Een zonnecollector is een zwart- of blauwkleurig paneel waarin meestal buizen verwerkt zijn die de warmte van de zon opvangen. Deze warmte wordt afgegeven aan leidingen die heel heet worden en vervolgens het water in een zonneboiler opwarmen. Dat water kunt u gebruiken voor de (bij)verwarming van de cv-ketel of bijvoorbeeld om te douchen. De zonnecollector (een of meerdere panelen afhankelijk van de gewenste hoeveelheid warm water) wordt op uw dak gemonteerd. Bij voorkeur onder een hoek, zodat het zonlicht maximaal opgevangen kan worden.

Een zonnecollector is altijd onderdeel van het systeem waar ook een zonneboiler bij hoort. De zonnecollector is het paneel dat de warmte opvangt en de zonneboiler slaat het verwarmde water op. De boiler zorgt er daarna voor dat het voorverwarmde water de juiste temperatuur krijgt als het water net niet heet genoeg wordt. Een zonneboiler heeft daarvoor een naverwarmer. De naverwarmer slaat alleen aan als er niet genoeg zonlicht is om het water in huis te kunnen gebruiken. Omdat de naverwarmer alleen maar hoeft bij te verwarmen, bespaart u ook dan nog steeds energie. Het water hoeft immers niet meer vanaf helemaal koud opgewarmd te worden.


Hoe werken zonnecollectoren?

Er zijn twee verschillende soorten zonnecollectoren, die op een iets verschillende manier hun werk doen. In beide soorten is het doel in ieder geval hetzelfde: het verwarmen van een vloeistof die vervolgens het water in de zonneboiler verwarmt. Dit warme water is vervolgens te gebruiken voor verwarming of als warm water voor het douchen of de afwas.


Zonnecollector met vlakke plaat:
Dit type zonnecollector bestaat uit een rechthoekige bak die wordt afgesloten door een glasplaat. De bak is heel goed geïsoleerd, zodat er geen warmte kan ontsnappen en de temperatuur binnenin hoog op kan lopen. Dat gebeurt door gebruik te maken van een zwarte plaat die het zonlicht absorbeert. Onder deze zwarte plaat zijn buizen gemonteerd waar vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof verwarmt vervolgens het water in de zonneboiler.


Zonnecollector met vacuümbuizen:
Een vacuümbuis klinkt misschien ingewikkeld, maar het principe blijft nog steeds hetzelfde. De vacuümbuiszonnecollector werkt beter, doordat niet alleen zonlicht, maar ook infrarood licht kan worden opgevangen. Dit type zonnecollector heeft binnenin meerdere ronde buizen naast elkaar geplaatst. Die buizen zijn dubbelwandig, net zoals het dubbelglas van uw ramen. In de tussenruimte zit geen lucht, waardoor de warmte langer in de buizen kan worden vastgehouden. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een vloeistof die vervolgens de zonneboiler opwarmt.


Het verschil tussen zonnecollectoren en zonnepanelen

Veel mensen gebruiken de termen zonnecollector en zonnepaneel door elkaar. De woorden lijken ook wel erg hetzelfde, maar toch zijn het twee heel verschillende dingen. Wat ze wel met elkaar gemeen hebben, is dat het allebei manieren zijn om op een duurzame manier energie te winnen met behulp van de zon. Het grootste verschil is dat zonnecollectoren de warmte van de zon gebruiken om direct warm water te maken en u vooral bespaart op gas, terwijl zonnepanelen zonlicht omzetten naar elektriciteit.

Als u zonnepanelen en zonnecollectoren op een dak ziet liggen, dan kan het nog best moeilijk zijn om het verschil te zien. In sommige gevallen zijn zonnecollectoren nog wat dikker en groter dan zonnepanelen, maar er bestaan ook zonnecollectoren en zonnepanelen met dezelfde afmetingen. Soms zijn ook de buizen te zien, terwijl bij zonnepanelen vierkante vlakjes te onderscheiden zijn. Zonnecollectoren zijn vooral geschikt om warm water te maken. Zeker als u nu een elektrische boiler voor warm water gebruikt, kunt u met een zonnecollector behoorlijk besparen.


Wat zijn de kosten van een zonnecollector?

De kosten voor een zonnecollector lopen behoorlijk uiteen. De prijs heeft vooral te maken met het aantal personen in uw huishouden. Per persoon wordt meestal uitgegaan van een zonneboilerinhoud van 50 liter water per persoon. Zijn er bijvoorbeeld vier personen in huis? Dan heeft u een systeem van 200 liter nodig om goed gebruik te kunnen maken van de zon. Voor een tweepersoons huishouden kunt u rekenen op kosten vanaf ongeveer 2000 euro. Zonnecollectoren gaan wel 25 jaar mee, waardoor u deze kosten in die periode ruimschoots terugverdient vanwege de besparing op de gasrekening.