• Veiligheid

  LET OP! Er gaat een phishing e-mail rond uit naam van Essent, die heel echt lijkt. Het is een e-mail waarin je gevraagd wordt een bedrag over te maken naar een Duits rekeningnummer. Doe dat niet. Klik ook niet op de links en open geen bijlagen. Hieronder staat een voorbeeld van de e-mail. 


  Phishing Essent voorbeeld

Phishing

Van shoppen tot videobellen: we regelen steeds meer online. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het brengt ook risico’s met zich mee, zoals phishing.

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij cybercriminelen proberen je persoonlijke gegevens te achterhalen. Via e-mail, social media of sms stelen ze bijvoorbeeld je inlog- of betaalgegevens voor geld of identiteitsfraude.

Fraudeurs sturen een bericht uit naam van een bedrijf waar jij ooit iets hebt gekocht of afgesloten, zoals een webshop of bank. In de mail sturen ze je door naar een valse website en laten ze je inloggen, waardoor ze toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens.

Tips om een phishing e-mail te herkennen 

 • In de e-mail wordt gevraagd om je persoonlijke gegevens aan te passen of door te geven.
 • De e-mail heeft een aanhef zonder naam zoals 'Beste klant' of 'Geachte lezer'.
 • Er wordt gedreigd met maatregelen, zoals het verwijderen van je account.
 • De tekst is vaak in gebrekkig Nederlands geschreven.
 • Phishing e-mails belanden vaak in je spambox.

Zo herken je een officiële Essent e-mail

 • De afzender is noreply@essent.nl.
 • Jouw klantnummer staat erin.
 • Als het over een factuur gaat, dan staat de factuur ook in Mijn Essent.
 • Als het over een betaling gaat, dan is dit ons rekeningnummer: NL13ABNA0506417344 of NL61ABNA0811086593.

Zo herken je een officiële Essent sms

 • De naam van de afzender is Essent.
 • Er staat geen telefoonnummer.
 • Als er een betaallink in staat, is het een iDeal-link die leidt naar betalen.essent.nl.

Phishing via social media

Ook via social media proberen internetcriminelen persoonlijke gegevens te achterhalen. Vooral Twitter wordt ingezet. Internetcriminelen nemen contact op via een ‘nep’ account. Essent heeft 3 officiële Twitter-accounts: @essent, @essentnieuws en @werkenbijessent.

Mijn Essent

Mijn Essent is de persoonlijke omgeving van Essent. Hier regel je zelf je energiezaken. Vanwege veiligheidsredenen registreer je je met je klantnummer en e-mailadres. Ook kies je een gebruikersnaam en wachtwoord.

Beveiligde verbinding

Het inloggen op Mijn Essent gaat via een SSL-verbinding (Secure Socket Layer) die wordt gelegd tussen de Essent webserver en je computer. SSL zorgt ervoor dat de berichtenstroom gecodeerd wordt met een sleutel die alleen bekend is op de webserver en jouw computer. Je herkent zo’n verbinding aan de aanduiding HTTPS in de adresbalk (in plaats van HTTP), waarbij de 'S' staat voor Secure.


Wat kun je zelf doen tegen phishing?

Installeer antivirussoftware met een firewall op je laptop of computer. Dit houdt al veel phishingmails tegen. Sta daarnaast je wachtwoorden nooit af en bewaar ze op een veilige plek.

Wat moet je doen als je een bericht van Essent hebt ontvangen dat je niet vertrouwt?

Wij doen er alles aan om jouw online veiligheid te beschermen. Twijfel je of een bericht van ons nep is? Neem dan contact op met onze klantenservice of raadpleeg de website veilig internetten.