Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Rijd je met een elektrische auto en plan je binnenkort een trip naar Duitsland? Dan vraag je je vast af waar je je auto oplaadt. In dit uitgebreide artikel geven we je een helder overzicht van alle beschikbare laadstations in het land. Van snelweg tot stadscentrum. We wijzen je de weg naar handige apps, bespreken de kosten en leggen uit hoe je drukte bij de laadpalen vermijdt. Zo heb je straks alle kennis in huis om je elektrische auto probleemloos op te laden in Duitsland.

Laadpalen Duitsland overzicht

In tegenstelling tot Nederland, waar je op bijna elke straathoek een laadpaal vindt, heeft Duitsland nog een lange weg te gaan. Met name in woonwijken en het noordoosten van het land blijft de aanwezigheid van openbare laadpunten achter.

Het overzicht van laadpalen in Duitsland toont een verspreid beeld, voornamelijk door de complexe organisatiestructuur van de Duitse overheid met zijn deelstaten en honderden bijbehorende nutsbedrijven of Stadtwerke. Gelukkig werken ongeveer 70 procent van deze Stadtwerke samen via het Ladenetz-netwerk. In dit overzicht van laadpalen in Duitsland merk je dat deze laadpunten vooral te vinden zijn bij openbare plaatsen zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen en winkelcentra.

Laadpalen Duitsland kaart

Plan je een trip naar Duitsland met je elektrische auto? Dan wil je natuurlijk weten waar je terechtkomt voor een snelle oplaadbeurt. We hebben de beste websites voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het vinden van laadpalen in Duitsland.

  • Een handige tool is de website Chargemap, die je helpt de beste laadstations voor je elektrische auto te vinden, waar je ook bent. Dankzij handige filters vind je gemakkelijk vrije laadpalen en de beste oplaadlocaties.

  • Laadkompas biedt een overzicht van zowel gewone laadpalen als snelladers in Duitsland. Met de laadpas van Laadkompas laad je altijd gemakkelijk je auto op.

  • En tot slot is er de Essent laden app. Deze app geeft je een handig overzicht van alle publieke laadpalen in Nederland én in een groot deel van Europa, waaronder Duitsland. Heb je een Essent laadpas? Dan zie je in de app een compleet overzicht van al je laadsessies en de kosten.

Laadpalen snelweg Duitsland

Als je met een elektrische auto door Duitsland reist, heb je ruime keuze aan laadpalen langs de snelweg. Er staan snelladers en reguliere laadpalen. Opladen bij reguliere laadpalen is ongeveer dertig procent duurder dan in Nederland, maar op sommige plekken kun je hier nog steeds gratis laden.

In Duitsland staan over het algemeen voldoende laadpalen. Zowel langs de snelwegen als in grote steden als Berlijn, Hamburg en München. Langs de A3 Autobahn bijvoorbeeld, vind je laadpalen direct tegenover het Serways restaurant. Dit is een handige stopplaats als je van plan bent om te eten terwijl je auto oplaadt.

Maar wat als je haast hebt? Dan zijn snelladers je beste vriend. Deze vind je met regelmaat langs de snelwegen. Let wel op, want voor een snellader moet je vaak al een stuk van de snelweg afgaan. Je wilt immers niet te lang wachten op een vrije laadplek.

Laadpalen Duitsland app

Plan je een reis met je elektrische auto naar onze oosterburen? Dan wil je zeker weten dat je altijd en overal kunt opladen. We hebben de beste laadpaal-apps voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij het vinden van laadpalen voor elektrische auto's in Duitsland.

  • De Chargemap-app is een uitstekende keuze. Deze app biedt een uitgebreid overzicht van laadpunten, inclusief beschikbaarheid en laadsnelheid. Handig als je onderweg bent en snel een oplaadpunt nodig hebt.

  • Ook de ANWB Onderweg App verdient een plek in dit lijstje. Met deze app vind je eenvoudig een laadpaal in de buurt, ook in Duitsland. Bovendien biedt de app informatie over de beschikbaarheid van laadpunten.

  • Fastned is een andere populaire app die je helpt bij het vinden van snelladers langs de snelweg. Vooral handig als je lange afstanden aflegt en snel weer op weg wilt zijn.

  • En dan is er natuurlijk de Essent laden app. Deze app toont alle laadpalen in de buurt en geeft real-time informatie over de beschikbaarheid en laadtarieven.

  • Download ook de Tesla app als je gebruik wilt maken van Tesla Superchargers. Bij veel Supercharger in Duitsland kun je namelijk ook terecht als je geen Tesla hebt.

  • Tot slot willen we A Better Routeplanner noemen, een app die je helpt bij het plannen van je route en rekening houdt met de locaties van laadpalen.

Aantal laadpalen Duitsland

Als je als Nederlandse elektrische rijder door Duitsland rijdt, kom je een indrukwekkend aantal laadpalen tegen. Met ongeveer 84.000 laadpalen (bron: ANWB) heeft Duitsland aanzienlijk geïnvesteerd in de infrastructuur voor elektrisch rijden. Dit is wel minder dan het aantal laadpalen in Nederland, dat er ruim 140.000 telt (RVO, 2023). Duitsland blijft echter niet achter. Het land heeft een groei van 60% in het aantal laadpalen in slechts een jaar tijd gezien. Het aantal snelladers neemt snel toe. Momenteel zijn er 19.000 snelladers in Duitsland (bron: ANWB).

Drukte laadpalen Duitsland

Als je met een elektrische auto door Duitsland rijdt, wil je natuurlijk weten hoe het zit met de drukte bij laadpalen. In tegenstelling tot Nederland, waar je op vrijwel elke straathoek een laadpaal vindt, is dit in Duitsland minder vanzelfsprekend.

In sommige regio's van Duitsland is de capaciteit van laadpalen ruim voldoende om aan de vraag te voldoen. Maar er zijn ook gebieden waar de vraag het aanbod overtreft. Vooral tijdens piekmomenten zoals vakantieseizoenen. Dit leidt tot wachttijden bij laadpunten, met name bij snelladers langs populaire routes.

Vrije openbare laadpunten vinden

Dus hoe vind je een vrije laadpaal? Maak gebruik van apps zoals Google Maps of Pump, die de verwachte drukte bij veel laadpunten weergeven. Zo kun je jouw route plannen op basis van beschikbare laadstations en eventuele wachttijden vermijden.

Daarnaast is het verstandig om jouw reis buiten de piekuren te plannen. Zo vermijd je de grootste drukte bij de laadpalen. En vergeet niet: hoe vroeger op de dag je begint met rijden, hoe groter de kans dat je een vrije laadpaal vindt.

Gratis laadpalen Duitsland

Wil je weten waar je gratis kunt opladen? Hoewel opladen bij reguliere laadpalen in Duitsland ongeveer dertig procent duurder is dan in Nederland, zijn er nog steeds plekken waar je kosteloos je accu kunt bijvullen. Bij supermarkten zoals Aldi en Lidl vind je vaak gratis laadpunten. Deze winkelketens waren een van de eersten die gratis oplaadpunten aanboden aan hun klanten. Tegenwoordig betaal je ook bij deze winkels echter steeds vaker voor het opladen op de parkeerplaats.

Gratis laadpunten Nederland vs. Duitsland

Er zijn in Duitsland lokale laadpalen waar je gratis kunt opladen, zelfs zonder je aan te melden bij de laadpaal. Gebruik de eerdergenoemde apps om deze laadpunten te vinden.

In vergelijking met Nederland, waar gratis laadpalen minder gebruikelijk zijn, biedt Duitsland dus nog steeds een redelijk aantal gratis laadopties. Maar let op, het beleid verschilt per regio en aanbieder. Controleer altijd de voorwaarden voordat je begint met opladen.

Hotel met laadpaal Duitsland

Als je als Nederlandse elektrische rijder in Duitsland verblijft, wil je natuurlijk een hotel met laadpaal vinden. Gelukkig hebben veel hotels in Duitsland deze service al geïntegreerd. Van budgetvriendelijke keuzes tot luxe resorts.

Ibis München City, NH Erlangen en Van der Valk Moers zijn enkele voorbeelden van hotels met laadpalen. Ook de Althoff Grandhotel Schloss Bensberg biedt deze service aan. Bij supermarktketens zoals Aldi en Lidl, die vaak naast of in de buurt van hotels liggen, vind je ook laadpalen. Deze bieden een handige oplossing als je hotel geen eigen laadpunt heeft.

Bij het plannen van je verblijf is het belangrijk om vooraf te controleren of je hotel een laadpaal heeft. Neem daarvoor direct contact op met het hotel of zoek informatie op websites zoals hotelsmetlaadpaal.nl of hotels-onderweg.nl.

Houd ook rekening met de locatie van het hotel. Ligt je hotel in het centrum van een grote stad, dan heb je waarschijnlijk meer laadopties in de buurt dan wanneer je op het platteland verblijft.

Kosten openbare laadpaal Duitsland

Wanneer je met een elektrische wagen in Duitsland rijdt, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten bij openbare laadpalen. Het tarief dat je betaalt voor het opladen van je auto kan variëren, maar gemiddeld ligt dit tussen de 25 en 80 cent per kWh (bron: autoonderhouden.nl, 2023). De kosten liggen gemiddeld 30 procent hoger dan in Nederland (bron: ANWB), waar je bij een publieke laadpaal gemiddeld 60 cent per kWh betaalt (bron: Milieu Centraal).

Verschil per laadpas aanbieder

Voor je begint met laden, wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Gebruik je app om de tarieven in te zien. Of bekijk de website van de laadpas aanbieder. Tarieven verschillen per laadpaalbeheerder. Elke beheerder is vrij om een eigen tarief vast te stellen. Hierdoor is de transparantie van de kosten bij laadpalen niet altijd even duidelijk.

Nederlandse of Duitse laadpas?

Met een Essent laadpas betaal je geen starttarief en geen extra kosten per laadsessie bij een openbare laadpaal. Je betaalt alleen de kosten per kWh aan de laadpaalexploitant. De aanschaf van de pas is gratis en de maandelijkse kosten voor je abonnement bedragen slechts 4 euro. Met een Essent laadpas kun je bij bijna alle openbare Duitse laadpunten laden. Check daarvoor de gratis laden app.

Laadpaal zoeken Duitsland conclusie

Als je op reis bent in Duitsland met een elektrische auto, maak je je dus geen zorgen over het zoeken van een laadpaal. Er zijn talloze opties beschikbaar. Van openbare laadpalen tot die bij hotels en supermarkten. Dankzij handige apps zoals de Essent laden app vind je moeiteloos de goedkoopste en meest geschikte laadpaal. Waar je ook bent. Hoewel de kosten voor het opladen in Duitsland iets hoger liggen dan in Nederland, is de vrijheid om overal in Duitsland op te laden een groot pluspunt. Veilige en groene reis!

Veelgestelde vragen over laadpalen Duitsland

Is er voldoende dekking van laadpalen in Duitsland?

Ja, Duitsland heeft een goede dekking van laadpalen, hoewel het aantal openbare laadpalen minder is dan in Nederland.

Hoe vind ik een openbare laadpaal in Duitsland?

Met de Essent laden app of andere vergelijkbare apps kun je makkelijk een laadpaal vinden in Duitsland.

Kan ik mijn Nederlandse laadpas gebruiken in Duitsland?

Ja, de meeste Nederlandse laadpassen worden ook in Duitsland geaccepteerd.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden