Het impregneren van een muur is een echte doe-het-zelfklus die je zelf kunt doen. Door een muur te impregneren, zorg je ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Op- of intrekkend vocht is op de lange termijn zeer schadelijk voor je fundering en betonnen en bakstenen muren. Door te impregneren voorkom je dat vocht en verontreiniging in de muur dringen en gaan ze langer mee. En het ziet er ook nog mooier uit.

Wat houdt impregneren in de praktijk in?

Een gevel of muur impregneren betekent dat je hem water- en vuilafstotend maakt. Zelf je muur impregneren is niet zo moeilijk als het misschien klinkt. Als je zelf een muur kunt schilderen, dan kun je ook een muur impregneren. Natuurlijk kun je het impregneren van een muur ook uitbesteden aan een vakman, maar door het zelf te doen, bespaar je honderden euro’s. En je hebt zelf in de hand welke kwaliteit impregneermiddel je gebruikt.

Benodigdheden voor het impregneren

Alle materialen die je nodig hebt om zelf je muur te impregneren, koop je bij de plaatselijke bouwmarkt. Een drukspuit kun je eventueel huren. Dit heb je in ieder geval nodig:

  • Een (lage)drukspuit of kwast/roller om het impregneermiddel aan te brengen
  • Impregneermiddel (vloeistof of crème)
  • Afdekmateriaal voor de grond en kozijnen
  • Oude kleding, handschoenen en oogbescherming
  • Een trap of ladder voor het bereiken van hogere muurdelen

Zelf je muur impregneren in vijf stappen

Om zelf een muur te impregneren, is het belangrijk dat je je aan een aantal stappen houdt. Hiermee bereik je het beste resultaat. Bekijk het handige 5-stappenplan, van voorbereiding tot eindresultaat.

Stap 1: houd rekening met het weer

Bij het impregneren van een muur is het van belang dat er de komende 24 uur geen neerslag valt. Ga daarom pas een muur impregneren als de weersvooruitzichten goed zijn. Door rekening te houden met het weer, krijgt het impregneermiddel namelijk voldoende tijd om in te trekken en te drogen.

Stap 2: zorg voor een goede ondergrond

Verwijder groene aanslag, vet, schimmels en andere vervuiling van de te impregneren muur. Veel mensen doen dit met een hogedrukreiniger. Zorg er verder voor dat het voegwerk goed is en er geen scheuren in de muur zitten. Zijn er wel scheuren of barstjes in het voegwerk? Repareer deze dan eerst met voegmortel.

Stap 3: kies geschikt impregneermiddel

Het is belangrijk om het juiste impregneermiddel te kiezen. Het soort ondergrond van je muur is hierbij bepalend, bijvoorbeeld bakstenen, beton, natuursteen of stucwerk. Je hebt de keuze tussen impregneervloeistof of een speciale impregneercrème die je met een kwast of roller aanbrengt. Ga je met vloeistof je muur impregneren? Werk dan van boven naar beneden.

Stap 4: plak kozijnen en bestrating af

Wanneer u een muur gaat impregneren met een impregneermiddel in vloeibare vorm, plak dan alle niet te impregneren delen goed af. Doe dit bij uw kozijnen, bestrating of de grond en eventueel ook het glas in de kozijnen. De oplosmiddelen in de vloeistof kunnen namelijk uw andere muurdelen aantasten. Impregneert u de muur met een crème? Dan is het meestal niet nodig om af te plakken.

Stap 5: bescherm je kleding en lichaam

Draag bij het impregneren altijd oude kleding. De kans is groot dat er impregneermiddel gemorst wordt, hoe nauwkeurig u ook werkt. Zorg daarnaast voor beschermende handschoenen en een goede veiligheidsbril. Het is beter om direct lichaamscontact met de oplosmiddelen te vermijden.

Bespaar kosten door je muur te impregneren

Het impregneren van je muren is een klus die je een dag werk kost, maar je daarna veel voordeel oplevert. Door te impregneren verleng je de levensduur van je gevel aanzienlijk. Nadat je het impregneermiddel op de muur hebt aangebracht stoot deze niet alleen vocht en vuil af, maar heeft de muur ook een grotere isolerende werking. Hierdoor bespaar je direct op de energierekening. De ventilerende werking van je muur blijft na het impregneren behouden en vervuiling van de muur door vocht en schimmels behoort tot het verleden. Wil je je huis isoleren en duurzamer maken, bekijk dan de mogelijkheden in jouw woning.

Vakman laten kijken naar jouw situatie?

Het isoleren van je huis is een klus die direct resultaat en een fikse energiebesparing oplevert. Je huis isoleren kan op veel verschillende manieren, maar let wel op dat het goed gebeurt. Als de klus niet goed uitgevoerd wordt, bestaat de kans dat er vocht achterblijft en dat de isolerende werking van isolatiemateriaal teniet gedaan wordt en er schade optreedt. Het is daarom altijd verstandig om eerst isolatieadvies te vragen bij een specialist en daarna te beslissen of je de klus zelf of beter door een specialist laat uitvoeren.

Doe de isolatiecheck