Een kWh-meter is een apparaat dat inzicht geeft in uw energieverbruik. Hiermee wordt energie besparen gemakkelijker. Meestal steekt u de kWh-meter simpelweg in het stopcontact, waarna u de stekker van het te meten apparaat erin plaatst. Het apparaat werkt daarna zoals normaal, alleen wordt het stroomverbruik weergegeven en bijgehouden. Het grote voordeel van een kWh-meter is dat u het verbruik van afzonderlijke apparaten meet. Zo spoort u energieslurpers in huis snel op. Op die manier kunt u flink gaan besparen.

Inzicht in elektriciteitsverbruik

Een kWh-meter geeft inzicht in uw verbruik en vooral in welke apparaten ongemerkt veel energie verbruiken. U spoort de boosdoener(s) gemakkelijk op en bespaart op de maandelijkse energierekening door het apparaat te vervangen of vaker uit te schakelen. Zonder dat u het weet kan een oude koelkast of vriezer per dag veel energie verbruiken, terwijl het voordeliger zou zijn om het apparaat geheel te vervangen door een nieuw en zuiniger model. Uiteindelijk bent u daarmee goedkoper uit. Door een kWh-meter te gebruiken weet u precies hoeveel stroom en geld een apparaat in een bepaalde periode verbruikt.

Gebruik van een kWh-meter

Een kWh-meter is meestal erg eenvoudig in gebruik. U steekt de kWh-meter simpelweg in een stopcontact en sluit er een of meerdere apparaten op aan. De kWh-meter start dan meteen met het meten van het elektriciteitsverbruik en toont de resultaten op een handig en overzichtelijk display. De kWh-meter kan een korte, maar ook langere periode in het stopcontact gestoken blijven, om bijvoorbeeld het verbruik van een koelkast, koffiezetapparaat of waterbed te kunnen meten. Vooral in het geval van apparaten die niet constant aan staan is dit een goede manier om het werkelijke verbruik te meten. Een apparaat dat slechts een klein beetje stroom verbruikt maar wel altijd aan staat, kan bijvoorbeeld in een maand meer stroom verbruiken dan uw wasmachine. Met een kWh-meter komt u er eenvoudig achter.

Opbrengst zonnepanelen meten met een kWh-meter?

Een kWh-meter meet de hoeveelheid stroom in kWh. Dat betekent dus niet alleen dat deze meter de verbruikte stroom (het aantal kilowattuur) kan meten, maar vaak ook geschikt is om de opbrengst te meten. Bent u in het bezit van zonnepanelen? Dan zou u een kWh-meter bijvoorbeeld kunnen gebruiken om de opbrengst van uw zonnepanelen te meten. Dat is bij Essent eigenlijk niet nodig, want de app die bij de omvormer van uw installatie wordt geleverd doet dit al voor u. Het laat echter wel zien dat een kWh-meter beide richtingen op werkt: het meten van verbruik, maar ook het meten van opbrengst.

Wat is het verschil tussen een kWh-meter en de energiemeter in de meterkast?

Ook in uw meterkast zit een energiemeter, maar die heeft natuurlijk niet dezelfde functie als een kWh-meter. De reguliere meter in uw meterkast is bedoeld voor het meten van het totale verbruik van uw huishouden. Dat is erg handig, want u kunt zo gemakkelijk het totale energieverbruik in de gaten houden, bijvoorbeeld door er iedere maand naar te kijken. Het grote verschil met een kWh-meter is dus dat die het verbruik van één apparaat meet, terwijl de meter in de meterkast het totale verbruik van het huishouden weergeeft.