Wil je minder energie verbruiken? De oude koelkast vervangen is een slimme zet. Een nieuwe koelkast is namelijk veel zuiniger in verbruik dan een oude koelkast. Bekijk het verschil tussen oude en nieuwe koelkasten én tips om de koelkast zo zuinig mogelijk te gebruiken. Weet jij bijvoorbeeld of een volle koelkast meer verbruikt dan een lege? En of een koelkast meer of juist minder energie verbruikt in een warme ruimte? Lees snel verder.

Energieverbruik van een oude koelkast

Een oude koelkast vreet echt energie. Een koelkast van 25 jaar oud kost bijvoorbeeld elk jaar 500 kWh aan stroom. Dat is ongeveer 115 euro op de energierekening. Gelukkig hebben de meeste mensen niet meer zo’n oudje staan. Toch slurpen ook koelkasten van 8 jaar of ouder meer energie dan nodig is. Namelijk meer dan 350 kWh per jaar, ongeveer 80 euro op de jaarlijkse rekening. Een oude koelkast vervangen is goed voor je portemonnee én voor het milieu. In hele oude koelkasten zitten namelijk soms nog gevaarlijke CFK’s (chloorfluorkoolwaterstoffen). Net als vroeger in spuitbussen. Het duurt erg lang voordat deze chemische stoffen zijn afgebroken. Ze zijn verboden omdat ze de ozonlaag aantasten. Sinds 1996 mogen winkels geen koelkasten met CFK’s meer verkopen.

Verschil gemiddeld energieverbruik oude en nieuwe koelkast

Fabrikanten hebben de afgelopen tien jaar steeds energiezuinigere koelkasten gemaakt. Een nieuwe A+++ koelvriescombinatie verbruikt nog maar 150 kWh per jaar, dit is ongeveer 35 euro. Vergeleken met een koelkast die ouder is dan 8 jaar bespaar je dus in een jaar 200 kWh. Dat scheelt elk jaar opnieuw 46 euro op de energierekening. Is je koelkast 25 jaar oud? Dan bespaar je natuurlijk nog meer, tot wel 80 euro per jaar. Zo verdien je in 10 jaar tijd aan stroom al 460 tot 800 euro terug.


Koelkast stuk? Check het energieverbruik van een nieuwe

Veel nieuwe koelkasten lijken energiezuinig. Ze staan in de folder of in de winkel met energielabel A+. Klinkt goed, toch? Helaas, zelfs bij de A-labels is er veel verschil in het energieverbruik. De energielabels gaan van A tot en met F. Er is geen label hoger dan A. Daarom werken fabrikanten met plustekens, zo zie je in de winkel koelkasten van A tot en met A+++. Een koelkast met A+ verbruikt 2 keer zoveel stroom vergeleken met een A+++ koelkast. Zelfs het vervangen van een A+ koelkast kan dus al de moeite waard zijn! Ook is het belangrijk dat je geen te grote koelkast koopt. Waarom meer stroom verbruiken dan nodig is? Je kunt tellen met 50 liter koelinhoud en 30 liter vriesvak per persoon.


Bereken het energieverbruik van je koelkast

Wil je eerst weten of het loont om een nieuwe koelkast te kopen? Dan is het handig om de stroom te meten die je koelkast verbruikt. Daarvoor zijn handige en goedkope energiemeters te koop. Meet wel altijd over een langere periode zoals een week. Het verbruik van een koelkast is namelijk onregelmatig en onder andere afhankelijk van de omgevingstemperatuur en hoe vaak de deur open en dicht gaat. Heb je de gegevens van 1 week? Dan bereken je eenvoudig het verbruik per jaar. Daarna kun je het verbruik vergelijken met een nieuwe A+++.


Een nieuwe koelkast bespaart altijd energie

Natuurlijk kost het maken van een nieuwe koelkast grondstoffen en energie. Dit maakt een nieuwe koelkast goed doordat deze elk jaar veel minder energie verbruikt dan een oude. Bovendien bestaat een nieuwe koelkast vooral uit ijzer, kunststof en isolatiematerialen en werkt met koudemiddelen zoals propaan en isobutaan. Deze stoffen zijn voor het milieu niet gevaarlijk, in tegenstelling tot de CFK’s in oude koelkasten.


Oude koelkast gratis inleveren

Je hoeft nooit te betalen om je oude koelkast in te leveren. Je hebt namelijk al de verwijderingsbijdrage betaald toen je ‘m kocht. Daarom mag je een oude koelkast altijd gratis meegeven aan de winkel waar je de nieuwe koopt. Geen nieuwe gekocht en wil je toch de oude kwijt? Check de mogelijkheden bij je gemeente. Inleveren is fijn, want dan kan het materiaal uit oude koelkasten namelijk gerecycled worden. Dit bespaart grondstoffen en zorgt voor minder afval. Ook voorkomt inzameling dat gevaarlijke stoffen en elektronica in het milieu terecht komen.


Tips voor een zuinige koelkast

Een koelkast staat altijd aan en verbruikt best wat stroom. Controleer daarom of de deur nog goed sluit en maak het afsluitrubber af en toe schoon. Ook de achterkant van de koelkast moet je afstoffen. Daarnaast is 4 graden koud genoeg, lager hoeft echt niet. Met deze tips zorg je dat de koelkast nog zuiniger werkt en dus minder stroom verbruikt. Zonde om geld te laten liggen.


Bespaar door je koelkast te vullen

Je zou het niet verwachten maar een volle koelkast verbruikt minder energie dan een lege koelkast. In een koelkast zit namelijk lucht. Als je de deur van de koelkast opent, dan vult de warme lucht van buiten de lege plekken op. De koelkast moet vervolgens de warme lucht weer afkoelen en dat kost energie. Tip: vul je koelkast op met flessen water.

Plaats de koelkast niet naast de verwarming of in een warme ruimte

Een koelkast verbruikt meer energie in een te warme of te koude ruimte. Een koelkast moet dan veel harder werken om op temperatuur te blijven. Op het typeplaatje van de koelkast staat tussen welke temperaturen de koelkast het beste werkt, de zogenoemde klimaatklasse. Dit zijn de verschillende klimaatklassen:

SN = 10 tot 32 graden Celsius

N = 10 tot 32 graden Celsius

ST = 16 tot 38 graden Celsius

T = 16 tot 43 graden Celsius

SN - ST = 10 tot 38 graden Celsius

SN - T = 10 tot 43 graden Celsius

Wil je een koelkast in de garage of schuur? En wordt het daar in de zomer erg warm? Check dan eerst even de klimaatklasse.

Zet de koelkast uit als je er lang niet bent

Ga je een paar weken op vakantie? En is de koelkast leeg? Dan kun je de koelkast helemaal uitzetten. Dat bespaart weer stroom voor een paar weken. Vergeet alleen niet om de deur open te laten. Anders krijg je vieze geurtjes. Dat is niet zo lekker thuiskomen.

Laat warm eten afkoelen voordat je het in de koelkast zet

Heb je eten over? Laat het eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Anders moet de koelkast harder werken om de warmte die van het eten af blijft komen om af te koelen.

Laat bevroren producten in de koelkast ontdooien

Je koelkast hoeft dan minder stroom te verbruiken omdat de koelkast energie geleverd krijgt in de vorm van kou. Het product dat aan het ontdooien is, komt niet op kamertemperatuur en bederft minder snel.

Wil je nog meer energie besparen?

Heb je na het vervangen van de koelkast de smaak te pakken? Er zijn nog veel meer manieren om energie te besparen. Grote verbruikers in huishoudens zijn bijvoorbeeld een wasdroger, aquarium, elektrische verwarming en airconditioning.