De elektrische auto en laadpalen

Met een elektrische auto verbrand je geen benzine. Daarom wil het kabinet dat meer mensen elektrisch gaan rijden. Langzaam maar zeker stijgt ook het marktaandeel van elektrische auto’s. In Nederland rijden er nu al meer dan 150.000 rond. De meeste zijn plug-in hybride: benzine als het moet, elektrisch als het kan. De rest rijdt volledig elektrisch. Deze auto’s komen steeds verder op 1 batterijlading én ze worden steeds goedkoper. Een duurzame ontwikkeling met veel voordelen waar we je graag meer over vertellen.

De voordelen van laadpalen

In 2021 krijg je zelfs een subsidie van € 6.000 als je er een koopt. Elk jaar daarna wordt de subsidie lager tot een bedrag van € 2.200 in 2030. Ook hoef je tot 2025 geen aanschaf- en motorrijtuigenrijtuigenbelasting te betalen. Da’s mooi meegenomen. Na die tijd blijft de motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto goedkoper dan voor een ‘ouderwetse’ auto. Het wordt ook steeds makkelijker om elektrisch te rijden. Het opladen is namelijk steeds beter geregeld. Je kunt de auto zowel thuis als buitenshuis opladen.

Thuis opladen op je eigen parkeerplek

Het is natuurlijk heerlijk om ’s morgens wakker te worden en je auto opgeladen klaar staat. Dat kan met een thuislaadpunt: een speciaal stopcontact aangesloten op een aparte groep. Sneller én veiliger dan via een gewoon stopcontact. Met een elektrische auto ben je al duurzaam bezig. Met zonnepanelen doe je er nog een schepje bovenop. Je auto rijdt dan mooi op zonne-energie! Steeds meer bedrijven verkopen thuislaadpunten. Soms kun je er zelfs een via je gemeente aanvragen. Let op: voor een eigen laadpaal heb je ook een eigen parkeerplaats nodig.

Openbaar oplaadpunt altijd in de buurt

Geen eigen parkeerplaats voor de deur? Geen nood! Het aantal openbare oplaadpunten stijgt snel. Je vindt ze langs de weg, maar ook bij parkeergarages en bedrijven. Om je auto op te laden, heb je een oplaadkabel nodig. Soms mag je gratis opladen. Vaak moet je betalen met een abonnement of een oplaadpas. Je scant de pas, gaat opladen en betaalt de stroom en eventueel nog een instaptarief. Kijk van tevoren goed welke aanbieder je kiest. Is er bij jou geen laadpaal in de buurt? Probeer er dan een aan te vragen via je gemeente. Opladen duurt ongeveer 4 uur. Natuurlijk is de oplaadtijd afhankelijk van je auto.

Snelladen in een half uur

Heb je geen uren de tijd om te wachten tot de batterij is opgeladen? Dan is een snellaadpaal ideaal, er zijn er alleen nog niet zoveel. Met zo’n paal is je auto meestal binnen 30 minuten voor het grootste deel opgeladen. Kijk wel of je auto geschikt is voor snelladen. Dat ligt aan de aansluiting, de stekker past dan niet of je auto trekt het vermogen niet.

Essent biedt zakelijk opladen

Speciaal voor bedrijven heeft Essent 3 soorten laadpalen voor medewerkers en klanten. We regelen alles voor je: van installatie, beheer, onderhoud tot facturatie. Lekker makkelijk!

Bekijk onze zakelijke oplaadpunten