Energieslurpers? Check het stroomverbruik van apparaten

Je doet zo je best om weinig energie te verbruiken. Woning geïsoleerd? Check! Alle naden en kieren zijn dicht én je hebt een slimme thermostaat om te besparen op gas. Ook doet iedereen braaf het licht uit als ze de kamer uitgaan. Toch lijkt het allemaal niet te helpen als je de energierekening bekijkt. Klinkt alsof er energieslurpers in huis staan! Bekijk welke apparaten het meeste stroom verbruiken en onze tips om energie te besparen.

Welke apparaten verbruiken veel stroom?

Vergeleken met vroeger hebben we veel meer apparaten in huis. Handig want ze nemen ons werk uit handen zodat we meer tijd hebben voor andere, leukere dingen. Maar ondertussen verbruiken ze wel veel energie. Tijd om eens te kijken wat dan de grootste energieslurpers zijn. Het is verstandig om goed naar het energielabel te kijken als je een van deze apparaten koopt.

  • elektrische boiler
  • elektrische kachel
  • airco
  • tuinvijverpomp en terrasverwarming (link naar artikel besparen buiten)
  • waterbed
  • thuistap voor bier
  • (Amerikaanse) koelkast of diepvries (link naar koelkast vervangen)
  • groot televisiescherm
  • infraroodsauna en stoomcabine
  • wasdroger en vaatwasser

Stekker in het stopcontact? Voorkom sluipverbruik!

De oplader van je telefoon haal je meestal uit het stopcontact als de telefoon opgeladen is. Sowieso omdat het brandgevaarlijk is, maar ook omdat je weet dat het stroom kost als je de oplader in het stopcontact laat zitten. Wat doe je met de stekker van het koffiezetapparaat als je koffie klaar is? Raar maar waar: een koffiezetter blijft stroom gebruiken ook als je geen koffie zet. Eigenlijk alle apparaten verbruiken stroom als je ze niet gebruikt en de stekker wel in het stopcontact blijft zitten. Dit sluipverbruik kost je aardig wat stroom, vooral als je oudere apparaten in huis hebt. Een huishouden is elk jaar gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dat is ongeveer 100 euro per jaar. Zonde van je geld!

Top 10 sluipverbruikers

Veel apparaten staan altijd aan of op stand-by. Denk maar eens aan een elektrische deurbel of boiler. Ook de dvd-recorder, de satellietontvanger en antenneversterker vragen de hele dag stroom. In de top 10 van sluipverbruikers staat veel randapparatuur voor de televisie. Goed om vooral daar even naar te kijken.

 

Miniboiler                                                     147 kWh/jaar 34 euro

Uitgebreide decoder met HDD                 130 kWh/jaar 30 euro

Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd)      81 kWh/jaar 19 euro

VHS-DVD combi                                         61 kWh/jaar 14 euro

Satellietontvanger                                      59 kWh/jaar 14 euro

Antenneversterker                                      47 kWh/jaar 11 euro

Espressomachine                                      42 kWh/jaar 10 euro

HDD recorder                                              38 kWh/jaar 9 euro

Basis decoder zonder HDD                      33 kWh/jaar 8 euro

DVD recorder                                              33 kWh/jaar 8 euro

Tips om sluipverbruik van apparaten te voorkomen

Sluipverbruik kost je elk jaar ongeveer 100 euro. Geef jij dat geld ook liever uit aan lekker eten of een weekendje weg? Dan zijn deze tips echt iets voor jou. Doe er je voordeel mee!

 

1. Zet apparaten echt uit

Het is natuurlijk makkelijk om de tv op stand-by te zetten. Maar ook dan verbruikt deze stroom. Dat geldt voor alle apparaten op stand-by. Ze verbruiken onnodig veel energie. Zet daarom apparaten echt uit.

2. Haal de stekker uit het stopcontact

Gebruik je een apparaat niet? Trek dan even de stekker uit het stopcontact. Ook van je koffiezetapparaat 😊 Zeker als je op vakantie gaat. Het scheelt je niet alleen geld maar je hebt ook minder kans op bliksemschade en brand door kortsluiting.

3. Gebruik een stekkerblok met aan-uitschakelaar

Kom je lastig bij de stekker? Dan is het handig om een stekkerblok met een aan-uitschakelaar te kopen. Daarmee zet je in 1 keer alle apparaten uit. Je hebt ze in de bouwmarkt al vanaf een paar euro.

4. Gebruik een bespaarstekker

Je kunt ook speciale bespaarstekkers kopen. Die plaats je tussen het apparaat en het stopcontact. Staat het apparaat uit of stand-by? Dan zorgt de bespaarstekker dat deze toch geen stroom verbruikt. Ideaal!

5. Schakel de verlichting uit

Verlichting verbruikt ook een groot deel van de stroom in huis, namelijk maar liefst 14%. Daar valt dus vast ook op te besparen. Gebruik alleen licht als je het echt nodig hebt, en dan natuurlijk nog het liefste led-lampen.

6. Vervang oude apparaten

Oude apparaten verbruiken meer energie dan nieuwe. Dit geldt ook voor sluipverbruik. Is je koelkast ouder dan 15 jaar of heeft deze energielabel C? Dan is het verstandig om je koelkast te vervangen door een nieuw exemplaar. Dat geldt natuurlijk ook voor je wasmachine, vaatwasser of televisie. Het energielabel is door de Europese Unie verplicht voor nieuwe elektrische apparaten. Op het apparaat staat dan een sticker met het label.

 

Nog een aantal belangrijke feitjes op een rij 

Feitenbank besparen