Collectief duurzaam verwarmen en koelen

Een innovatief warmte- en koude systeem

 Voor industrie, bedrijventerreinen en steden
 • Betrouwbare partner in de warmtetransitie
 • Uniek, innovatief en duurzaam warmtesysteem
 • Ontzorging, van ontwerp tot realisatie en exploitatie
 • Integratie met bestaande infrastructuur mogelijk

Stap in de warmtetransitie

Nederland moet van het aardgas af. Tot 2030 moeten 1,5 miljoen huishoudens over op een duurzame warmtevoorziening.
Essent Energy Infrastructure Solutions (EIS) helpt industrie, bedrijventerreinen en steden met de overgang van het gebruik
van aardgas naar een duurzaam warmte- en koude systeem.

Warmtewet

Wet- en regelgeving zorgt voor een versnelling in overgang naar duurzame energievoorziening.

Energieprestaties

Nieuwe oplossingen, zoals warmte- en koudesystemen, bieden hoge efficiëntie in energieprestaties.

Kostenefficiënt

Een warmetnet werkt efficiënter dan individuele oplossingen. Dit leidt tot een lager verbruik en dat merkt de afnemer in de kosten.

Duurzame groei

Gemeenten, ontwikkelaars, en woningcorporaties zetten in op groei met duurzame, toekomstbestendige energieoplossingen.

Een WKO: een efficiënte bron

Een warmte-koudeopslag (WKO) systeem slaat warmte en koude ondergronds op voor later gebruik in gebouwen. Het verschil met andere warmtenetten, zoals stadsverwarming, zit in de temperatuur van het water dat ondergronds door de leidingen stroomt. Een warmtenet op hoge temperatuur warmte, verwarmt het water vanuit een centrale verwarmingsbron. Bijvoorbeeld met een energiecentrale.

Een WKO-systeem werkt met lage temperatuur warmte en maakt gebruik van verschillende duurzame bronnen, zoals restwarmte en aquathermie. Het warme water uit de bron wordt pas in het gebouw met een warmtepomp tot de juiste temperatuur gebracht. Daardoor is een WKO een duurzame en efficiënte oplossing om te verwarmen en koelen.

ectogrid™, ons warmte- en koudesysteem, gebruikt en combineert de warmte en koude uit een WKO of andere duurzame bronnen, zoals aquathermie.

Verwarmen en koelen met ectogrid™

Een slim en innovatief warmte- en koude systeem voor industrie, bedrijventerreinen en steden: dat is ectogrid™. Onze energieoplossing zorgt voor een minimum aan overtollige energie. Door energie te verdelen tussen gebouwen, te balanceren en op te slaan, worden alle beschikbare energiestromen optimaal gebruikt voordat er nieuwe energie wordt toegevoegd. De combinatie van lage temperatuur warmte met warmtepompen en slimme technologie zorgt voor de meest efficiënte energie-oplossing.

 • Verdeelt en balanceert overtollige energie tussen gebouwen
 • Benut lokale energiebronnen
 • Data-gedreven energieoptimalisatie dankzij het platform ectocloud™

Jouw betrouwbare partner in de warmtetransitie

Voor projectontwikkelaars

 • Flexibel: integratie met bestaande infrastructuur en modulaire opbouw
 • Economisch: lagere initiële investeringen en exploitatiekosten dan traditionele systemen
 • Digitaal: integratie met ectocloudtm voor energiebeheer en compabiliteit met andere beheersystemen

Voor woningcorporaties

 • Integrale partner voor verduurzaming van woningen van isolatie tot complete innovatie en duurzame energie- en warmtesystemen
 • Een uniek, innovatief en duurzaam warmtesysteem dat kan worden toegepast op de specifieke behoeftes en mogelijkheden van jouw locatie
 • Ervaring met optimale service en ondersteuning voor bewoners
 • Ontzorgen in het gehele proces van ontwerpt tot realisatie en exploitatie

Voor gemeenten

 • Ervaring met optimale service en ondersteuning voor bewoners
 • Een uniek, innovatief en duurzaam warmtesysteem dat kan worden toegepast op de specifieke behoeftes en mogelijkheden van jouw locatie
 • Een warmtesyteem dat eventueel uit te breiden is tot compleet energiesysteem met bijvoorbeeld opwek, opslag en laadinfastructuur
 • Ontzorgen in het gehele proces van ontwerpt tot realisatie en exploitatie

Een toekomstbestendig energiesysteem

Dankzij onze jarenlange ervaring in energie is Essent EIS jouw partner in de warmtetransitie. Welk vraagstuk je ook hebt, onze experts ontwerpen een warmtesysteem op maat. Daarbij houden we rekening met je wensen en de (on)mogelijkheden van jouw locatie.

Onze warmtesystemen zijn modulair. Dat heeft als voordeel dat je sneller kunt starten, omdat je klein kunt beginnen. Vanuit daar kun je het systeem verder uitbreiden. Daarnaast biedt Essent EIS de mogelijkheid tot een compleet energiesysteem: met eigen opwek via zonnepanelen, energieopslag en onze slimme laadoplossingen. En staat het warmte- en koudesysteem eenmaal? Dan kunnen de afnemers rekenen op de betrouwbare service van Essent.

Hier leveren we al warmte

We leveren al warmte op meer dan 25 locaties en daar zijn we trots op.

Amsterdam, Floating Gardens

Een transformatieproject in Amsterdam Sloterdijk-centrum waarbij een bestaand kantoorpand plaats maakt voor een iconisch, energiezuinig én energieopwekkend gebouw met een groen daklandschap. We stelden het energieconcept op en zorgen voor het verwarmen en koelen.

Breda, 5Tracks

Een mix van vijf functies (hotel, kantoren, wonen, park en voorzieningen) verdeeld over drie gebouwen die in een groen park aan het spoor staan. We realiseren, ontwikkelen en exploiteren de WKO voor 168 appartementen, 15.500 m2 kantoren, 1.700 m2 commerciële voorzieningen en een hotel met 174 kamers.

Den Haag, Prinsenhof

Één van de toonaangevende en meest duurzame gebouwen in Nederland. In totaal staat hier acht torens bestaande uit appartementen, een parkeergarage, winkels, kantoren, een hotel en horeca. Sinds 2014 voorzien we het gehele complex middels een WKO-installatie van duurzame warmte en koude.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze experts.