Het impregneren van een muur is een echte doe-het-zelfklus die u gemakkelijk uitvoert. Door een muur te impregneren, zorgt u ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Betonnen muren en bakstenen blijven na het impregneren een stuk mooier en gaan langer mee, doordat u voorkomt dat vocht en verontreiniging in de muur kunnen dringen. Op- of intrekkend vocht is namelijk op de lange termijn zeer schadelijk voor uw fundering en muren.

Wat houdt impregneren in de praktijk in?

Een gevel of muur impregneren betekent dat u hem water- en vuilafstotend maakt. Zelf impregneren is niet zo moeilijk zoals het misschien klinkt. Als u zelf een muur kunt schilderen, dan kunt u ook een muur impregneren. Natuurlijk kunt u het impregneren van een muur altijd uitbesteden aan een vakman, maar door deze klus zelf uit te voeren bespaart u honderden euro’s. Daarnaast heeft u zelf in de hand welke kwaliteit van impregneermiddel u gebruikt.

Benodigdheden voor het impregneren

Alle materialen die u nodig heeft om zelf een muur te impregneren, koopt u gemakkelijk bij de plaatselijke bouwmarkt. Een drukspuit kunt u eventueel huren. U heeft in ieder geval nodig:

  • Een (lage)drukspuit of kwast/roller om het impregneermiddel aan te brengen
  • Impregneermiddel (vloeistof of crème)
  • Afdekmateriaal voor de grond en kozijnen
  • Oude kleding, handschoenen en oogbescherming
  • Een trap of ladder voor het bereiken van hogere muurdelen 

Zelf muur impregneren in vijf stappen

Om zelf een muur te impregneren, is het belangrijk dat u zich aan een aantal stappen houdt. Hiermee bereikt u het beste resultaat. Bekijk het handige 5-stappenplan, van voorbereiding tot eindresultaat.

Stap 1: houd rekening met het weer

Bij het impregneren van een muur is het van belang dat er de komende 24 uur geen neerslag valt. Ga daarom pas een muur impregneren als de weersvooruitzichten goed zijn. Door rekening te houden met het weer, krijgt het impregneermiddel namelijk voldoende tijd om in te trekken en te drogen.

Stap 2: zorg voor een goede ondergrond

Verwijder groene aanslag, vet, schimmels en andere vervuiling van de te impregneren muur. Veel mensen doen dit met een hogedrukreiniger. Zorg er verder voor dat het voegwerk goed is en er geen scheuren in aanwezig zijn. Zijn er wel scheuren of barstjes in het voegwerk? Repareer deze dan eerst met voegmortel.

Stap 3: kies geschikt impregneermiddel

Het is belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen. Het soort ondergrond van uw muur is hierbij bepalend, bijvoorbeeld bakstenen, beton, natuursteen of stucwerk. U heeft de keuze tussen impregneervloeistof of een speciale impregneercrème die met een kwast of roller aan te brengen is. Gaat u met vloeistof uw muur impregneren? Werk dan van boven naar beneden.

Stap 4: plak kozijnen en bestrating af

Wanneer u een muur gaat impregneren met een impregneermiddel in vloeibare vorm, plak dan alle niet te impregneren delen goed af. Doe dit bij uw kozijnen, bestrating of de grond en eventueel ook het glas in de kozijnen. De oplosmiddelen in de vloeistof kunnen namelijk uw andere muurdelen aantasten. Impregneert u de muur met een crème? Dan is het meestal niet nodig om af te plakken.

Stap 5: bescherm uw kleding en lichaam

Draag bij het impregneren altijd oude kleding. De kans is groot dat er impregneermiddel gemorst wordt, hoe nauwkeurig u ook werkt. Zorg daarnaast voor beschermende handschoenen en een goede veiligheidsbril. Het is beter om direct lichaamscontact met de oplosmiddelen te vermijden.

Muur impregneren levert kostenbesparing op

Het impregneren van muren is een klus die u een dag werk kost, maar u daarna veel voordeel oplevert. Door te impregneren verlengt u de levensduur van uw gevel aanzienlijk. Nadat u het impregneermiddel op de muur hebt aangebracht zal deze niet alleen vocht en vuil afstoten, maar ook een grotere isolerende werking hebben. Hierdoor bespaart u direct op de energierekening. Zelfs de ventilerende werking van uw muur blijft na het impregneren behouden en vervuiling van de muur door vocht en schimmels behoort tot het verleden. Benieuwd naar alle manieren om uw huis beter te isoleren en duurzamer te maken, bekijk dan de mogelijkheden in uw woning.

Vakman laten kijken naar uw situatie?

Het isoleren van een garage is een klus die direct resultaat en een energiebesparing oplevert. Een garage isoleren kan op veel verschillende manieren, maar is een niet te onderschatten klus. Als de klus niet goed uitgevoerd wordt, bestaat de kans dat er vocht in de muur achterblijft. Hiermee wordt de isolerende werking van isolatiemateriaal teniet gedaan en kan er schade optreden. Het is daarom altijd verstandig om eerst isolatieadvies te vragen bij een specialist en daarna te beslissen of u de klus zelf of maar beter door een specialist laat uitvoeren.