Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Leestijd: 3 minuten

Met een elektrische auto hoef je geen benzine te tanken, maar je moet wel je accu opladen. De oplaadtijd van een elektrische auto verschilt nogal. Het laden van je elektrische auto kan soms in een half uurtje, de andere keer duurt het bijna een hele dag. Het maakt namelijk veel verschil waar je laadt en hoe groot de accu van je auto is. En natuurlijk hoe leeg je accu is.

Hoe laad je een elektrisch auto op?

Je auto opladen kun je thuis of op straat doen. Hoe snel je auto is opgeladen verschilt per laadpunt. En hangt af van de grootte van je accu. Hoe groter je accu, hoe langer het duurt om je elektrische auto helemaal op te laden. We gaan uit van een elektrische auto met een gemiddelde accucapaciteit (60 kWh) die je voor 80% wilt volladen. Dit duurt:

  • via het stopcontact - 21 uur
  • via een laadpaal thuis - 4,5 tot 13 uur
  • via een openbare laadpaal - 2 tot 4,5 uur
  • via een snellader - 12 tot 58 minuten

Laden via het stopcontact gaat dus langzaam, maar als je de tijd hebt, heb je geen laadpaal nodig. Bij een laadpaal thuis of in het openbaar laad je een stuk sneller. Het snelst laad je je auto op bij een snellader. Handig als je een lange afstand moet rijden.

Goed om te weten: je laadt je accu tot twee keer zo snel op als deze tussen de 20% en de 80% gevuld is. Bovendien ontlast je de accu en gaat die langer mee.

Hoe lang duurt laden via het stopcontact?

Als je bij je elektrische auto een 230V-laadkabel hebt gekregen, kun je die gewoon in het stopcontact steken, net zoals de oplader van je smartphone of de stekker van je laptop. Het maximale laadvermogen is 2,3 kWh, dus het laden zal wel even duren. Hou voor een volle accu rekening met een uur of 20. Heb je je elektrische auto niet zo vaak nodig of laad je bijvoorbeeld ’s nachts dan heb je geen laadpaal nodig en is opladen via het stopcontact zeker een optie.

Het laadvermogen van je laadpaal thuis

Een openbare laadpaal bij kantoren, in woonwijken of op bedrijventerreinen is vaak een 3-fase laadpaal. Een prima plek om te laden dus. Om bij een openbare laadpaal te laden heb je een laadpas nodig. Hou er rekening mee dat een laadpaal bezet kan zijn. Dan moet je even wachten of naar een andere laadpaal rijden. Het opladen van je elektrische auto tot 80% duurt gemiddeld 2 tot 3 uur.

Snel opladen bij een snellader

Langs de snelweg vind je snelladers of fast chargers. Ideaal als je een lange afstand moet rijden. Gemiddeld laad je je auto in een half uur op tot 80%. Als je zo efficiënt mogelijk wilt laden, is het slim om tijdens een lange reis wat vaker bij een snellader te laden. Je laadt vaker, maar korter, en komt uiteindelijk sneller op je eindbestemming aan. Let wel op dat een snellader vaak meer kost dan een gewone laadpaal.

Als je auto minder snel laadt dan je had verwacht

Soms laad je auto in de praktijk minder snel op dan je verwacht. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

  • De accu is te koud (of te warm). Het laden van een te koude of te warme batterij duurt langer. De meeste accu’s laden het beste tussen de 20 en 30 graden.
  • De accu is te vol of te leeg. De meeste auto’s laden op maximale snelheid als de accu tussen de 20% en de 80% gevuld is.
  • Er is onvoldoende stroom beschikbaar voor de lader. Als alle laadpunten bezet zijn, is er niet altijd genoeg vermogen beschikbaar om alle auto’s op vol vermogen te laden.

Zorgeloos laden met een laadpaal van Essent

Kortom, het opladen van een elektrische auto duurt langer dan benzine of diesel tanken. Maar het voordeel is dat het goedkoper is en je bijna altijd thuis of op je bestemming kan laden. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft alleen bij lange ritten. Wil je zelf een laadpaal voor thuis? Als klant van Essent kun je kiezen uit 2 soorten laadpalen. Onze laadspecialisten helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Zodat jij zorgeloos kunt laden.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden