Onze aanpak van de energietransitie

Stap voor stap huizen en gebouwen duurzaam maken

Niet in één keer van het aardgas af. Dat is onhandig en duur. Hoe dan wel? Wij geloven in een geleidelijke aanpak. Stap voor stap, passend bij het tempo en de portemonnee van onze klanten.
Thuisbatterij

Thuisbatterij

Het wordt door de veranderingen rondom saldering en de problemen op het elektriciteitsnet steeds relevanter en financieel voordeliger om zelf opgewekte zonnestroom thuis te gebruiken en op te slaan. Met een thuisbatterij maak je slim en voordelig gebruik van duurzame energie. In de toekomst zullen zonnepanelen, warmtepompen, laadpalen, maar ook batterijen steeds meer op elkaar afgestemd zijn. Wij onderzoeken momenteel de mogelijkheden om de thuisbatterij te lanceren en bij te dragen aan het toekomstige energiesysteem. En tegelijkertijd proberen we ervoor te zorgen dat er een subsidie komt zodat het voor iedereen ook betaalbaar is.
Aanpak isoleren

Isolatie

Isoleren zien wij als stap 1. Een goed geïsoleerd huis of gebouw blijft tenslotte langer warm of koel. Wel zo comfortabel. Dat scheelt in de energierekening. Isolatie is vaak een voorwaarde voor andere stappen om te verduurzamen. De investering is bovendien relatief klein en relatief snel terugverdiend. Een geïsoleerde tussenwoning kan 1.030 m3 aardgas per jaar besparen. Zijn onze huizen en gebouwen goed geïsoleerd? Dan kunnen we ongeveer 4,2 Megaton CO2 besparen.
Aanpak zonnepanelen

Zonnepanelen

Zelf energie opwekken en geen CO2 uitstoten. Dat kan met zonnepanelen. We hebben in Nederland maar liefst 892 km2 aan geschikte daken. Dat is vergelijkbaar met 125.000 voetbalvelden met 270 miljoen zonnepanelen. Hiermee kunnen we in 50% van de totale elektriciteitsbehoefte van Nederland voorzien. Zonnepanelen zijn een slimme investering met een hoog rendement. Bovendien verdien je ze al binnen een paar jaar terug. Het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden ligt tussen de 3.300 en 3.500 kWh. 10 zonnepanelen wekken per jaar al snel 2.300 kWh stroom op.
De visie van Essent op warmteoplossingen

Warmte

Aardgasgebruik verminderen is een doelstelling in het Klimaatakkoord. Aardgas wordt steeds duurder en zal in de toekomst beperkt beschikbaar zijn. De (hybride) warmtepomp helpt hierbij. Het is een alternatieve manier om onze huizen en gebouwen te verwarmen. En een goede tussenoplossing tot we afscheid nemen van de aardgasgestookte cv-ketel.
Betaalbaarheid van de energierekening en de energietransitie volgens Essent

Betaalbaarheid

Bij Essent vinden we het belangrijk dat iedereen in Nederland zijn huis duurzamer kan maken. Betaalbare en duurzame energie is voor iedereen. Hierover zijn wij steeds in gesprek met de overheid. Zo vinden wij dat de overheid de huidige Opslag Duurzame Energie (ODE) moet aanpassen. En ook subsidieregelingen voor verduurzamen zijn belangrijk.

Subsidies voor verduurzamen

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Dit is een overheidssubsidie die Nederlandse huishoudens en bedrijven moet stimuleren om minder aardgas te gebruiken. Dat zorgt ervoor dat we energie besparen en minder CO2 uitstoten. Met de subsidie krijg je een deel van de kosten van een warmtepomp of een zonneboiler terug. In het stappenplan ontdek je of je in aanmerking komt voor deze regeling.

Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

Als woningeigenaar kom je in aanmerking voor de SEEH als je minstens 2 energiebesparende isolatiebesparingen hebt gedaan vanaf 15 augustus 2019. Deze overheidssubsidie geldt bijvoorbeeld voor isolatiemaatregelen in spouw, dak, gevel, vloer of glas. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je meer informatie over de Subsidie energiebesparing eigen huis.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is niet meer dan een aftreksom. Dit houdt in dat je de stroom die je opwekt en teruglevert aan het net, verrekent met je eigen energieverbruik. Dat scheelt op de jaarrekening. Deze regeling maakt zonnepanelen extra aantrekkelijk. De overheid wil de regeling langzaam - in stapjes - gaan afbouwen. Op dit moment ligt er nog een voorstel, wanneer de afbouw definitief ingaat is nog onduidelijk. De verwachting is dat je tot en met 2023 nog volledig profiteert van de salderingsregeling.

Alternatief voorstel Opslag Duurzame Energie

De Opslag Duurzame Energie (ODE) is een standaard heffing op de energierekening. Wij vinden dat de overheid de huidige ODE moet aanpassen om de keuze voor duurzame energie te stimuleren. In een alternatief voorstel leggen we uit wat onze belangrijkste redenen zijn en hoe dit praktisch haalbaar is.