De zonnecollector vormt een belangrijk onderdeel van de zonneboiler. De twee worden overigens altijd samen in uw huis geïnstalleerd, want het een kan niet zonder het ander. In dit artikel leggen wij u uit wat een zonneboiler en bijbehorende zonnecollector precies zijn en wat ze voor u in huis kunnen betekenen.


Zonneboiler

De zonneboiler is een warmwaterboiler die door middel van de kracht van de zon het water verwarmt, waarmee u de afwas doet of doucht. Het kan zelfs voor de verwarming gebruikt worden. De zonneboiler is een tank met een voorraadvat en een na-verwarmer. Net als met een gewone boiler wordt het water in het voorraadvat van tevoren op temperatuur gebracht. De na-verwarmer werkt op gas en verwarmt eventueel extra water tot een aangename temperatuur, wanneer er onvoldoende zonnewarmte voorhanden is, of wanneer u snel warm water nodig hebt en het voorraadvat leeg is.


Zonnecollector

De zonnecollector is verantwoordelijk voor het verwarmen van het water in de zonneboiler. De zonnecollector verzamelt de warmte van de zon om zo het water in de boiler te kunnen verwarmen. Om dit te kunnen doen bestaat de zonnecollector uit een aantal buizen met een speciale vloeistof. Deze vloeistof heeft een laag kookpunt, waardoor het zeer gemakkelijk verwarmt. De vloeistof loopt vervolgens door de buizen naar de zonneboiler, waar het water verwarmd wordt. U hoeft zich geen zorgen te maken dat het water vervuild raakt.


Verschillende zonnecollectoren

Er zijn twee soorten zonnecollectoren, namelijk de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector.


De vlakkeplaatcollector bestaat uit een ondiepe bak afgedekt door een glazen plaat die de bak hermetisch afsluit, zodat de warmte die in de bak wordt verzameld niet verloren gaat. In de bak is verder nog een zwarte bodem aanwezig die de warmte van de zon absorbeert en doorgeeft aan de vloeistof in de buizen eronder.


De vacuümbuiscollector werkt niet alleen met zonlicht, maar ook met infrarood licht. Het bestaat uit meerdere ronde, glazen buizen die zorgvuldig naast elkaar zijn geplaatst. Iedere buis bestaat uit een binnenste buis en een buitenbuis. Tussen de buizen in wordt een vacuüm gecreëerd, zodat de opgevangen warmte niet verloren gaat. In de binnenste buis stroomt de speciale vloeistof die dankzij de ronde vorm van de buizen wordt verwarmd. Het zonlicht kan immers aan alle kanten de buis verwarmen. De vacuümbuis collector vangt meer zonlicht op, ook op bewolkte dagen.


Vervanging voor gas

Wilt u minder gas gebruiken in uw woning, dan is het aan te raden om een zonnecollector met zonneboiler te nemen. Zo maakt u uw woning en warmwatergebruik een stukje duurzamer. Een zonnecollector gaat overigens gemiddeld 25 jaar mee voordat deze aan vervanging toe is. De aanschaf is een hele investering en begint gemiddeld al bij € 2.200. In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor de installatie van de zonnecollector en zonneboiler. De terugverdientijd op de energierekening ligt tussen 15 en 21 jaar. Dit is afhankelijk uiteraard van hoeveel gas u verbruikt en wat de prijs is voor gas.


Combineren met zonnepanelen

Een zonnecollector is geen zonnepaneel. Zonnepanelen verzamelen ook zonlicht, maar zetten deze om in elektriciteit en verwarmen geen water. Het is uiteraard mogelijk – zolang er plek is op uw dak – de zonnepanelen en zonnecollector met elkaar te combineren. Zo wekt u nog meer duurzame stroom op.


Zonnecollectoren checklist

Wanneer u een zonnecollector met zonneboiler in huis wilt nemen, dan is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende drie punten:

  • Een zonnecollector is duur. Vraag meerdere offertes op – ook bij uw energieleverancier.
  • Ga na of u in aanmerking komt voor subsidie – uw energieleverancier kan u daarbij adviseren.
  • De werking van een zonnecollector luistert heel nauw. Laat het daarom altijd installeren door een erkende installateur.

Op deze manier weet u zeker dat u de zonnecollector en zonneboiler voor de beste prijs aanschaft en dat u er op en top van zal kunnen genieten.