Zonnepanelen zijn een investering, maar wanneer is het wel of niet nodig om je zonnepanelen te verzekeren? In sommige situaties kan het verstandig zijn je zonnepanelen te verzekeren. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met diefstal of stormschade. Het is hoe dan ook de moeite waard om je erin te verdiepen. Wij helpen je daar graag bij.

Hoe weet ik of het verzekeren van mijn zonnepanelen nodig is?

Veel mensen verzekeren hun zonnepanelen tegen brand, diefstal en schade door extreme weersomstandigheden. Vraag je je af of het nodig is om je zonnepanelen te verzekeren? Dit hangt af van je bestaande verzekeringen en of je een huurwoning of een koopwoning hebt. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je een huurwoning? Als huurder hoef je zonnepanelen vaak niet apart te verzekeren. Ze vallen meestal onder de dekking van je inboedelverzekering, specifiek onder het huurdersbelang. Vraag dit wel na bij je verhuurder.

  • Ben je zelf eigenaar van je woning? Dan heb je een opstalverzekering. Vraag aan je verzekeraar of zonnepanelen daar ook onder vallen.

Het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering

Als je een koopwoning hebt, heb je vaak zowel een opstalverzekering als een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering is voor alle losse spullen in huis. Een opstalverzekering is een verzekering voor alles wat aan het huis vastzit. Daaronder vallen ook de zonnepanelen die op je dak geplaatst zijn.

Een inboedelverzekering én opstalverzekering afsluiten: is dat nodig?

De meeste mensen die hun huis huren, hebben alleen een inboedelverzekering en geen opstalverzekering. Heb je geen opstalverzekering, dan moet je je panelen apart verzekeren.

Als je een opstalverzekering hebt, bel je je verzekeraar om door te geven dat je zonnepanelen hebt geplaatst. Vraag de verzekeraar om de herbouwwaarde van je woning met de waarde van de zonnepanelen te verhogen. Je gaat dan iets meer per maand of per jaar voor de verzekering betalen, maar bent dan wel verzekerd tegen schade aan je zonnepanelen.

Moet ik mijn zonnepanelen melden bij de verzekering?

Hoewel zonnepanelen vaak onder de dekking van je opstalverzekering vallen, willen sommige verzekeraars dat je de installatie van zonnepanelen expliciet meldt.

Als je een melding gemaakt hebt, weet je zeker dat eventuele schade aan de zonnepanelen door weersinvloeden of brand gedekt is. Verzekeraars maken soms uitzonderingen of hebben specifieke voorwaarden. Voorbeelden hiervan zijn dat de zonnepanelen vastgeschroefd moeten zijn aan het dak. Soms eist een verzekeraar dat je panelen een keurmerk hebben of door een erkende installateur zijn geplaatst.

Elke verzekeraar hanteert eigen criteria, dus zoek goed uit wat de voorwaarden van je verzekering zijn en welke schades er onder de dekking vallen.

Eisen voor het verzekeren van je zonnepanelen

Verzekeraars stellen specifieke eisen voor het verzekeren van je zonnepanelen. Je moet kunnen aantonen dat de installatie veilig en volgens de norm uitgevoerd is. Deze eisen omvatten:

  • Constructieberekening: het is belangrijk dat het dak sterk genoeg is om de zonnepanelen te dragen. Een constructieberekening toont aan dat het pand je zonnestroom installatie kan dragen.

  • Installatienormen: de zonnepanelen en de installatie moeten voldoen aan de NEN1010-normen en aanvullende normen voor zonnestroominstallaties (NEN1010 2015 en NEN-EN-IEC62446).

  • SCIOS Scope 12 inspectie: dit is een inspectieprotocol dat is ontwikkeld door verzekeraars en de zonne-energiesector om de kwaliteit en veiligheid van zonnestroominstallaties te waarborgen.

Je installateur kan je alles vertellen over deze onderwerpen en ook je verzekeraar weet exact welke gegevens ze van je nodig hebben.

Daarnaast zijn er algemene richtlijnen voor de plaatsing van zonnepanelen. Zo moeten zonnepanelen op schuine daken onder dezelfde hellingshoek als het dak gezet worden. Voor platte daken geldt dat zonnepanelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd moeten zijn als hun hoogte.

Wat wel en niet onder de dekking valt verschilt per verzekeraar. Controleer altijd je polis om zeker te weten wat wel en niet onder de dekking valt.

Zijn mijn zonnepanelen verzekerd tegen storm, brand en hagel?

Zonnepanelen zijn meestal verzekerd tegen schade door storm, brand, en hagel onder de opstalverzekering. Dit houdt in dat als je zonnepanelen stevig bevestigd zijn aan je woning, ze door deze verzekering gedekt zijn.

Ben ik ook verzekerd tegen onzichtbare schade?

Onzichtbare schade aan zonnepanelen, zoals haarscheurtjes die ontstaan door bijvoorbeeld hagel, is niet standaard meeverzekerd in elke opstalverzekering. Sommige verzekeraars bieden wel dekking voor onzichtbare schade of ze bieden aparte verzekeringen aan waarbij deze schades ook gedekt zijn.

Controleer de polisvoorwaarden van je verzekering of neem contact op met je verzekeraar om na te vragen of en hoe onzichtbare schade gedekt is.

Verzekering zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een schuin dak worden stevig aan dat dak vastgemaakt, maar op een plat dak liggen de panelen los op steunen. Daardoor kunnen inbrekers gemakkelijk je zonnepanelen meenemen. De meeste verzekeraars betalen bij diefstal uitsluitend als er is ingebroken. Als dieven de zonnepanelen meenemen en niet in je woning komen, is er strikt genomen geen inbraakschade.

Heb je een opstalverzekering? Neem contact op met je verzekeraar om te controleren of diefstal zonder inbraakschade daar ook onder valt.

Kosten van het verzekeren van zonnepanelen

Het apart verzekeren van zonnepanelen kost zeker 50 euro per jaar. Maar de aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering en als er schade ontstaat weet je zeker dat het vergoed wordt.

Zit je even zonder gratis zonnestroom? Dan koop je extra stroom bij. Ook dit telt mee als schade. De extra kosten die je hebt, vallen onder het schadebedrag.

Veelgestelde vragen over het verzekeren van zonnepanelen

Wat moet ik doen als mijn zonnepanelen beschadigd zijn?

Als je zonnepanelen beschadigd zijn door bijvoorbeeld extreme weersomstandigheden of brand, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar. Maak foto's van de schade en vul een schadeformulier in.

Hoe kan ik zonnepanelen financieren en verzekeren?

Zonnepanelen financieren kan op verschillende manieren. Je kunt een groene lening afsluiten of panelen betalen vanuit je eigen spaartegoed. Als je een koopwoning hebt zijn zonnepanelen in veel gevallen standaard verzekerd onder de opstalverzekering als ze aan het huis vast gemonteerd zijn.

Voor huurders of eigenaren van appartementen kan het nodig zijn de zonnepanelen apart of via inboedelverzekering met aanvullende dekking te verzekeren. Als je zonnepanelen installeert, geef je dit door aan je verzekeraar.

Zijn zonnepanelen wellicht al verzekerd onder mijn huidige polis?

Vaak vallen zonnepanelen die vast aan je woning gemonteerd zijn onder de opstalverzekering en zijn dus standaard verzekerd tegen risico's zoals brand, storm, en hagel. Het is verstandig je polisblad door te lezen of dit na te gaan bij je verzekeraar. Als je een huurwoning hebt, is het soms nodig je zonnepanelen apart te verzekeren.

Wat houdt een aanvullende dekking in voor zonnepanelen?

Een aanvullende dekking voor zonnepanelen biedt bescherming tegen risico's die niet standaard onder je opstal- of inboedelverzekering vallen, zoals diefstal zonder inbraakschade of schade door extreem weer. Omdat zonnepanelen een flinke investering zijn, kan een aanvullende verzekering handig zijn.

Is het nodig om mijn zonnepanelen apart te verzekeren?

Dit hangt af van je specifieke situatie. Als de zonnepanelen vast aan het huis gemonteerd zijn, vallen ze vaak onder de opstalverzekering en zijn ze in principe standaard verzekerd. Bij huurwoningen en appartementen kan het nodig zijn om je zonnepanelen apart te verzekeren. Een aanvullende verzekering is soms ook nodig als je graag extra dekking wilt voor bijvoorbeeld diefstal zonder inbraakschade. Neem contact op met je verzekeraar om na te vragen wat wel en niet onder de dekking valt.

Wat gebeurt er als mijn zonnepanelen verkeerd geïnstalleerd zijn en schade veroorzaken?

Bij schade veroorzaakt door een verkeerde installatie is het mogelijk dat je verzekeraar de schade niet vergoedt. Het is verstandig om zonnepanelen te laten installeren door een erkende installateur. Mocht er toch schade ontstaan door een installatiefout, dan kun je de installateur aansprakelijk stellen.

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen verzekerd zijn tegen specifieke weersomstandigheden?

Neem contact op met je verzekeraar om na te vragen welke risico's onder je polis vallen. Hoewel de meeste verzekeraars schade door storm en hagel dekken, kunnen er uitzonderingen of specifieke voorwaarden van toepassing zijn. Het is belangrijk om te weten of je zonnepanelen standaard verzekerd zijn tegen deze weersomstandigheden, of dat je mogelijk een aanvullende dekking nodig hebt.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zonnepanelen gemonteerd zijn volgens de eisen van de verzekering?

Dit doe je door je zonnepanelen te laten installeren door een gekwalificeerde installateur die de geldende normen en richtlijnen volgt.

Vallen de zonnepanelen altijd onder mijn zonnepanelen verzekering?

Voorbeelden van schade verzekerd onder een zonnepanelen verzekering zijn: brand, storm en diefstal. Zorg altijd dat de zonnepanelen volgens de voorschriften zijn geïnstalleerd en meld ze bij de verzekeraar.

Wil je meer weten over zonnepanelen verzekeren? Je vraagt eenvoudig een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan.

Adviesgesprek aanvragen