Meer artikelen over:

Elektrisch rijden

De hoge aanschafprijs van elektrische auto's is nog steeds een struikelpunt voor veel mensen. De markt voor betaalbare elektrische auto's wordt gelukkig steeds groter. Met nieuwe modellen die de balans weten te vinden tussen comfort, prestaties en betaalbaarheid, wordt het kiezen van een elektrische auto een steeds interessantere optie.

Hieronder genoemde prijzen zijn van januari 2024.

De goedkoopste elektrische auto van 2024: de Dacia Spring Electric

Dacia staat bekend om zijn betaalbare auto's en wordt met de Spring Electric wederom geprezen. Dit keer als de meest betaalbare elektrische stadsauto van Europa.

Met een vanaf-prijs van 21.750 euro is deze auto met zijn compacte formaat een zeer interessante optie. Daarnaast kun je nog eens profiteren van een aanschafsubsidie tot wel 2.950 euro. Zo komt elektrisch rijden echt binnen handbereik.

De Dacia Spring Electric biedt een stil en modern interieur en is uitgerust met veel verschillende functies om je rij-ervaring te verbeteren. Denk aan stuurbekrachtiging, centrale vergrendeling met afstandsbediening, airconditioning, elektrisch verstelbare buitenspiegels en vier elektrisch ramen.

Met een actieradius tot 305 kilometer kun je geen verre afstanden afleggen, maar heb je meer dan voldoende batterijcapaciteit voor een week lang aan korte ritjes in en rond de stad.

Op het gebied van kofferbakruimte scoort de Dacia Spring Electric punten. Met 290 liter bagageruimte, uitbreidbaar tot 631 liter, heeft hij de grootste bagagecapaciteit in zijn klasse.

De Citroën e-C3: de betaalbare compacte hatchback

De Citroën e-C3 is een van de meest betaalbare elektrische auto's. Dit compacte model belooft een perfecte balans tussen prijs, prestaties en comfort.

De e-C3 valt op vanwege zijn actieradius van 320 kilometer en de mogelijkheid om snel op te laden. In slechts 26 minuten kan de e-C3 van 20% naar 80% opgeladen worden, waardoor je binnen no-time je weg kunt vervolgen. Daardoor is dit model beter uitgerust om lange afstanden af te leggen dan de Dacia.

Citroën staat sinds jaar en dag bekend om het bieden van comfort en ook deze elektrische versie is daarin geen uitzondering. De e-C3 is langer en breder dan de normale C3, met een verhoogde zitpositie die meer hoofdruimte biedt. De auto is uitgerust met de Citroën Advanced Comfort Suspension, waardoor je een soepele en comfortabele rij-ervaring krijgt.

Samen met de ruime binnenruimte en geavanceerde functies, maakt dit de e-C3 een aantrekkelijke optie als je op zoek bent naar een betaalbare, maar toch rijk uitgeruste elektrische auto.

De nieuwe Citroën e-C3 is leverbaar vanaf 24.290 euro. Maar je kunt nog steeds profiteren van een aanschafsubsidie, waardoor je de Citroën e-C3 al voor de deur hebt staan vanaf 21.340 euro.

De Peugeot e-208: de elektrische koning van compact formaat

De Peugeot e-208 behoudt het kenmerkende uiterlijk van de Peugeot 208, maar voegt een aantal verfijningen toe die de algehele aantrekkingskracht van de auto verhogen.

Het design van de e-208 van 2024 heeft een facelift gekregen. Dit omvat een nieuwe grille, bijgewerkte hoofdlampclusters en vernieuwde achterlichten. De auto heeft ook nieuwe kleuropties, zoals het opvallende Agueda Yellow, die bijzonder goed past bij de e-208.

De e-208 wordt aangedreven door een opgewaardeerde elektrische motor van 156 pk, wat een aanzienlijke verbetering is ten opzichte van het vorige model. Dit vertaalt zich in een snellere acceleratie en een algemeen pittiger rijgedrag.

De auto is uitgerust met een grotere batterij, waardoor de e-208 tot 409 km kan afleggen op een enkele lading. De auto ondersteunt snel laden met 100 kW, waardoor je de batterij in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent oplaadt.

Vanaf 24.050 euro kun je deze prachtige elektrische auto kopen. Met aanschafsubsidie is hij zelfs al van jou vanaf 21.100 euro.

Wat is de goedkoopste elektrische occasion?

Hoewel elektrische auto's relatief nieuw zijn op de markt, groeit de beschikbaarheid van tweedehands elektrische auto's snel. Dit biedt een uitstekende kans voor kopers die geïnteresseerd zijn in de voordelen van elektrisch rijden zonder de nieuwprijs te betalen. Dit zijn goedkoopste auto's met elektrische aandrijving die momenteel op de markt zijn.

De Renault Zoë

De Renault Zoë is een van de kleinste en betaalbaarste elektrische auto's die je momenteel kunt kopen. Voor minder dan 10.000 euro heb je al een zeer degelijk exemplaar. Met een actieradius van maximaal 210 kilometer is hij niet geschikt voor lange afstanden, maar ideaal voor woon- en werkverkeer dichtbij huis.

De Renault Twingo Electric

De Renault Twingo Electric is een stuk nieuwe dan de Zoë. Om deze auto op de tweedehands markt te verkrijgen moet je momenteel iets meer dan 18.000 neerleggen. Je hebt dan over het algemeen een vrijwel nieuw exemplaar met slechts enkele duizenden kilometers op de teller.

De Smart EQ fortwo

De Smart EQ fortwo is over het algemeen iets duurder dan de Renault Zoë. Dit komt omdat de meeste occasions op de markt nog niet heel oud zijn. Vanaf 12.000 euro kun je al een exemplaar kopen die slechts een paar jaar oud is en enkele tienduizenden kilometers op de teller heeft staan.

De goedkoopste elektrische auto leasen?

Wist je dat private lease ook een zeer aantrekkelijke optie is voor het rijden van een elektrische auto? Voor het leasen van een compacte elektrische auto zoals een Peugeot e-208 of de Citroën e-C3 betaal je tussen de 350 en 550 euro per maand. Er zitten verschillende voordelen aan ten opzichte van het kopen van een auto.

Geen hoge aanschafkosten

Bij private lease hoef je niet in één keer een groot geldbedrag neer te leggen zoals bij het kopen van een elektrische auto. Dit maakt elektrische auto's financieel toegankelijker, vooral omdat ze met name in aanschaf een stuk duurder zijn dan de meeste modellen die op benzine of diesel rijden.

Een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en reparaties

Bij private lease is het bedrag inclusief onderhoud, reparaties, wegenbelasting en soms zelfs verzekering. Daardoor heb je nooit gedoe en kom je niet voor verrassingen te staan.

Altijd een nieuwe elektrische auto rijden

Met private lease kun je elke paar jaar weer een nieuwe elektrische auto rijden. Daardoor ruil je de auto weer in voordat je batterij aan kracht verliest. Daarnaast gaan de technologische ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto's snel, waardoor je altijd gebruik maakt van de meest recente innovaties.

Geen zorgen over afschrijving

Nieuwe auto's verliezen vaak het meeste van hun waarde in de eerste jaren na aankoop. Als je gebruik maakt van private lease, dan hoef jij je daar geen zorgen over te maken.

Veelgestelde vragen over de goedkoopste elektrische auto van 2024

Wat zijn de voordelen van het kopen van een elektrische auto in 2024?

Voordelen zijn onder meer geen wegenbelasting tot eind 2024, lagere onderhoudskosten vanwege minder bewegende delen, en milieuvoordelen door het rijden zonder uitstoot.

Kan ik subsidies krijgen bij de aankoop van een elektrische auto?

Ja, afhankelijk van je locatie kunnen er subsidies beschikbaar zijn voor de aankoop van een elektrische auto, wat de totale kosten aanzienlijk kan verlagen.

Wat zijn de voordelen van het leasen van een elektrische auto?

Voordelen van het leasen zijn lagere upfront kosten, inclusief onderhoud en reparaties, en de mogelijkheid om regelmatig naar een nieuwer model over te stappen.

Hoe zit het met de afschrijving van elektrische auto's?

Nieuwe auto's hebben te maken met aanzienlijke afschrijving, vooral in de eerste jaren. Bij lease hoef je je hier geen zorgen over te maken.

Zijn er betaalbare elektrische auto's op de tweedehandsmarkt?

Ja, modellen zoals de Renault Zoë en Smart EQ fortwo zijn beschikbaar voor relatief lage prijzen op de tweedehandsmarkt.

Meer over elektrisch laden

Meer artikelen over:

Elektrisch rijden