De verwarming verbruikt veel energie en warm water in huis. Wist u dat u snel op de energierekening kunt besparen door de verwarming lager te zetten? Het lager zetten van de verwarming is slechts één bespaartip. We hebben nog meer bespaartips voor u, zodat u er warmpjes bij zit in de koude wintermaanden, en toch bespaart op energie.

Goede isolatie

Een goede isolatie is heel belangrijk om op warmte te besparen. Wanneer warmte namelijk weglekt via ramen en deuren, dan wordt het huis binnen er niet warmer van. Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat.

Doe de tussendeur dicht

Iets wat we vaak vergeten is het sluiten van de tussendeuren in de woning. Komt er dan nog lucht onder de deur door, dan kunt u de kamer isoleren met behulp van een deurkussen. Deze langwerpige kussentjes zijn verkrijgbaar in allerlei vormen en kleuren. Ze sluiten de kier onder de deur perfect af.

Verwarm de kamer waar u bent

De woonkamer of de woonkeuken zijn vaak de vertrekken in huis waar u de meeste tijd doorbrengt. Verwarm deze en zorg voor goede isolatie. Wilt u besparen op de energiekosten, stook dan niet in ruimtes waar u toch niet bent. Overigens is het verwarmen van slaapkamers niet nodig, omdat het beter voor de gezondheid is als deze kamer koeler is. Ook hoeft de vloerverwarming van de badkamer niet de hele dag aan te staan.

Zet de verwarming lager

Zoals gezegd is het goed om de verwarming lager te zetten om zo te besparen op de energiekosten. Heeft u een thermostaat, dan is het makkelijker om de temperatuur te regelen. Wanneer u deze 1 graad lager zet, dan kunt u zo 80 euro per jaar besparen. ’s Nachts zet u de thermostaat terug naar 15 graden. Hiermee bespaart u nog eens 80 euro per jaar. Een slimme thermostaat leert van uw leefpatroon en stelt de temperatuur automatisch in op basis van uw voorkeuren. Een handige en gemakkelijke manier om altijd een aangename temperatuur in huis te hebben. Heeft u vloerverwarming? Zet de thermostaat dan naar 17 graden terug. Dan warmt de vloer in de ochtend weer sneller op. Gaat u overdag weg, zet dan ook de thermostaat op 15 graden. Hiermee kunt u gemiddeld 140 euro per jaar besparen.

Leuke dekentjes op de bank

Wanneer u stilzit – bijvoorbeeld voor de televisie of achter de laptop – dan kan het zijn dat u het eerder koud heeft wanneer de verwarming lager staat. Laat de verwarming of thermostaat met rust en trek een warme trui aan. Of los het op met lekkere warme schapenwollensloffen, dekentjes, fleecetrui of kamerjas. De dekens kunt u zelfs nog afstemmen op uw interieur. En het is nog gezellig ook om ’s avonds onder een fleecedekentje op de bank te kruipen.