Minder energiekosten en minder milieubelasting zijn voor veel mensen belangrijke redenen bij de aanschaf van onze zonnepanelen. Maar met alleen het kopen van zonnepanelen bent u er nog niet. Er komt nog wel het een en ander bij kijken.

Zelf zonnepanelen aansluiten of dit laten doen?

Nadat u de zonnepanelen heeft gekocht, kunt u uw zonnepanelen op uw dak laten installeren. Daarna moet u uw zonnepanelen aansluiten, wat meestal via de meterkast gebeurt. Dit is geen karweitje voor iedereen. Als u geen ervaren klusser bent, helpen wij u graag bij de installatie.

Zonnepanelen aansluiten begint met de omvormer

Voor het monteren en aansluiten van zonnepanelen controleert een adviseur uw meterkast. Het is namelijk belangrijk om te weten welke hoofdzekering er in uw meterkast zit. U heeft een omvormer nodig die de opgewekte zonne-energie om in bruikbare stroom voor uw woning. De adviseur bepaalt dan welke omvormer geschikt is op basis van uw hoofdzekering. Die zorgt er namelijk voor dat de stroomvoorziening in een huis niet overbelast raakt.

De omvormer bepaalt ook het aantal panelen dat u kunt aansluiten. Kort samengevat: een meterkast met een zwaardere hoofdzekering krijgt een zwaardere omvormer, en daardoor kunnen er meer zonnepanelen aangesloten worden.

Zonnepanelen aansluiten op uw omvormer

De plaats van de omvormer is tussen de meterkast en de panelen op het dak. Rond de omvormer moet er genoeg ruimte zijn voor ventilatie. Om de zonnepanelen aan te sluiten op de omvormer heeft u speciale kabels met stekkers nodig. Er bestaan smalle doorvoerpijpen voor de kabels vanaf de zonnepanelen naar binnen toe. Deze doorvoerpijpen worden in het dak of in de muur bevestigd Soms kunt u in plaats daarvan gebruikmaken van een of meer bestaande ventilatiepijpen.

Veel of weinig panelen?

Meer zonnepanelen op het dak betekent meer zonne-energie. Maar het aantal panelen dat u kunt plaatsen is afhankelijk van de hoofdzekering in uw meterkast. Wilt u meer zonnepanelen aansluiten dan uw meterkast kan hebben, dan kunt u kiezen voor een zwaardere hoofdzekering. Bekijk vooraf wat er mogelijk is en welke aanpassingen nodig zijn.

Bent u van plan om maar twee of drie panelen op het dak te installeren? Dan is het geen probleem om voor het aansluiten van de omvormer gewoon een stekkerdoos of stopcontact te gebruiken. U hoeft dan niets te veranderen in uw meterkast. Verder is het bij een klein aantal zonnepanelen ook niet nodig om een kabel van de omvormer naar de meterkast aan te leggen.