Nooit meer koude voeten in huis? Dat kan met de juiste vloerverwarming. Door verwarming in de vloer te plaatsen, zorg je ervoor dat deze constant aangenaam warm blijft. Bovendien komt dit ook de gehele binnentemperatuur ten goede. Zo bespaar je ook nog eens flink op energiekosten.

Wanneer je kiest voor vloerverwarming, is het extra belangrijk om ook te investeren in een goede vloerisolatie. Als een warme vloer namelijk niet of slecht geïsoleerd is, loop je het risico om een groot deel van de warmte te verliezen. Hieronder lees je alles over vloerisolatie bij vloerverwarming.

Welk type isolatie is geschikt onder vloerverwarming?

Een goede thermische isolatie van de vloer begint met de keuze voor het beste isolatiemateriaal. Het is belangrijk dat dit materiaal waterafstotend is. Onder de vloer is het namelijk vaak vrij vochtig.

PUR voor vloerverwarming

Over het algemeen wordt PUR gezien als het beste type isolatie voor vloerverwarming isolatie. Het heeft namelijk vele voordelen. Zo is het beschikbaar in verschillende soorten en maten, zoals schuim, platen en blokken. Ook is het materiaal erg licht wat de installatie vereenvoudigt.

PUR platen en schuim

Dankzij de vorm en isolerende werking zijn PUR platen het meest praktisch voor vloerisolatie. Door dit te combineren met schuim vul je alle kieren en naden. Hierdoor houd je niet alleen de gewenste temperatuur binnen, maar ook de schone lucht. Het schuim is namelijk zo compact dat het ook stof en pollen buiten houdt. Dankzij de goede vochtbestendigheid ontstaat er minder snel schimmel en rot en ben je verzekerd van een duurzame isolatieoplossing.

Noppenplaten voor vloerverwarming

Voor de isolatie van vloerverwarming kun je naast PUR ook noppenplaten gebruiken. Dit zijn drukvaste isolatieplaten van piepschuim. Het is een slim systeem dat makkelijk zelf aan te leggen is. Wel zitten er zowel voor- als nadelen aan het gebruik van een noppenplaat voor vloerisolatie.

Een noppenplaat is een geïsoleerde plaat gemaakt van EPS (Expanded Polysterene) met verschillende 'noppen' aan de bovenkant. Je gebruikt deze platen door de buizen van het verwarmingssysteem te klemmen tussen de noppen. Het voordeel hiervan is dat je de isolatieplaten op een makkelijke en efficiënte manier zelf kan aanbrengen.

Wel is een noppenplaat relatief duur in vergelijking tot andere alternatieven. Ook kan dit materiaal alleen aangebracht worden op een egale ondergrond. Daardoor zijn dit soort isolatieplaten minder geschikt voor oude of verzakkende huizen.

Isolatiefolie voor vloerverwarming

Vloerverwarming kun je ook isoleren met isolatiefolie. Bijvoorbeeld met aluminium reflectiefolie of een isolatiefolie met een foam-laag. Folie isolatie onder de vloerverwaming leggen heeft verschillende voordelen. Zo heeft dit soort folie een zeer hoge isolatiewaarde en is het makkelijk op maat te snijden of te knippen, waardoor je het eenvoudig kunt aanbrengen.

Wel is het vrij makkelijk om isolatiefolie te beschadigen, wat betekent dat je het heel zorgvuldig moet aanbrengen. Het kleinste gaatje of scheurtje kan er al voor zorgen dat warmte kan ontsnappen. Bovendien is isolatiefolie, in tegenstelling tot PUR of piepschuim, ook gevoeliger voor knagend ongedierte.

Vloerverwarming zonder isolatie

Je kunt flink besparen op energiekosten wanneer je overstapt van radiatoren naar vloerverwarming. Het is alleen zonde als je een vloerverwarming infreest zonder goede isolatie. Dan bespaar je namelijk een stuk minder, omdat er alsnog een hoop warmte en energie verloren gaat.

Een vloerverwarming zonder isolatie reageert langzamer, anticipeert minder goed op temperatuurverschillen en wordt soms zelfs helemaal niet goed warm. De beste oplossing voor dit probleem is heel simpel. Leg tegelijkertijd met je nieuwe vloerverwarming ook vloerisolatie aan. Je zult merken dat een geïsoleerde vloer veel meer warmte vasthoudt, zelfs uren nadat je de verwarming lager hebt gezet. Je hoeft dus minder hard én minder lang te stoken voor een fijne binnentemperatuur.

Vloerverwarming en isolatie op een betonvloer combineren

Een betonnen vloer wordt in nieuwbouwwoningen vaak gecombineerd met vloerverwarming, maar ook hier heb je goede vloerisolatie nodig. In bestaande huizen isoleer je een betonnen vloer vaak via de kruipruimte. Als je geen kruipruimte hebt, kies je voor isolatiemateriaal bovenop de vloerconstructie. Dit is in nieuwbouwwoningen vaak al het geval.

Een betonvloer met vloerverwarming isoleer je met isolatieschuim, isolatieplaten of isolatiefolie. Let er bij vloerisolatie in een bestaand huis op dat de totale vloeropbouw enigszins ophoogt wanneer je hem van bovenaf isoleert. Hier moet je deuren en plinten op aanpassen.

Moet je een kruipruimte isoleren voor vloerverwarming?

Bij vloerisolatie mag ook de kruipruimte niet vergeten worden. Via de kruipruimte kan namelijk kou omhoog trekken. Tegelijkertijd trekt de warmte uit de vloer naar beneden, de kruipruimte in.

Daarom is het belangrijk om de kruipruimte onder het vloerverwarmingssysteem ook goed te isoleren. Dat kan met verschillende soorten isolatiematerialen. Een ondiepe kruipruimte isoleer je het beste met isolatiemateriaal in losse vorm, maar bij grotere kruipruimtes kun je ook PUR, minerale wol of noppenfolie gebruiken.

Correcte uitvoering van isolatie bij elektrische of droogbouw vloerverwarming

We maken bij vloerverwarming onderscheid tussen verschillende soorten verwarming:

  • Traditionele verwarmingsbuizen onder een laag cement

  • Droogbouw bovenop de bestaande vloer

  • Elektrische vloerverwarming, als alternatief voor een watergedreven systeem

De beste manier van isoleren is ook afhankelijk van de soort vloerverwarming die je hebt. Isolatieplaten zijn bijvoorbeeld aan te raden bij droogbouw, terwijl PUR beter is voor elektrische vloerverwarming.

Houten vloer isoleren bij vloerverwarming

Dat een houten vloer niet samengaat met vloerverwarming, is een mythe. Er zijn verschillende soorten houten vloeren die makkelijk gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming. Wel dient de isolatie voor houten vloeren net iets anders aangelegd te worden dan die van vloeren van beton.

Je kunt een houten vloer bijvoorbeeld niet van bovenaf isoleren. Deze isoleer je dus altijd via de kruipruimte. Ook moet een houten vloer extra goed geïsoleerd worden. Je hebt daarom materiaal met een isolatiewaarde van minstens R5 nodig.

Dikte isolatie onder vloerverwarming

Hoe dik isolatie onder de vloerverwarming moet zijn, is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt. Voor een goede isolatie moet gespoten PUR ongeveer 9 cm dik zijn, terwijl isolatieplaten 14 cm dik moeten zijn. Voor een Rd-waarde van 3,5 moet de dikte van isolatiematerialen over het algemeen tussen de 8 en 16 cm liggen (Bron: Milieu Centraal).

Heb je vragen over de verschillende factoren die komen kijken bij het aanleggen van vloerisolatie? Onze energie experts denken graag met je mee. Of je nu in een nieuwbouwhuis of een oud huis met houten vloeren woont: zoals je hebt gelezen, is er van alles mogelijk. Vraag dus een vrijblijvend adviesgesprek aan om te kijken hoe je jouw vloerverwarming het beste isoleert.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen over vloerisolatie

Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

Voor vloerisolatie langs de kruipruimte, moet deze minstens 35cm hoog zijn. Als dit niet mogelijk is en je een isolerende laag bovenop de vloerconstructie wilt aanbrengen, kan dat enkel niet bij houten vloeren.

Krijg ik subsidie voor vloerisolatie bij vloerverwarming?

In de meeste gevallen kun je een subsidie van de overheid krijgen als je één of meerdere isolatiemaatregelen neemt. Kijk daarvoor op de website van Milieu Centraal