Doet je verwarming het niet? Grote kans op een kapotte cv-ketel of een storing in het gasnetwerk. Erg vervelend, zeker in de winter. Je energiemaatschappij weet vast of er een storing is. Geen storing? Bel dan je servicemonteur om de cv-ketel te maken. Bekijk hoe je het tijdens het wachten toch warm houdt in huis.

Stap 1. Doe de gordijnen dicht

Je verliest altijd warmte door de ramen, ook met dubbelglas. Doe daarom je gordijnen dicht. Probeer ook ramen en deuren niet open te doen. Heb je nog enkel glas? Dan houdt isolatiefolie de kou buiten. Gewoon te koop bij de bouwmarkt in de buurt.

Stap 2. Driedubbeldikke laag kleren

Ken je het geheim van dubbel glas? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. De lucht tussen de twee glaslagen houdt de warmte vast. Dat werkt ook zo met kleren. Duurt het nog even voordat de monteur langskomt? Trek dan extra lagen aan. Zoals een legging onder je broek en een hemd, T-shirt met lange mouwen en een trui. Al die laagjes houden je warm en als extra laag een lekker dikke plaid op de bank.

Stap 3. Blijf bewegen

Als je niet beweegt, krijg je het vanzelf koud. Ook met driedubbeldikke lagen. Alleen al door uit te rekken, krijgen je spieren het warm. Daar hoef je echt niet lenig voor te zijn. Dansen op je favoriete liedjes of yoga kan ook. De hometrainer is ook altijd blij je weer te zien.

Stap 4. Stoken met de haard of een kachel

Duurt het even voor de ketel gemaakt is? Met een open haard krijg je de woonkamer zeker warm. Geen haard? Een elektrische kachel helpt ook om het warm te krijgen. Te huur voor een paar dagen bij de meeste verhuurbedrijven. Elektrische kachels verbruiken wel veel stroom.

Nog meer tips om het echt warm te houden

Misschien krijg je het warm van een glas wijn of winterbier. Toch geen goed idee. Je lichaam koelt af als je alcohol drinkt. Een kop thee helpt altijd wel. Daar zit je dan met je kop thee en een muts op je hoofd. Een muts?! Ja, de meeste warmte verlies je via je hoofd en binnen ziet toch niemand je. Liefst een wollen muts, dan blijft je huid ademen.

In de slaapkamer mag het best koud zijn. Daardoor slaap je beter. Is het echt te koud? Zijde of katoenen lakens houden warmte het beste vast en jou dus het beste warm. Samen met een kersenpittenkruik uit de magnetron kom je de nacht wel door. Of doe net als vroeger en ga met z'n allen in één bed slapen. Zo houden jullie elkaar warm.