Oude koelkast vervangen?

Wachten tot uw oude koelkast kapot gaat is vaak onverstandig. Het klinkt vreemd om een goed werkend apparaat te vervangen voordat het stuk is, maar moderne koelkasten zijn veel zuiniger dan oude koelkasten.

Is uw koelkast ongeveer zeven jaar of ouder? Dan levert vervangen financieel bijna altijd voordeel op. Daarnaast is het ook voor het milieu nog eens beter om die koelkast weg te doen. Wel moet u bij het kopen van een nieuwe koelkast goed letten op het energielabel, er zit namelijk veel verschil tussen de verschillende energieklassen, zelfs tussen A+ en A+++. Hoe dat allemaal zit, leest u in dit blog.

Verbruik van een oude koelkast

De afgelopen tien jaar zijn koelkasten veel energiezuiniger geworden. Een oude koelkast is daarom meestal een ware energievreter. Maar niet alleen dat, in hele oude koelkasten kunnen nog gevaarlijke CFK’s voorkomen. Dat zijn chemische stoffen die grote milieuschade kunnen opleveren. Handel in koelkasten die CFK’s bevatten is daarom sinds 1996 verboden. Ook als uw oude koelkast niet zó oud is, is het bijna altijd voordelig om het apparaat te vervangen. Dat heeft natuurlijk te maken met de kosten.

Een gemiddelde oude koelkast verbruikt per jaar meer dan 350 kWh, wat overeenkomt met ongeveer 70 euro elektriciteitskosten. Hele oude koelkasten verbruiken vaak zelfs meer dan 500 kWh per jaar (ongeveer 100 euro per jaar). Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt ter vergelijking slechts 150 kWh per jaar (ongeveer 30 euro). Het vervangen van een oude koelkast kan daarom wel 40 tot 70 euro per jaar besparen. Stel dat een nieuwe koelkast minimaal tien jaar meegaat, dan heeft u alleen aan stroomkosten al minimaal 400 tot maar liefst 700 euro voordeel.

Verschil tussen energielabel A+ en A+++

Veel nieuwe koelkasten lijken energiezuinig, ze hebben in de folder of in de winkel immers label A+. Dat zou wel goed moeten zijn toch? Helaas, zelfs binnen de A-klasse is er veel verschil. Omdat er geen klasse hoger dan A is, zijn de producenten met het plusteken gaan werken, zodat er nu koelkasten zijn van A tot en met A+++, wel drie plusjes dus. Kort samengevat: een koelkast die in de A+ klasse valt, verbruikt 2x zoveel stroom vergeleken met een A+++ koelkast. Zelfs het vervangen van een A+ koelkast kan dus erg de moeite waard zijn, zowel voor het milieu als uw portemonnee.

Oude koelkast wel of niet vervangen?

Weet u nog niet zeker of het ook voor u loont om uw oude koelkast weg te doen? Dan is het goed om eerst te weten hoeveel stroom uw huidige koelkast precies verbruikt. Daarvoor zijn handige en goedkope energiemeters te koop die over een periode van bijvoorbeeld een week laten zien hoeveel uw koelkast heeft verbruikt. Een kortere meting geeft geen duidelijk beeld, omdat uw koelkast maar een aantal keren per uur even aanslaat. Ook is het overdag vaak warmer in huis en gaat de deur vaker open, waardoor de koelkast meer verbruikt dan ‘s nachts. Als u de gegevens van een hele week heeft, kunt u gemakkelijk het jaarverbruik berekenen. Wanneer u daarna dat getal vergelijkt met het jaarverbruik van een nieuwe A+++ koelkast, dan weet u hoeveel u per jaar zult besparen en of het slim is om een nieuwe koelkast te kopen.

Oude koelkast vervangen goed voor het milieu

Het maken van een koelkast in een fabriek kost grondstoffen en energie. Toch wordt dat ruimschoots goedgemaakt doordat diezelfde koelkast elk jaar veel minder energie verbruikt dan een oude koelkast. Een nieuwe koelkast bestaat vooral uit ijzer, kunststof en isolatiematerialen. Een koelkast kan zijn werk doen door gebruik te maken van koudemiddelen, meestal propaan en isobutaan. Deze stoffen zijn voor het milieu niet gevaarlijk, in tegenstelling tot de CFK’s in oude koelkasten. Uw oude koelkast mag u gratis inleveren, u heeft immers al een verwijderingsbijdrage betaald toen u de koelkast kocht. De gemeente weet precies waar inzamelplaatsen voor oude koelkasten zijn. U mag het apparaat ook inleveren bij de leverancier waar u een nieuwe koelkast koopt. Dat kost u niets.

Nog meer energie besparen?

Heeft u na het vervangen van uw koelkast de smaak te pakken? Dan zijn er nog veel andere mogelijkheden om extra te besparen. Grote verbruikers in huishoudens zijn bijvoorbeeld een elektrische boiler, waterbed, aquarium, elektrische verwarming en airconditioning.