Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is de toekomst. Het is stiller en schoner dan rijden met een brandstofauto. In november 2023 reden er al 685.000 elektrische auto’s rond in Nederland (bron: RVO). En dat worden er in de toekomst steeds meer. Een duurzame ontwikkeling met veel voordelen. Ontdek alles over de voordelen van elektrisch rijden.

Voor- en nadelen elektrisch rijden

Overweeg je elektrisch rijden? Weeg dan goed de voor- en nadelen van elektrisch rijden tegen elkaar af. We helpen je graag op weg. Laten we beginnen met de voordelen van een elektrische auto.

Milieuvriendelijk

Elektrische auto's kun je opladen met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- of windenergie. Dit draagt bij aan de transitie naar een duurzamere energievoorziening. Elektrische auto's stoten geen CO2 of schadelijke uitlaatgassen uit. Minder fossiele brandstof draagt bij aan een schonere en gezondere leefomgeving. Dit is vooral belangrijk in stedelijke gebieden waar luchtvervuiling een groeiend probleem is.

Hoe minder benzineauto’s er in Nederland rondrijden, hoe schoner de lucht. Er komt namelijk geen fijnstof en stikstofoxide uit de uitlaat van je auto. Dat is een groot voordeel in de stad en langs drukke wegen. Daar is de luchtkwaliteit nu vaak slecht. Ook komt er bij elektrische auto’s minder fijnstof vrij door slijtage van de remmen en banden.

Energie-efficiëntie

Elektrische auto's zetten energie veel efficiënter om in vermogen dan auto's met een verbrandingsmotor. Dit betekent dat ze minder energie verbruiken om dezelfde afstand af te leggen. Elektrische auto's maken bijvoorbeeld gebruik van regeneratief remmen. Dit innovatieve systeem zet de energie die normaal gesproken verloren gaat tijdens het remmen om in elektriciteit. Die gebruikt de auto vervolgens om de accu op te laden. Dit verhoogt de efficiëntie en het bereik van de auto.

Lagere kosten per kilometer

De kosten per kilometer liggen meestal lager voor elektrische auto's. Dit komt omdat de energiekosten vaak lager liggen dan de prijzen voor benzine of diesel. Hoewel de initiële aankoopkosten hoger zijn, compenseer je deze dus op de lange termijn.

Stilte op de weg

Elektrische auto's zijn veel stiller dan auto's met een verbrandingsmotor. Dit draagt bij aan minder geluidsoverlast. Vooral in stedelijke gebieden is dit een groot voordeel.

Subsidies en belastingvoordelen elektrische auto's

De overheid biedt subsidies en belastingvoordelen om de aankoop en het gebruik van elektrische auto's te stimuleren. Dit vermindert de totale kosten van het bezit van een elektrische auto aanzienlijk.

Minder onderhoud

Elektrische auto's hebben minder bewegende delen dan conventionele auto's op benzine of diesel. Dit betekent dat er minder onderdelen in de elektromotor zijn die kapot kunnen gaan of onderhoud nodig hebben. Dit bespaart je flink op onderhoudskosten op de lange termijn.

Thuis opladen elektrische auto

Met een thuislaadstation laad je je auto gemakkelijk 's nachts op. Zo begin je elke ochtend met een volle lading. Dit is niet alleen handig, maar draagt ook bij aan lagere energiekosten. De nachttarieven voor elektriciteit liggen namelijk vaak lager. Wil je nog voordeliger laden? Overweeg dan zelf opgewekte stroom van zonnepanelen.

Toekomstbestendig

Gezien de wereldwijde trend naar duurzamere vervoersoplossingen, zijn elektrische auto's toekomstbestendig. Ze zijn waarschijnlijk beter bestand tegen veranderingen in regelgeving. Ook hebben ze mogelijk een hogere wederverkoopwaarde dan traditionele auto's. Nog niet helemaal klaar voor volledig elektrisch rijden? Er bestaan ook plug-in hybride auto’s. Deze rijden op benzine als het moet en elektrisch als het kan.

Nadelen elektrisch rijden

Elektrisch rijden kent dus veel voordelen. Maar wat zijn dan de nadelen van elektrisch rijden?

Hogere aanschafkosten dan vergelijkbare benzine auto

Elektrische auto's zijn vaak duurder in aanschaf dan benzine- of dieselauto's. Hoewel de kosten van batterijen afnemen, blijven de initiële kosten voor veel consumenten een obstakel.

Beperkte actieradius

De actieradius is het aantal kilometers dat je rijdt op een volle tank brandstof of batterij. De actieradius van elektrische auto's is over het algemeen korter dan die van auto's met een verbrandingsmotor. Een beperkte actieradius betekent dat je mogelijk vaker moet stoppen om op te laden, vooral bij lange ritten. Hoe ver een elektrische auto rijdt, verschilt per merk en model. Meestal rijd je zo’n 300 kilometer op een volle accu.

De actieradius of het bereik van je elektrische auto is afhankelijk van de grootte van de batterij. Een auto met een grote accu rijdt dus verder dan een auto met een kleine accu. Door nieuwe technieken wordt de actieradius van elektrische auto’s steeds groter. Ook gaan de accu’s steeds langer mee.

Langere oplaadtijden

Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan het tanken van een auto met een verbrandingsmotor. Hoewel snelladers de oplaadtijd flink verkorten, is dit nog steeds een aandachtspunt.

Onvoldoende laadinfrastructuur

Onderweg opladen is niet altijd even makkelijk. Hoewel het aantal oplaadpunten snel toeneemt, is de laadinfrastructuur in sommige gebieden nog steeds onvoldoende. Vooral in landelijke gebieden en bij oudere woningen is onderweg laden nog niet ideaal.

Ontbreken van een trekhaak

Veel elektrische auto's hebben geen trekhaak. Dit vormt een probleem als je regelmatig een aanhangwagen, caravan of fietsendrager gebruikt.

Productieproces niet volledig milieuvriendelijk

Elektrische auto's stoten tijdens het rijden geen uitlaatgassen uit. Wel is het productieproces, met name de productie van de batterijen, energie-intensief. Dit draagt dus nog steeds bij aan milieuvervuiling.

Beperkingen bij het installeren van eigen laadpalen

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis een laadpaal te installeren. Bijvoorbeeld vanwege ruimtegebrek of omdat ze in een appartement wonen.

Verandering in rijgedrag

Elektrisch rijden vereist soms een aanpassing in rijgedrag. Denk aan meer anticiperend rijden en vaker opladen. Sommige bestuurders vinden dit lastig.

Afhankelijkheid van elektriciteitsnet

Bij een stroomstoring of instabiliteit van het elektriciteitsnet is het opladen van een elektrische auto een uitdaging. Deze afhankelijkheid is ook een nadeel.

Fiscale voordelen elektrisch rijden

Nu je weet wat alle voor- en nadelen zijn, gaan we nog wat verder in op de fiscale voordelen van elektrisch rijden. Tot 2030 krijg je subsidie als je een elektrische auto koopt. In 2024 is die subsidie 2.950 euro voor een nieuwe auto en 2.000 euro voor een tweedehands (bron: RVO). Er is ook subsidie voor private lease.

Geen wegenbelasting tot 2025

Tot 2025 betaal je geen aanschaf- en motorrijtuigenrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Da’s mooi meegenomen. Na 2025 blijft de motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto goedkoper dan voor een auto op benzine of diesel.

Zakelijk elektrisch rijden

Ook als ondernemer of zakelijke rijder profiteer je van fiscale voordelen. Lease je een elektrische auto en gebruik je deze ook privé? Zakelijke rijders betalen een lager bijtellingstarief voor een elektrische auto dan voor een auto met verbrandingsmotor. Je bijtelling is namelijk maar 4% in plaats van 22%.

Vrijstelling van tolheffing en parkeerkosten

In sommige steden en landen zijn elektrische auto's vrijgesteld van tolheffing. Ook parkeer je ze gratis of tegen gereduceerd tarief. Dit vermindert de kosten van het gebruik van een elektrische auto nog verder.

Overstappen naar elektrisch rijden

Ook als je nu in een brandstofauto rijdt die nog goed is, heeft het zin om die te vervangen voor een nieuwe elektrische auto. Het grootste deel van de milieubelasting van een brandstofauto zit in de kilometers die je ermee rijdt. Niet in het maken van de auto. Hoe minder benzine je gebruikt, hoe beter. Elektrische kilometers rijden levert dus klimaatwinst op. En in de toekomst wordt de stroom die je voor je elektrische auto gebruikt alleen maar groener en schoner.

Ben jij klaar voor elektrisch rijden?

Je hebt net gelezen over de verschillende voordelen van elektrisch rijden. Deze manier van rijden is natuurlijk wel anders dan de meeste van ons gewend zijn. Benieuwd of elektrisch rijden iets voor jou is? Check dan deze Wegwijzer en ontdek het!

Elektrisch rijden met Essent

Thuis of onderweg je auto opladen? Met de laadpas van Essent heb je toegang tot alle openbare laadpalen in de Benelux en een groot deel van de rest van Europa. Liever een laadpaal thuis? Ook dat kan. We bieden twee typen laadpalen van het betrouwbare merk Alfen. En we regelen alles voor je. Van advies tot installatie van je eigen laadpaal. Lekker makkelijk!

Meer over elektrisch laden

Veelgestelde vragen over voordelen elektrisch rijden

Wat zijn de financiële voordelen van elektrisch rijden?

Elektrische auto's hebben lagere operationele kosten vanwege goedkopere elektriciteit en minder onderhoud. Daarnaast zijn er vaak subsidies en belastingvoordelen beschikbaar voor de aankoop van elektrische auto's.

Is elektrisch rijden echt beter voor het milieu?

Ja, elektrische auto's stoten geen uitlaatgassen uit en hebben een hogere energie-efficiëntie dan auto's met verbrandingsmotoren. Bovendien laad je ze mogelijk op met hernieuwbare energiebronnen, waardoor hun ecologische voetafdruk nog verder vermindert.

Hoe zit het met de actieradius bij elektrisch rijden?

De actieradius van elektrische auto's varieert per model, maar is over het algemeen korter dan die van auto's met verbrandingsmotoren. Wel verbetert de technologie snel en bieden veel nieuwe modellen nu een bereik dat vergelijkbaar is met dat van benzine- of dieselauto's.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden