Wil je precies weten hoeveel subsidie je krijgt? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze adviseurs berekenen dan voor je hoeveel het is.

Belangrijke voorwaarden vloerisolatie subsidie SVVE:

De belangrijkste voorwaarden voor deze subsidie zijn:

 • Minimale isolatiewaarde: de isolatiemaatregelen moeten voldoen aan een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde). Dit betekent dat het materiaal dat je gebruikt een bepaalde kwaliteit en dikte moet hebben om effectief te zijn. Voor vloerisolatie is de minimale Rd-waarde 3,5 m2 K/W.

 • Aanvraag van subsidie vóór de uitvoering: de SVVE vraag je voor elk gebouw apart aan vóór je begint aan de isolatiewerken.

 • Correcte uitvoering door specialist: je moet het werk laten uitvoeren door erkende isolatiespecialisten. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je vloer isoleert.

 • Minimale oppervlakte: op basis van het type woning geldt een minimale hoeveelheid m2 die je moet te isoleren. Bij vloer- en bodemisolatie is dat min. 70% van de volledige vloer of bodem.

 • 1 keer subsidie: je moet kiezen of je individueel subsidie aanvraagt (ISDE) óf als VvE (SVVE). Je kunt voor jouw woning namelijk maar 1 keer subsidie krijgen.

 • Minstens 1 eigenaar-bewoner: in de VvE bevindt moet minstens één koopwoning zitten, waarvan de eigenaar ook de bewoner is (eigenaar-bewoner).

3. Verlaagd btw tarief

Laat jij jouw vloer isoleren, en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je in plaats van 21 procent maar 9 procent btw op de arbeidskosten. Dat scheelt dus een hoop geld.

Belangrijke voorwaarden verlaagde btw tarief:

De belangrijkste voorwaarden voor dit verlaagde btw-tarief zijn:

 • De woning moet ouder zijn dan 2 jaar.

 • Het werk moet worden uitgevoerd door een erkende isolatiespecialisten. Je kunt dus niet in aanmerking komen als je zelf je vloer isoleert.

 • Er moeten particulieren wonen in de woning.

 • Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten, niet voor de materiaalkosten.

 • Om in aanmerking te komen moet de minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) 3,5 m2 K/W zijn.

4. Energiebespaarlening

Naast subsidies kun je ook nog een Energiebespaarlening aanvragen voor vloerisolatie. Deze lening heeft aantrekkelijke rentevoeten en is beschikbaar voor particulieren en VvE’s. Je kunt de Energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds.

Hoeveel kun je lenen?

Met de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar minimaal € 1.000,- en maximaal € 65.000,- lenen voor energiebesparende maatregelen, zoals vloerisolatie.

Voorwaarden Energiebespaarlening:

De belangrijkste voorwaarden voor de Energiebespaarlening zijn:

 • Je bent eigenaar én bewoner van het huis waarvoor je de lening aanvraagt.

 • Je gezamenlijk inkomen is maximaal €60.000.

 • De woning staat in één van de deelnemende gemeenten.

 • Vloer- en bodemisolatie moeten een minimale warmteweerstand (Rd-waarde) van 3,5 m²K/W hebben.

Kosten vloerisolatie met subsidie

De kosten voor vloerisolatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de grootte van je huis en de gebruikte isolatiematerialen. Elk woningtype heeft andere vierkante meters en eigenschappen, die de prijs beïnvloeden. In onderstaande berekeningen nemen we de gemiddelde kosten, subsidies en besparingen mee. Zo heb jij een mooi overzicht.

Vrijstaande woning

 • Vloerisolatie voor een vrijstaande woning kost gemiddeld € 4.500.

 • Je krijgt gemiddeld € 1.000 aan subsidie terug.

 • Per jaar bespaar je ongeveer € 300 bij een gasprijs van € 1,20 per kubieke meter.*

Twee onder een kapwoning

 • Vloerisolatie voor een 2 onder 1 kap kost gemiddeld € 3.000.

 • Je krijgt gemiddeld € 700 aan subsidie terug.

 • Per jaar bespaar je ongeveer € 200 bij een gasprijs van € 1,20 per kubieke meter.*

Hoekwoning

 • Vloerisolatie voor een gemiddelde hoekwoning kost gemiddeld € 2.350.

 • Je krijgt gemiddeld € 550 aan subsidie terug.

 • Per jaar bespaar je ongeveer € 160 bij een gasprijs van € 1,20 per kubieke meter.*

Tussenwoning

 • Vloerisolatie voor een tussenwoning kost gemiddeld € 2.250.

 • Je krijgt gemiddeld € 530 aan subsidie terug.

 • Per jaar bespaar je ongeveer € 100 bij een gasprijs van € 1,20 per kubieke meter.*

*Hoeveel jij bespaart, hangt af van welke gasprijs je betaalt. Milieu Centraal rekent voor de lange termijn een gasprijs van 1,20 euro per kuub (m3) gas. In deze berekening gaan we ervanuit dat je van geen naar goede vloerisolatie gaat.

Vloerisolatie subsidie aanvragen

Voor vloerisolatie kun je de SVVE- en ISDE-subsidie aanvragen via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds.

Het aanvragen van subsidie kan tijdrovend en onduidelijk zijn. Daarom hebben we een subsidieservice. Wij nemen de aanvraag uit handen en zorgen dat je het juiste bedrag ontvangt.

 1. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan
 2. Onze adviseur komt bij je langs om de mogelijkheden te bespreken
 3. Je krijgt de offerte en ziet meteen hoeveel subsidie je ontvangt.
 4. Akkoord? Dan gaan wij voor je aan de slag

Veelgestelde vragen over subsidie vloerisolatie

Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor vloerisolatie?

Je kunt voor vloerisolatie tussen de 5,50 euro en 11 euro per m2 subsidie ontvangen. Wil je precies weten hoeveel subsidie je krijgt? Plan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek in. Onze adviseurs berekenen dan voor je hoeveel het is.

Hoe kan ik de subsidie voor vloerisolatie aanvragen?

Je kunt de SVVE- en ISDE-subsidie aanvragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Energiebespaarlening vraag je aan bij het Nationaal Warmtefonds. Het aanvragen van subsidie kan tijdrovend en onduidelijk zijn. Daarom hebben we een subsidieservice. Wij nemen de aanvraag uit handen en zorgen dat je het juiste bedrag ontvangt.

Kan ik meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning?

Het ligt eraan welke subsidies je wilt combineren. Je mag bijvoorbeeld meerdere keren subsidie aanvragen voor dezelfde woning, maar het moet wel om verschillende maatregelen gaan. Je kunt bijvoorbeeld ook landelijke regelingen combineren met regionale regelingen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Hoe kom ik in aanmerking voor de subsidieservice?

Iedereen die via ons laat isoleren komt in aanmerking voor de subsidieservice. Hierbij maakt het niet uit of je één of twee isolatiemaatregelen laat uitvoeren. Het maakt ook niet uit of je wel of geen klant bent bij Essent. Je hoeft niet over te stappen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en onze isolatiespecialisten regelen de rest.