Met de verschillende soorten woningisolatie neemt het comfort in huis sterk toe en daalt de energierekening. Er bestaat subsidie voor woningisolatie als u twee of meer projecten laat uitvoeren. Wanneer heeft u recht op de subsidie woningisolatie en welke soorten isolatie komen in aanmerking? Voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels bestaat al langer een subsidie, maar per september 2016 zijn daar ook verschillende vormen van woningisolatie aan toegevoegd. Wat zijn de verschillende mogelijkheden en hoe kunt u ervan profiteren?


Subsidie op woningisolatie

De overheid vindt het belangrijk dat de huizen in Nederland een stuk energiezuiniger worden. Daarom is het pakket subsidiemogelijkheden aanzienlijk groter geworden. Bovendien is het nu ook mogelijk om tot 20 procent van de kosten van isolatie terug te krijgen. Eis is wel dat u twee isolatiemaatregelen tegelijk laat uitvoeren. Daarbij profiteert u van een extra laag btw-tarief op het arbeidsloon voor woningisolatie. Ook hebben veel gemeentes extra subsidiepotjes voor woningisolatie. Door gebruik te maken van een subsidie woningisolatie wordt uw investering lager en verdient u de kosten van isolatie sneller terug.


Welke subsidies voor energiebesparing zijn er?

Het aantal subsidieregelingen voor onder meer woningisolatie en andere vormen van energiebesparende maatregelen is door de overheid behoorlijk uitgebreid:

  • Krijg 20 procent van de kosten terug wanneer u dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie of HR++-glas laat uitvoeren of plaatsen (eis is wel dat u twee of meer klussen combineert).
  • Koop een pelletkachel, zonneboiler of warmtepomp en krijg hiervoor subsidie.
  • Betaal slechts zes procent btw op arbeidsloon bij isolatiewerkzaamheden.
  • Kijk naar de extra subsidie die gemeenten en provincies vaak bieden.
  • Als u zonnepanelen koopt, dan kunt u 21 procent btw terugkrijgen van de Belastingdienst.
  • Ook huurwoningen kunnen subsidie krijgen op energiebesparende maatregelen tot eind 2017.

Subsidie op woningisolatie: gemiddeld tot wel 20 procent terug

Vooral de subsidieregeling die van toepassing is op woningisolatie als u twee of meer maatregelen tegelijk laat uitvoeren is interessant. Twintig procent van de totale kosten terugkrijgen betekent vaak al een fors kortere terugverdientijd, terwijl u direct profiteert van een lagere energierekening en meer comfort in huis. Ook voor het isolatieadvies is een bedrag beschikbaar, zodat u zich niet hoeft laten tegen te houden uw huis te isoleren. Wel zijn er een aantal eisen waar uw woning aan moet voldoen om in aanmerking te kunnen komen voor de volledige subsidie. Voor het aanbrengen van de isolatie betaalt u bijvoorbeeld het lagere btw-tarief van zes procent, maar over de gebruikte materialen blijft het tarief de gebruikelijke 21 procent. Al met al profiteert u wel van een aanzienlijke korting op de totaalkosten van de isolatiemaatregelen.

Als u al plannen had om uw dak, buitenmuren, de kruipruimte of de ramen te isoleren, dan is gebruikmaken van de subsidie woningisolatie een mooie kans om dit tegen fors lagere kosten te doen. Ook als u juist door de subsidiemogelijkheden ge√Įnteresseerd bent geraakt in isolatie is dit het moment om er serieus over na te gaan denken. Isolatie van het huis zorgt voor een sterk verbeterd wooncomfort en een lagere energierekening doordat u minder hoeft te stoken. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat vrijblijvend een expert kijken naar uw woning en krijg advies over de isolatiemogelijkheden voor uw situatie.