Minder energiekosten en minder milieubelasting zijn voor veel mensen belangrijke redenen bij de aanschaf van onze zonnepanelen. Maar met alleen het kopen van zonnepanelen bent u er nog niet. Er komt nog wel het een en ander bij kijken.
Nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft, kun je de zonnepanelen installeren of laten installeren op uw dak. Hierna moet je de zonnepanelen aansluiten, wat meestal via de meterkast gebeurt. Dit is geen karweitje voor iedereen. Als je geen ervaren klusser bent, helpen wij je graag bij de installatie.
Zonnepanelen aansluiten begint met de omvormer. Allereerst is het van belang om te weten welke hoofdzekering er in de meterkast zit. Je hebt een omvormer nodig die de opgewekte zonne-energie omzet in bruikbare stroom voor je woning. De adviseur van Essent bepaalt welke omvormer geschikt is, op basis van de hoofdzekering. Die zorgt er namelijk voor dat de stroomvoorziening in een huis niet overbelast raakt.
De omvormer bepaalt ook het aantal panelen dat je kunt aansluiten. Kort samengevat: een meterkast met een zwaardere hoofdzekering krijgt een zwaardere omvormer, en daardoor kunnen er meer zonnepanelen aangesloten worden.
Er zijn wat eisen aan de meterkast om zonnepanelen aan te sluiten. De huisaansluiting in Nederlandse huizen kan éénfasig of driefasig zijn. Het verschil zit in het aantal aders in de elektriciteitskabel die vanaf het openbare net het huis binnenkomt. Zoals de naam al zegt wordt het vermogen bij een driefasige aansluiten verdeeld over drie aparte fase draden en wordt bij een éénfasige aansluiting komt het vermogen op een éénfase draad binnen. Bij een driefasen aansluiting is er per fase minder stroom nodig, waardoor kleinere zekeringen worden gebruikt. Bij de éénfase aansluiting zijn de zekeringen groter. Soms moeten we de meterkast aanpassen voor de aansluiting van zonnepanelen.
De plaats van de omvormer is tussen de meterkast en de panelen op het dak. Rond de omvormer moet er genoeg ruimte zijn voor ventilatie. Om de zonnepanelen aan te sluiten op de omvormer heb je speciale kabels met stekkers nodig. Er bestaan smalle doorvoerpijpen voor de kabels vanaf de zonnepanelen naar binnen toe. Deze doorvoerpijpen worden in het dak of in de muur bevestigd Soms kun je in plaats daarvan gebruikmaken van één of meer bestaande ventilatiepijpen.
Meer zonnepanelen op het dak betekent meer zonne-energie. Maar het aantal panelen dat je kunt plaatsen is afhankelijk van de hoofdzekering in uw meterkast. Wil je meer zonnepanelen aansluiten dan je meterkast kan hebben, dan kun je kiezen voor een zwaardere hoofdzekering. Bekijk vooraf wat er mogelijk is en welke aanpassingen nodig zijn.
Bent je van plan om maar twee of drie panelen op het dak te installeren? Dan is het geen probleem om voor het aansluiten van de omvormer gewoon een stekkerdoos of stopcontact te gebruiken. Je hoeft dan niets te veranderen in de meterkast. Verder is het bij een klein aantal zonnepanelen ook niet nodig om een kabel van de omvormer naar de meterkast aan te leggen.