Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

Met een elektrische auto hoef je geen benzine te tanken, maar je moet wel je accu opladen. De oplaadtijd van een elektrische auto verschilt nogal. Het laden van je elektrische auto doe je soms in een halfuurtje. De andere keer duurt het bijna een hele dag. Het maakt namelijk veel verschil waar je laadt en hoe groot en vol de accu van je auto is. Gelukkig behoort een lange laadtijd steeds meer tot de verleden tijd.

Hoelang moet een elektrische auto opladen?

Je auto opladen kun je thuis of op straat doen. Hoelang je een elektrische auto moet opladen verschilt per laadpunt. En hangt af van de grootte van je accu. Hoe groter je accu, hoe langer het duurt om je elektrische auto helemaal op te laden. We gaan uit van een elektrische auto met een gemiddelde accucapaciteit (60 kWh) die je voor 80% wilt volladen. Dit duurt:

  • via het stopcontact: 21 uur
  • via een laadpaal thuis: 4,5 tot 13 uur
  • via een openbare laadpaal: 2 tot 4,5 uur
  • via een snellader: 12 tot 58 minuten

Laden via het stopcontact gaat dus langzaam, maar als je de tijd hebt, heb je geen laadpaal nodig. Bij een laadpaal thuis of in het openbaar laad je een stuk sneller. Het snelst laad je je auto op bij een snellader. Handig als je een lange afstand moet rijden. Meer over een laadpaal voor thuis.

Hoelang duurt opladen bij een openbare laadpaal?

Een openbare laadpaal bij kantoren, in woonwijken of op bedrijventerreinen is vaak een 3-fase laadpaal. Een prima plek om te laden dus. Om bij openbare laadpalen te laden, heb je een laadpas nodig. Lees meer over een laadpas bij Essent. Houd er rekening mee dat een openbare laadpaal bezet kan zijn. Wacht dan even of rijd naar een andere laadpaal. Het opladen van je elektrische auto tot 80% duurt bij een publieke laadpaal gemiddeld 2 tot 3 uur.

Goed om te weten: je laadt je accu tot 2 keer zo snel op als deze tussen de 20% en de 80% gevuld is. Bovendien ontlast je de accu en gaat die langer mee.

Hoelang duurt het opladen bij een hybride auto?

Naast een volledig elektrische auto kun je ook kiezen voor een hybride auto. Hoelang duurt het om een hybride auto op te laden in vergelijking met een elektrische auto? Dit verschilt natuurlijk per model. Gemiddeld heb je voor een plug-in hybride auto bij regulier laden 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto's moeten doorgaans iets langer aan de kabel voor een volle batterij. Hoe dit komt? Plug-in hybride auto's hebben een kleinere accu dan volledig elektrische auto's. Een hybride auto opladen gaat dus sneller, maar je komt wel minder ver.

Hoelang duurt opladen elektrische auto snelweg?

Langs de snelweg vind je snelladers of fast chargers. Deze hoge laadsnelheid is ideaal als je een lange afstand moet rijden. Je laadt vaker, maar korter, en komt uiteindelijk sneller op je eindbestemming aan. Let wel op dat een snellader vaak meer kost dan een gewone laadpaal. Gemiddeld laad je je auto in een half uur op tot 80%. Als je zo efficiënt mogelijk wilt laden, is het slim om tijdens een lange reis wat vaker bij een snellader te laden.

Hoe snel laadt een snellader auto?

Hoe snel een snellader voor een elektrische auto laadt, is afhankelijk van de omstandigheden. Bij een snellader kun je binnen 10 minuten meestal alweer een aardig stuk rijden. Gemiddeld sta je bij een snellader tussen de 20 tot 40 minuten aan de paal. Maar de laadtijd kan ook oplopen tot 58 minuten of meer, afhankelijk van de specifieke omstandigheden. Oudere snelladers hebben bijvoorbeeld een vermogen van maximaal 50 kWh, terwijl moderne snelladers 150 tot 350 kWh bieden. Onthoud ook dat een auto het snelst laadt als hij helemaal leeg is. Na 50 tot 80% daalt het laadvermogen.

Laadtijd elektrische auto berekenen

Zelf je laadtijd berekenen? Bereken de laadtijd van je elektrische auto door het vermogen van je accu te delen door de laadsnelheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze voorbeelden:

Rekenvoorbeeld laadtijd aan snellader publieke laadpaal

  • De Tesla Model 3 Long Range Dual Motor laadt bij lage snelheid (bijvoorbeeld thuis) in ongeveer 20 uur en een kwartier op. Bij hoge snelheid (bijvoorbeeld bij een openbaar laadpunt) duurt dit 6 uur en driekwartier.
  • De Kia EV6 GT heeft aan een snellader met 150 kW slechts een half uur nodig.
  • De Hyundai IONIQ 5 Long Range 2WD met een snellader van 233 kW heeft iets meer dan een kwartier nodig om op te laden.

Deze voorbeelden geven een idee van de gemiddelde laadtijd, maar in de praktijk varieert het. Een elektrische auto laadt niet continu even snel, waardoor de laadtijd afwijkt van je berekening. Het opladen van de eerste 80% gaat sneller dan de laatste 20%.

Capaciteit en laadvermogen

Houd rekening met de capaciteit van de accu en het laadvermogen van de auto bij het bepalen van de laadtijd. De energiecapaciteit van een accu druk je uit in kilowattuur (kWh). Als je een uur lang een vermogen van 1 kilowatt (1 kW) gebruikt, heb je 1 kilowattuur (1 kWh) aan energie verbruikt.

Laadsnelheid elektrische auto

Laadsnelheid is ook belangrijk: het geeft aan hoeveel km je accu per uur bijlaadt. Een zuinige EV houdt niet alleen je energieverbruik en kosten laag, maar zorgt ook voor een grotere actieradius per tijdseenheid tijdens het laden.

Elektrische auto snelste laadtijd

Soms laadt je auto in de praktijk minder snel op dan je verwacht. De volgende oorzaken zijn dan mogelijk:

  • De accu is te koud (of te warm). Het laden van een te koude of te warme batterij duurt langer. De meeste accu’s laden het beste tussen de 20 en 30 graden.
  • De accu is te vol of te leeg. De meeste auto’s laden op maximale snelheid als de accu tussen de 20% en de 80% gevuld is.
  • Er is onvoldoende stroom beschikbaar voor de lader. Als alle openbare laadpunten bezet zijn, is er niet altijd genoeg vermogen beschikbaar om alle auto’s op vol vermogen te laden.

Hoelang duurt het opladen van een elektrische auto thuis?

Het opladen van een elektrische auto duurt langer dan benzine of diesel tanken. Maar het voordeel is dat het goedkoper is en je bijna altijd thuis of op je bestemming kan laden. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft alleen bij lange ritten. Laad je je elektrische auto thuis op, dan gebruik je een laadpaal of het reguliere stopcontact.

Hoelang duurt opladen auto via stopcontact?

Als je bij je elektrische auto een 230V-laadkabel hebt gekregen, kun je die gewoon in het stopcontact steken. Net zoals de oplader van je smartphone of de stekker van je laptop. Maar hoelang duurt het opladen van je auto via het stopcontact precies? Het maximale laadvermogen is 2,3 kWh, dus het laden zal wel even duren. Houd voor een volle accu rekening met een uur of 20. Heb je je elektrische auto niet zo vaak nodig of laad je bijvoorbeeld ’s nachts? Dan heb je geen laadpaal nodig en is opladen via het stopcontact zeker een optie.

Zorgeloos laden met een laadpaal van Essent

Bij een laadpaal thuis, laad je een stuk sneller dan via het stopcontact. Via een laadpaal thuis laad je de accu gemiddeld in 4,5 tot 13 uur op. Wil je zelf een laadpaal voor thuis? Bij ons kun je kiezen uit 2 soorten laadpalen. Onze laadspecialisten helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Zodat jij zorgeloos kunt laden.

Adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen over laadtijd elektrische auto

Hoelang duurt het om een elektrische auto volledig op te laden?

Het opladen van een elektrische auto kan duurt meestal tussen de 4,5 uur en 21 uur. De laadtijd is afhankelijk van de capaciteit van de accu en het vermogen van de lader.

Is snelladen schadelijk voor mijn accu?

Hoewel frequent snelladen op de lange termijn mogelijk invloed heeft op de levensduur van de accu, is incidenteel snelladen geen probleem. Het is juist erg handig als je snel weer de weg op moet.

Kan ik mijn elektrische auto ook via een gewoon stopcontact opladen?

Ja, je kunt je elektrische auto opladen via een regulier stopcontact. Dit duurt echter veel langer dan bij een laadpaal of snellader. Ook is een aparte groep vereist.

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden