Verwarmingsbuizen isoleren doe je zo

Fiks't met Freek

Het isoleren van verwarmingsbuizen in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden, zorgt voor minder warmteverlies en dát bespaart energie. Met het isoleren van verwarmingsbuizen bespaar je energie en daarmee gemiddeld 35 euro tot 90 euro per jaar (afhankelijk van het aantal meter buizen en het materiaal). Bovendien heb je het zeer eenvoudig en snel gedaan. We leggen hier uit hoe dat werkt. 

Waarom verwarmingsbuizen isoleren?  

Ruimtes zoals de kelder, zolder of een bijkeuken hoeven niet verwarmd te worden. Echter zijn hier vaak wel verwarmingsbuizen aanwezig. En omdat de ruimtes meestal koud zijn moet de cv-ketel extra hard werken om ze op de gewenste temperatuur te krijgen, terwijl dat dus niet nodig is. Zonde van je energieverbruik dus.

De oplossing? De verwarmingsbuizen isoleren. Dit is een effectieve manier om snel meer comfort in huis te krijgen en meteen te besparen op je energieverbruik.  
Het is alleen zinvol in ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden omdat je de warmte die daar vrijkomt toch niet gebruikt.  

Verwarmingsbuizen isoleren doe je zo, let maar op!  

Stap voor stap: verwarmingsbuizen isoleren

Wil je de stappen uit de video nog even teruglezen? We hebben ze ook voor je uitgeschreven. Succes!  

  • Benodigdheden 
  • Isolatiebuizen 
  • Schaar 
  • Rolmaat 
  • Dubbelzijdige tape 

Stap 1 – Meet de verwarmingsbuis en het materiaal op 

Meet eerst de verwarmingsbuizen op. Bepaal dan de juiste hoeveelheid materiaal dat je nodig hebt. 

Tip! Mocht er een hoek in de radiatorbuis zitten dan kun je hoekstukken gebruiken. Meet de juiste maat van de hoekstukken. De hoekstukken kun je eventueel eerst plaatsen. Daarna kun je opmeten hoeveel materiaal je nog nodig hebt.  

Stap 2 – Vouw het materiaal om de buizen 

Vouw het isolatiemateriaal om de buizen. De meeste isolatiebuizen zijn 100cm of 200cm lang. Die isolatiebuizen kun je meteen om je radiatorbuis vouwen.  

Stap 3 – Snijd het isolatiemateriaal op maat.  

Snijd het isolatiemateriaal op maat, dit kun je eenvoudig doen met een schaar.  

Stap 4 – Plak de naden af 

Plak daarna de naden goed af met isolatietape.  

Tip energie voor bedrijvenWist je dat? Het isolatiemateriaal ook geluidsoverlast van het tikken van de verwarming vermindert?  

Ontdek hoeveel jij kunt besparen met Isolatie  

Energie besparen begint met een goed geïsoleerde woning. Met isoleren bespaar je gemiddeld 700 euro! Wil je daarom nog verder gaan dan alleen radiatorfolie aanbrengen? Bekijk dan eens de verschillende mogelijkheden op het gebied van isolatie en doe de gratis isolatiecheck

Meer klustips  

In de videoreeks Fiks ’t met Freek, legt Freek je snel en eenvoudig uit hoe je kleine energiebesparende maatregelen kunt toepassen in huis. Freek laat zien hoe je

Check ze snel en begin vandaag nog met besparen.