Hoeveel energie gebruiken spaar- en ledlampen? Wat doe jij met kapotte lampen? Heeft het zin om gloeilampen te vervangen? Bekijk hieronder de meestgestelde vragen en tips over energiezuinig verlichten. 

Waarom kies je voor een spaar- of ledlamp?

Door energiezuinige verlichting te gebruiken, wordt de schade aan het milieu beperkt. Elke dag opnieuw. Daarom is het belangrijk dat iedereen voor lampen kiest die weinig energie gebruiken. Voor de meeste toepassingen bestaat wel een geschikte ledlamp.

Hoeveel energie gebruikt een ledlamp?

Van alle soorten lampen gebruikt ledverlichting het minste energie. Ook geven ledlampen de minste warmte af en hebben ze een lange brandtijd. Ook spaarlampen zijn een stuk zuiniger dan gloeilampen. Het hangt er een beetje van af welke ledlamp je precies vergelijkt met welke gloeilamp, maar in veel gevallen scheelt het zo'n 80 procent. Halogeen-, tl- en spaarlampen zitten ertussenin. Die zijn ten opzichte van gloeilampen maar ongeveer 25 procent zuiniger.

5 soorten ledlampen

Er zijn 5 soorten ledlampen, elke lamp heeft zijn eigen voordeel:

  • Standaard ledlamp. Led-lampen met een kleine fitting (E14) of grote fitting (E27). Deze vervangen de ouderwetse gloeilamp.
  • Ledspot. Deze ledlampen passen in lampen met een GU10-armatuur.
  • Leddimmer. Deze heb je nodig om ledlampen te dimmen. Let op: niet alle ledverlichting kun je dimmen. Bekijk de verpakking of dimmen mogelijk is.
  • Led tl-buis. Mooie vervanging van zowel standaard T5 als oudere T8 tl-buizen.
  • Ledstrip. Dé moderne variant van accentverlichting. Je hebt de keuze uit heel veel kleuren. Achter de tv is een perfecte plek voor een ledstrip.

Heeft het zin om goede gloeilampen te vervangen?

Gloeilampen verbruiken enorm veel stroom. Daarom is het toch beter om ze te vervangen door ledlampen. Aan de ene kant natuurlijk jammer, want je gooit een goede lamp weg. Maar... je gaat wel minder energie verbruiken. Dat is beter voor het milieu en voor de portemonnee. Die winst is groter dan dat je de gloeilamp thuis laat branden tot deze kapot gaat.

En hoe zit het dan met halogeen- en tl-lampen?

Ledlampen gebruiken zeker minder energie dan halogeen- en tl-lampen, maar ook weer niet zoveel dat het loont om ze direct te vervangen. Pas als een halogeen- of tl-lamp kapot gaat, doe je er goed aan om hem te vervangen door een ledlamp.

Zijn ledlampen duurder dan 'gewone' lampen?

Ja. Het prijskaartje van een energiezuinige lamp is vaak hoger dan die van een gloeilamp. Dat is een feit. Maar dankzij de langere levensduur en het lagere energieverbruik is deze lamp op de lange termijn toch goedkoper. Waar je bijvoorbeeld drie keer een gloeilamp moet vervangen, blijft de energiezuinige led- of spaarlamp nog steeds branden. Gemiddeld heeft een spaarlamp 7.000 branduren en een gloeilamp 1.000 branduren. Als je dat tegen elkaar wegstreept, dan valt de aanschaf van een energiezuinige lamp eigenlijk best wel mee.

Hoe kies je een goede ledlamp?

In de tijd van de gloeilampen was een nieuwe lamp kopen makkelijk. Je keek naar de maat van de fitting en naar de sterkte in watt. Voor de juiste keuze van een energiezuinige lamp komt wel wat meer kijken. Let op de volgende punten:

  • Welk energielabel heeft de lamp?
  • Past de lamp wel in de houder? Zeker bij wat oudere lampenkappen goed om even te checken. 
  • Wil je de ledlamp dimmen?
  • Heeft het licht de goede kleur?
  • Welke sterkte heeft de lamp?

Wat zegt het energielabel?

Het energielabel geeft met een letter weer hoe energiezuinig de lamp is. Kies het liefst voor A++, want lampen met dit label zijn het zuinigst. Behalve een letter staat ook het energieverbruik aangegeven in kWh per 1.000 uur. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de lamp.

Hoe zie je of de ledlamp in de houder past?

Ledlampen passen vaak niet in oude lamphouders. Ben je van plan om lampen te kopen? Meet dan eerst even de binnenmaten van de lamphouder in centimeters. Meet van een schemerlamp niet alleen de diameter, maar ook de hoogte van de kap ten opzichte van de fitting. Toch een beetje raar als de lamp erboven uitsteekt. De meeste winkeliers vinden het geen probleem als je de lamp uit de verpakking haalt om de afmetingen te controleren.

Wil je de ledlamp dimmen?

Wilt u mooie sfeerverlichting in huis? Dan wilt u de ledlampen waarschijnlijk ook dimmen. Let op: niet alle ledlampen kunt u dimmen. Check de verpakking of er 'dimbaar' op staat. Daarnaast is niet elke dimmer geschikt voor ledverlichting. Dat merkt u snel genoeg als de lampen gaan trillen, zoemen of zelfs kapotgaan. Ook de moeite waard om even te controleren voordat u een dimmer koopt. 

Hoe weet je of de lamp de goede kleur heeft?

Wil je de ledlamp gebruiken voor sfeerverlichting of om bij te lezen? Dan is de kleur erg belangrijk. Vraag aan de winkelier of je de lamp even mag zien branden. In de meeste winkels is dit geen probleem.

Welke sterkte heeft de lamp?

De sterkte van een ledlamp is in lumen. Ben je nog gewend te rekenen in watt? Gebruik dan de vuistregel '1 watt = 10 lumen'. Dus wil je voor de schemerlamp een peertje van 40 watt hebben, zoek dan in de winkel een lamp van 400 lumen. Soms staat het ook het aantal watt vermeld op de verpakking.

Kies je voor gewone of slimme verlichting?

Steeds meer mensen kiezen slimme verlichting omdat ze zo makkelijk een fijne sfeer in huis hebben met eenvoudige en betaalbare lampen. Het grote voordeel van slimme verlichting is dat je lampen bedient op afstand. Ook stel je makkelijk tijdschema's in via je smartphone, bijvoorbeeld dat de lampen uit gaan wanneer jij naar bed gaat. Slimme lampen hebben dus veel voordelen!